Szabó Attila

Iskolaigazgató

Mátészalka

szszb 28 Szabó Attila IMG_8933 400px.jpgEsküvő lesz – adja magyarázatát az intézmény ünnepi díszbe öltözött aulájának. Már éppen folytatná, de csak egy mondatfoszlány marad velem: „valamiből élni kell”. A vakáció miatt üres épületben megszorult a nyári meleg, de az igazgató urat ez sem zavarja: egy olimpiai sprinttel rohan fel, csap le a riasztóra, és beüti a kódot, mielőtt felvijjogna. Megtörli a homlokát, betessékel az irodájába.

–  Igen, testnevelés – földrajz a két alapszakom – válaszol a kérdésemre, és mielőtt „komolyabb” témákat érintenénk sport múltját hozza szóba. – A kézilabda volt a kedvencem. Az MMTK elnökségi tagja vagyok. A tisztújító ülések levezetésére rendszerint felkérnek az utóbbi években. Néhány éve még a női kézilabda szakosztály vezetésében is tevékenykedtem társadalmi munkában.

A Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola… Leírni is jó egy olyan embernek, akinek elemista korában csak két iskola volt a városban. A „Zalka” és „Hősök téri”. Jó érzés lehet az igazgatójának lenni.

–  Emlékszem én arra az időre – mondja Szabó Attila. – Igaz, hogy Panyolán születtem, 1959-ben, de óvodába, már itt írattak és utána az „Újsulit”, Mátészalka harmadik iskoláját végeztem el. Az Esze Tamás Gimnáziumban Nagy Laci bácsi volt az igazgató, amikor oda kerültem. A rövid iskolatörténeti áttekintés mellett mellékszálként említi, hogy édesapja az első Földműves szövetkezeti bolt vezetője volt. Én magam is visszaemlékszem a „Hangyára”, ahová szüleimmel gyakran betértünk.

–  Zemlényi Öcsi bácsi apámnál volt inas – egészíti ki a régvolt történetet egy kis adalékkal. „Öcsi bácsi”, az Öcsihús Zrt. alapító tulajdonosa ma 72 éves, és szerepel még történetünkben.

Szabó Attila élete 1982 óta összefonódott az intézményével. Sorolja az összevonásokat, a „racionalizálásokat”, tagintézményi beolvasztásokat. A krónikás nehezen tudja követni, és úgy ítéli meg, hogy a végeredmény a fontos. ’99-ben igazgatóhelyettessé, tavaly nyáron pedig igazgatóvá nevezték ki. A kollégái biztatására vállalta el a posztot, akik úgy érezték, sokkal jobb egy kebelbéli igazgatói kinevezése, mint ha kívülről jön valaki.

–  A három évtizedes oktatási gyakorlatot kiegészítettem Nyíregyházán a közoktatás-vezetői szakvizsgával – említi meg az egyik szükséges feltételt, de amiket ezután sorol, azok már inkább a menedzsment és vezetéstudomány kategóriába tartoznak. – Iskolánk két fő profilja a tehetségfejlesztés és a nevében is megjelölt angol-magyar kéttannyelvű oktatás. Ennek megfelelően a két helyettesem a két terület specialistája. Nálunk a tehetségfejlesztés nem lózung, mi szakemberekkel és tényleg tudományos alapossággal csináljuk. Az angol-történelem szakos tanár pedig bizonyosan jó gazdája a másik profilnak.

Az igazgató úr szeretettel és lelkesen beszél kollégáiról, akikben partnerre lelt a már említett szakirányok fejlesztésében. Az angol osztályok előkészítését óvodai csoportokban kezdik, nem bízzák véletlenre az utánpótlást. Abban pedig nincs hiány…

–  A mai szűkös időkben persze meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy véknyabban csordogáló forrásokat valamivel kiegészítsük. – Villantja meg közgazdasági vénáját az egykori Füszért igazgatóhelyettes fia. – Intézményünk ilyen irányú segítséget leginkább a 6-os Iskoláért Oktatási-Nevelési Alapítványtól kap. A kuratórium elnöke Fülöp István képviselő úr. A jutalomkönyvek, a kirándulások, a gyereknapi programok, és számos más extra anyagi igényű dolog nemigen jöhetne létre nélküle. A szülők és a kollégák nagy része adója 1 %-át ide utalja, de az alapítványi bál, valamint az egyéni adományok is gyarapítják a kasszát. Az Öcsi Hús Zrt, és a Valentin Kft jelentős összeggel támogatta az alapítványt.

Büszkén mutatja meg az iskola udvarán láthatóan új színekben ragyogó fa játszóeszközöket. Együtt csiszolta tanár, diák, szülő.

Szabó Attila a város közéletében képviselőként vesz részt, és igyekszik megjeleníteni, érvényesíteni az oktatásügy érdekeit.

Családjáról szólva elmondja a felesége vállalkozó, kismama és bababoltot üzemeltet a városban. Mikor szóvá teszem, hogy-hogy nem pedagógus, nagyot nevet az egyébként is mosolygós arcberendezésű férfi.

–  Pedagógus az alapvégzettsége, eltalálta. De elég egy családban, ha csak egyik tagja gyakorolja a hivatását a mai jövedelmi viszonyok mellett.

’85-ben házasodtak össze. Fiúk, Attila 25 éves, jogászhallgató. A kisebbik Bence 12 éves, hatodikos itt az apja iskolájában.

Abban az intézményben, amely előtt ott a névadó szobra, Bíró Lajos szalkai szobrászművész alkotása. Szabó Attila büszkén néz fel a homlokzat hosszú feliratára.  A szoborral fényképezem le, gondosan úgy helyezkedik, hogy minél több látsszon Mátészalka Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskolájából.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése