Mészáros Gábor

Szaktanácsadó,

Nagyecsed

szszb_17-156_meszaros_gabor.jpgMészáros Gábor olyan ember, aki méltán mondhatja magáról: „az egész országban ismerik a nevem”. S erre okkal-joggal büszke is lehet, hisz már kevesen vannak a pályán azok, akikkel együtt kezdett dolgozni a mezőgazdaságban az 1947. január 30-án, Nagyecseden született szakember, aki 30 évesen lett Magyarország legfiatalabb tsz-elnöke. S mert nem tette a dolgát rosszul, az is maradt három évtizeden át. Fiútestvérei, János és László, szintén a mezőgazdasághoz köthető munkát végeznek, míg húga, Éva, a nagyecsedi óvoda helyettes vezetője. Felesége, Bernáth Margit, pedagógus. Elsőszülött fiuk, Zsolt, ma Mátészalka város ügyésze. A fiatalabbik, édesapja után Gábor, szociális munkás. Mindketten két-két unokával ajándékozták meg szüleiket.

Mészáros Gábor már a 3300 főt foglalkoztató Rákóczi Tsz elnöke, amikor megkezdte tanulmányait a Debreceni Agrártudományi Egyetem levelező tagozatán, ahol 1976-ban kapta meg agrármérnöki diplomáját. Húsz, sikerekben gazdag munkásév után megkapta élete első szívinfarktusát, amit szerencsére, túl tudott élni. Ekkor került válaszút elé igazán: vagy változtat vagy rövid időn belül búcsúzhat. Az orvosok által előírt pihenőt követően megkeresték, hogy vállalja el az új típusú szövetkezet vezetését, amire ő nem mondott nemet. Két év elteltével belátta, nem kell erőltetnie azt, ami menni nem akar, s más elfoglaltság után nézett. A Maszovker nyírmeggyesi székhelyén már szaktanácsadóként dolgozott, de tettvágyát igazán ez sem elégítette ki.

1996-ban került Nagyecsedre, az Inter-Tram Kft.-hez szaktanácsadónak. Üzleti kapcsolatai révén együttműködtek a tyukodi konzervgyárral, 1300 hektáron gazdálkodtak, egy faüzemet és egy tejelő tehenészetet működtettek. A régi ágazatok megmaradtak, de kisebb létszámot alkalmaztak. Évente 12 ezer tonna napraforgót termeltetnek. A debreceni Medicor üzemnek bérmunkát végeztek: egyszer használatos egészségügyi cikkeket raktak össze.

A szakirányú elfoglaltság mellett, Mészáros Gábor mindig szakított időt a közéleti munkára. A város képviselő-testületének 1990. óta folyamatosan tagja. Fő figyelmét a munkahelyek meg-teremtésének és megtartásának lehetőségeire, módjaira fordítja. Ezért, kihasználva a határ közelségét, szorgalmazza a testvérvárosi kapcsolatok kialakítását, illetve a már meglévők bővítését Nagykárollyal és Perecsennyel. Miután néhány év múlva Románia is és Ukrajna is tagja lesz az Európai Uniónak, véleménye szerint most kell a lehetőségeket megragadni, mert később ez másnak is az eszébe juthat…

Mészáros Gábor jó apa módjára foglakozik munkaadójának, az Inter-Tram Kft.-nek a fiatal vezetésével. Hasznosítható tanácsaival, a személyes kapcsolatok ápolásával egyengeti a jól képzett, agilis szakemberek útját. S a közös munka évről évre hozza a várt eredményeket. A néhány éve beindított biodízel-program a körülmények kedvező alakulása révén akár sikeressé is válhat, hisz az a mai üzemanyagok egyik alternatívája lehet a későbbiekben.

Az EU-s agrártámogatás megfelelő mértékétől függően előnyt szerezhetünk a később belépőkkel szemben. S a majdan jelképessé váló határok kevésbé gátolják a szabad áruforgalmat és a kereskedelmet. Mészáros úr véleménye szerint: „a szakmai cégekre kellene bízni az együttműködés gyakorlati megvalósítását, hisz azok minden hivatalnál rugalmasabban és hozzáértőbben tudják felmérni a kölcsönös igények kielégítésének megfelelő módozatait.”

A szaktanácsadó szól belőle akkor is, amikor a munkahelyteremtés felvállalható kiszámíthatóságáról és megbízhatóságáról szól. Innovációval, elegendő pénz befektetésével olyan termékek állíthatók elő, amik keresettek ma is és holnap is. Olyanok, amikből már ma sem tudnak eleget előállítani, megfelelnek a szigorú szabványok előírásainak és a környezetvédelem egyre fontosabbá váló feltételeinek.

Büszkeséggel említi, hogy az Inter-Tram Kft. minden ésszerű fejlesztésben támogatja a várost. Hol gépekkel, hol munkaerővel, hol anyagi erejével segíti a közösség javát szolgáló létesítmények megvalósítását, a különféle szociális intézkedések végrehajtását. S ez a jövőben is így lesz, teszi hozzá Mészáros úr.

Személyes boldogulására vonatkozó kérdésünkre csak néhány szóval válaszol. Elmondja, úgy érzi, hogy a munkáját mindig megbecsülték. Számát sem tudja a különböző miniszteri kitüntetéseinek. Viszont egyáltalán nem szégyelli a tsz-elnöksége idején kapott Munka Érdemrend ezüst fokozatát, mert azt nem lehetett „puszira” kapni.

Tervei az Inter-Tram Kft. távlati terveivel megegyezők. Szeretné munkáját a tőle megszokott minőségben elvégezni úgy, hogy azért egészsége is megmaradjon a mai szinten. Örömmel látná a beruházásaik sikeressé válását, s azt, hogy a ma még fiatal vezetőgárda eredményesen „beletanul” az önálló gazdálkodás és vezetés embert próbáló tudományába.

Mészáros Gábor rajongásig szereti unokáit, s ha jut rá ideje, nézi a futballmeccseket is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése