Kanyó Tamás

Jegyző

Szamosszeg

10428812_793338550698927_1568040049_n.jpgÉvekben számolva emberöltőnyi tapasztalatot szerzett jegyzőként – a polgármester, Gergely Lajos. A pályája elején tartó, de a szükséges gyakorlattal, és a megfelelő diplomák birtokában az a fiatalember, aki  ezen a poszton váltotta. A csillagok ritka együttállásakor jönnek létre ilyen párosítások.

­– Sokat segített, hogy szakmailag megálljam a helyem – jellemzi kettejük viszonyát Kanyó Tamás. – Volt ideje megtapasztalni, mivel nehezítheti meg egy polgármester a jegyző munkáját. Világosan láttam, és látom, hogy igyekszik az ilyesmit elkerülni. A képviselőtestület, a polgármester, és a jegyző olyan háromszög, amelynek oldalai gyümölcsöző, jó kapcsolatban kell legyenek egymással. A célokat és érdekeket egyensúlyban szükséges tartani. Ha törvényesség határához érkezik valamilyen elgondolás, meg kell találnunk azt a megoldást, amely anélkül vezet célhoz, hogy át is lépnénk. És ezt a háromszöget nyugodtan tekinthetjük hatszögnek, mert Szamoskérrel Közös Önkormányzati Hivatalt alkotunk. A társközség polgármestere, Teremi László ugyancsak nagyon sokat segített a beilleszkedésben

Az önkormányzati munka látná kárát, ha ez nem így volna – teszem hozzá magamban, és hallgatom most már azokat a szavakat, amelyek az életútról beszélnek.

– 1979. május 11-én születtem Fehérgyarmaton, amúgy hermánszegi vagyok – kezdi a történetet. Felkapom a fejem: igen, abban a faluban igen sokan viselik e nevet. – Meg a Badart és a Bírót – veszi fel a fonalat.

Kicsit elidőzünk a famíliánál.  Azt már hallottam, igaz egy Badartól, hogy a Kanyó nevűek olyannyira összetartanak, hogy világszövetségük is van. Az egész földkerekségről eljönnek egy-egy találkozóra. A most elém tárt életrajzból viszont további figyelemre méltó részletek derülnek ki. Kanyó Tamás az általános iskola elvégzése után Debrecenben tanult tovább, a legendás „Refiben”. Ebben eddig semmi rendkívüli nincs, hiszen Szatmárban nagyon sok család tartja fontosnak, hogy ott szerzett érettségivel induljon neki az életnek gyermeke. Kanyó Tamás viszont igen hosszú névsort idéz családtagjai közül, egészen az „ük” szintig visszamenőleg, akik hagyományt teremtve mind a kálvinista Rómában maturáltak. Olyannyira, hogy közülük a legtehetségesebbek az általuk létrehozott Kanyó Alapítvány támogatásával tanulhattak egészen a világháború utánig.

– A padláson megtaláltam dédnagyapám katonaládáját – avat be régmúlt titkokba, amelyek fontos adalékul szolgálnak a dolgok mai állásához. – Szamossályi és Hermánszeg körjegyzője volt a harmincas években. A megtalált iratokból elérzékenyülve láttam, hogy mennyire akkurátus, gondos ember volt az ősöm.

Kanyó Tamás dédunokái katonaládát nemigen találnak a padláson, de ha lesz közöttük jegyző, akkor már évszázados hagyományról beszélhetnek majd. Maradjunk azonban a mánál, és az idáig vezető éveknél.

– Mezőtúron, a Mezőgazdasági Főiskolán végeztem – mondja, hová vezetett az útja Debrecen után. – Vadgazdálkodásból és minőségbiztosításból szereztem diplomát, utána pedig beiratkoztam az Államigazgatási Főiskolára. A mostani állásomba Fehérgyarmatról pályáztam, ahol az önkormányzatban dr. Tilki Attila polgármester referenseként dolgoztam.

Kanyó Tamás mostani beszélgetésünk céljából szabadsága alatt ugrott be hivatalába csak úgy egy pólóingben, legényesen. Annál inkább meglepett a kép, amely feleségével ábrázolja. A magyaros sötét öltözet már nem ritka ünnepélyes alkalmakkor, de azt gondolom, a hölgyeken is szépen mutat(na) ez a nosztalgikus viselet. Leánykori nevén Danó Tímea három évvel ezelőtt adott életet Rékának, és a büszke apa felfed egy titkot: útban van a kistestvére, aki a Csenge nevet kapja majd a keresztségben. Tímea egyébként a Szatmár Leader munkatársaként dolgozik Fehérgyarmaton.

A feleség tivadari illetőségű, családjában pedig nagy hagyománya van a falusi vendéglátásnak. A Danó-porta példáján elindulva ma már Kuruc Vendégház is található a Tisza-parti faluban. Sikeres pályázat elnyerése után épült meg, és lesz alapja részben annak, hogy a család bevételei biztosabb lábakon álljanak, másrészt annak, hogy Tivadarban eggyel több minőségi szálláshely csábítsa a messze földről érkező idegent.

Újabb szerencsés együttállás kerül szóba. A térségünkbe irányuló idegenforgalom igen nagy részben alapozódik a vadászatra és ebből a szempontból a vadgazdálkodási diploma nagyon hasznos. Mi sem természetesebb, hogy Kanyó Tamás hobbija a vadászat. Érdekelne, milyen trófeákat szerzett eddig. Büszke felsorolás helyett nagyon érdekes életfilozófiát hallok.

– Minden életkornak megvannak a maga céljai, így van ez vadban is. – Egy kis szünetet tart, aztán folytatja. – Mit érnék vele, ha már megvolna az összes nemes vad aranyérmes trófeája. És holnap, jövőre, tíz év múlva, húsz év múlva? – Mosolyogva könyveli el elismerő arckifejezésemet. Azért hozzáteszi: – Megvannak már azok a trófeák, amelyeket az én vadász múltammal illett megszerezni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése