Dr. Takács Csaba

Jegyző,

Mátészalka

szszb_18-156_dr_takacs_csaba.jpgNyugodt szívvel nevezhetjük villámkarriernek azt az életutat, amit Mátészalka jegyzője dr. Takács Csaba eddig megtett, hisz kevés embernek adatik meg, hogy alig több mint harmincévesen – három diplomával a zsebében, sikeres pályázat alapján – ilyen felelősségteljes pozíciót töltsön be.

Ezerkilencszázhetvenegy június 17-én, Mátészalkán született. Szülei mezőgazdasággal foglalkozó emberek: édesapja, Takács Miklós, az állattenyésztésben, édesanyja, Szabó Ilona, a növénytermesztésben dolgozott, ma már mindketten nyugdíjasok. Öccse, Attila, a Zeiss Művek alkalmazottja.

Gyermekkorát Nyírparasznyán töltötte, ahol társaival gyakran keresett egy kis zsebpénzt a nyári munkák során. Az általános iskolában, ahol Drabik Péterné tanítónő és Laczkó Istvánné tanárnő tartoztak kedvencei közé, hamar kiderült humán beállítottsága, mivel a magyart és a történelmet kedvelte legjobban.

Ezerkilencszáznyolcvanöttől az Esze Tamás Gimnázium bejáró diákjaként egy viszonylag kis létszámú osztályba, ám igen jó osztályközösségbe csöppent. Mindez elsősorban néhai Szabó Gábor és Szabóné Zsoldos Valéria osztályfőnököknek köszönhető, de nem feledhető a kiemelkedő tanárok közé tartozó Varga Károly és a harmadik-negyedik évben a közigazgatási ismereteket tanító dr. Varga Miklós.

Érettségi után az Államigazgatási Főiskolára nyert felvételt, amit levelező hallgatóként végzett el. Első munkahelye a Vajai Nagyközségi Közös Tanács vb, ahol adóügyekkel foglalkozott. Amikor 1991. január 1-jétől megalakult az önálló polgármesteri hivatal Nyírparasznyán, visszatért falujába.

Előadóként dolgozott, igazgatási ügyekkel, adóügyekkel foglalkozott, adott esetben az anyakönyvvezetést is ellátta. Itt találkozott újra az általa nagyra becsült szakemberrel, dr. Varga Miklóssal, aki 1993-ban vonult nyugdíjba Nyírparasznya jegyzőjeként, és ő a frissen szerzett államigazgatási diplomával a kezében megpályázta a megüresedett helyet. Ezt a posztot 2001. október 31-ig töltötte be.

Időközben újabb főiskolán bővítette ismereteit: 1995 és 1997 között a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanult és szerzett újabb diplomát a vállalkozási szakon. Nem sokáig „pihent a babérokon”, hisz egy évvel később már a Miskolci Egyetem Jogi Karán folytatta tanulmányait, ahol sikeres évek után 2001-ben szerzett jogi doktori címet és diplomát.

Még ugyanebben az évben jegyzővé választották Vaján és két évvel később 2003. szeptember 1-jétől lett Mátészalka jegyzője. Aki egy kicsit is járatos a hivatali munkában az tudja, hogy különbség van a községi és a városi jegyző tevékenysége között – előbbi ügyintézési feladatokat is kénytelen ellátni. A városi jegyző feladata az önkormányzat működésének törvényességi felügyeletén túl – összhangban a polgármester irányító jogkörével – a hivatal munkájának szervezése és irányítása, a képviselő-testület döntéseinek és a meghozott döntések végrehajtásának előkészítése. A jegyző koordinálja, ellenőrzi a polgármesteri hivatal különböző irodáinak működését. Mindemellett pénzügyi és jogi oldalról is számba kell venni a feladatokat, a tervezett fejlesztési elképzeléseket, biztosítania kell a szükséges információáramlást. Fontos szerepe van a jegyzőnek a vagyongazdálkodás, a városfejlesztés terén is, különösen a sikeres pályázatok előkészítésében, megírásában. Napjaink kiemelkedő feladatának számít az európai uniós jogharmonizáció megteremtése.

Dr. Takács Csaba reméli, hogy sikerül humánus, ugyanakkor szigorú vezetővé válnia. Mint mondja: – Ezen a poszton alapvető a szakmai felkészültség. A szakmai tudást folyamatosan fejleszteni kell, hisz egy jegyzőnek széles körű ismeretekkel kell rendelkeznie, képesnek kell lennie a folyamatos megújulásra. Humánusnak kell lenni nemcsak a beosztottakkal, hanem az ügyfelekkel is, de ha szükséges, kategorikusan nemet kell mondani. Elengedhetetlen feltétele e beosztásnak a pártsemlegesség és az objektivitás mindenki irányába.

Dr. Takács Csaba 1999-ben kötött házasságot Mező Mónikával, aki közgazdász és a mátészalkai OTP-ben csoportvezető. Orsolya lányuk 2000-ben született, és mire e sorok megjelennek, újabb gyermekkel bővül a család.

A jegyző úr – a ritkaságnak számító szabadidejében – elsősorban olvasni szeret, főleg a történelmi témájú műveket kedveli. Ismereteinek további bővítésének legfontosabb céljaként az EU szakjogászi diploma megszerzését jelölte meg. Emellett rengeteg feladat vár rá: szeretne egy olyan jól szervezett, ügyfélcentrikus polgármesteri hivatalt kialakítani, amely megfelel az uniós elvárásoknak. A jelenleg is zajló szervezeti átalakítások – új irodák szervezése, a feladatok elosztása az egyes irodák között – azt a célt szolgálják, hogy világos, egyértelmű, jól körülhatárolt feladatokkal rendelkező intézményi alegységek alakuljanak ki.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése