Gergely Lajos

Polgármester

Szamosszeg

szszb 30 és Gergely Lajos.jpgŐseidnek szent hitéhez, nemzetséged gyökeréhez, testvér ne légy hűtlen soha!  Ez a felirat fogadja a látogatót Szamosszegen a napokban ünnepélyes keretek között felavatott székelykapu homlokzatán. Aki itt lakik nyilván nem áll meg nap, mint nap elolvasni a szépen formázott betűket. Az emlékmű a hétköznapok tartozékává válik. A gondolat és a sorokban rejlő szellemiség sok embernek sajátja a faluban. Itt volt, itt van és itt lesz, és jóleső érzés odapillantani a remekbe faragott megtestesülésére.

– Az én nemzetségem gyökerei ezer szállal kötnek ide – enged bepillantást családfája ága-bogaiba Gergely Lajos. – Itt születtem 1957. január 27-én. Legalább ötszáz rokonom van a faluban.

Az ilyenkor kézenfekvő kérdést, miszerint „hogyan lehet valaki próféta saját hazájában?” nem is teszem fel. Annak az embernek, aki ismeri a Szamos minden kanyarulatát, tudja, hogy az utcák miként követik a természetes irányát, aki úgy beszél a falujáról, mintha egy birodalom volna… Egy néprajzos pontosságával írja le, mi a különbség a Toronyvég és az Ószuszka között. Ahány utca, annyiféle ember. Mintha kerületei volnának Szamosszegnek. Gyerekkorától, eszmélésétől követi miként változott a társadalmi rétegződés. Sajnálja, ami már csak emlék, ápolja, újraélesztené, ami még megfogható, megmenthető.

– Nagyapáink idejében vasárnap délelőttre minden porta eleje elgereblyélve várta a templomba igyekvőket – mond egy példát, mire gondol. – Ma ismét ott vannak a virágok, és akad ugyan, aki megrongálja, de abban bízom, feltámad benne a jó érzés, a szép szeretete, és leszokik róla.

Nem csak a népes família, hanem a legutóbbi időközi választáson a szavazók többsége is úgy ítélte meg, ő az, akit a polgármesteri poszton szeretne látni. Nem volt zsákbamacska a döntés, mert Gergely Lajos három évtizede dolgozik a falu közigazgatásában. Karrierjének állomásai közelebbi távolabbi önkormányzatokban sikeres lépcsőfokok voltak ahhoz, hogy 1984 márciusában szülőfaluja vb titkára legyen. Ugyanitt lett jegyző rendszerváltáskor.  A három évtized valójában történelem, annyi kanyarral, amennyi talán még a Szamosnak sincs a határban. Polgármesterként meglepetés nem nagyon érhette. Ahogy mosolyogva mondja, „még szobát se váltottam”.  Vagyis a régi jegyzői helyiség avanzsált eggyel feljebb.

– Ez kevésbé lényeges – tekint körbe a helyiségen, és legyint. – Sokkal fontosabb, hogy a falum élete jobbra forduljon. – A beszélgetésünk eddigi részében gyakran feledkeztünk bele a múlt szépségeibe. A jelen és a jövő dolgaira térve Gergely Lajosból előtűnik a gyakorlatias ember, félreteszi a nosztalgiát.

– Abban a gazdálkodási rendben, amit a jelenlegi gazdasági környezet támogat, Szamosszeg határa talán nyolc-tíz családnak ad megélhetést. Ők pedig olyan tevékenységet folytatnak, amely kevéssé élőmunka-igényes. Nincs, ami itt tartsa az embereket. 30-35 temetésre fele ennyi születés esik, elöregszünk… Ígéretes programnak tartom, hogy akik maradnak gyógy- és fűszernövény termesztéssel, kisállat tartással foglalkozzanak. A közmunka fontos eleme a kormányzat foglalkozáspolitikájának, de fokozatosan fel kell, váltsa valami más. A mi klímánk alatt ugyanúgy megterem a levendula, a zsálya, és a többi hasonló növény, mint ott, ahonnan idehozzák, és eladják nekünk.

A néprajzban, történelemben előszeretettel elmerülő ember kis közgazdasági elemzése megmutatja, hogy sokoldalúság, alkalmazkodó készség nélkül nehéz helytállni azon a poszton, ahová szavazói bizalma emelte.

– Természetesen indulok az őszi választáson – vált most már politikusra. – Magam mögött tudom a Fidesz támogatását, de én is megteszek mindent, hogy programom mellé állítsam a szamosszegieket. Az eddig eltelt időben azt gondolom sikerült megértetnem mindenkivel, mit szeretnék tenni a falu, és az emberek felemelkedéséért. Én a háztól házig konzultációt tartom követendőnek. Ha valamit hozzátennének a programomhoz, vagy másként látnák jónak, meg fogják mondani, amikor bekopogok egy-egy reménybeli szavazómhoz.

Köztük az ötszáz rokonhoz – teszem magamban hozzá. Beszélgetésünk végén szó esik szűkebb családjáról. Felesége, leánykori nevén Filep Magdolna szociális munkás az iskolában. Két lányuk van, Anna 27 éves, Patrícia 22.

Leginkább a történetünkhöz, az ősiséghez vonzódik ez az ember – állapítom meg, mert ismét ekörül forog a szó. Szóvá is teszem: keskeny a határ a hangsúlyozott nemzeti érzés, és a magyarkodás között.

– Tudom, kikre gondol – mosolyodik el. – Semmi dolgom velük. Én például Raffay Ernő nézeteivel tudok azonosulni” –  említi, a nemzeti érzéséről szintén nevezetes politikust, aki itt volt az avató ünnepségen.

Elmenőben még egy pillantást vetek a falu büszkeségére, a székelykapura. Alatta egy parasztszekér. „Apám kerékgyártó volt” – csengenek a fülembe Gergely Lajos szavai. Emlék az ősnek, emlék a történelemnek.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése