Osváth Csaba

Polgármester

Ákosfalva

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj… Radnóti Miklós hazaszeretettől áradó verse jut eszembe, amikor az önkormányzat épületének tornyában elém tárul a Nyárád völgyének 360 fokos körpanorámája. Vendéglátómnak nem kell “gépen fölébe szállani”, néhány lépcsőfok, és megcsodálhatja – az “Alföld tengersík vidékéről” érkezett vendége ámulatát. Számára ugyanis mindennapos a látvány. Körbesétálunk. Közeli, távoli templomok tornyára mutat, és mond egy-egy helységnevet. Kilenc település alkotja azt a közösséget, amelynek élén Ákosfalva, és választott vezetője, Osváth Csaba áll.

– Harasztkeréken születtem 1962-ben – villantja fel életútja legfontosabb stációit. Még az irodájában beszélgetünk, a magasba vezető séta előtt. – Szüleim a mezőgazdaságból élő emberek voltak. Sajnos édesapámat már tizenkét esztendős koromban elvesztettem. Az iskoláim befejezése után a forradalomig az Elektromures nevű üzemben dolgoztam szerszámlakatosként, ám az új idők elérkeztével rövid idő múlva vállalkozó lettem.

A szülőfaluban megnyitott presszót hamarosan vendéglő és üzletház követte Ákosfalván. A friss kezdést lendületes folytatás követte. Ezzel egy időben ugyanis benzinkutat nyitott a megyében először, de hozzáteszi, távolabbi vidékeken se sokan előzhették meg ebben az üzletágban.  Próbára tette képességeit a kereskedelemben is. Nagy tételben forgalmazott és importált olyan cikkeket, kávét, cigarettát, műtrágyát, vegyszereket, amelyekre akkoriban jelentős igény mutatkozott.

– Az üzleti tevékenységem révén két fontos dologra tettem szert – foglalja össze milyen tapasztalatokkal érkezett az ezredfordulóhoz. – Az egyik az, hogy szélesre bővült ismerőseim, üzletfeleim, barátaim köre. A másik az,hogy ők, és mások is megtudhatták, meg lehet-e bízni bennem, mint barátban, üzleti partnerben. Nem okozhattam sok csalódást, mert 2000-ben azzal kerestek meg, hogy induljak a polgármesteri választáson, mondván: az eddigi tevékenységed jó alap lehet a közösségért végzendő munkában is.

A többi már történelem. 2000. óta meggyőző többség a megmérettetéseken – legutóbb két éve. Az új tisztséggel összeférhetetlen vállalkozásban élete párja, Ildikó vette át az irányítást.

– Ebben és minden másban mindig számíthattam a feleségem támogatására – emeli ki, mielőtt folytatná.

Azért is használtam fentebb a történelem szót, mert a közel két évtized alatt Osváth Csaba irányításával új arculatot kapott Ákosfalva és az Ákosfalva községhez tartozó települések is. Az elhanyagolt állapotú középületek, utak, valójában a teljes infrastruktúra élhető állapotba hozását újak építése követte. Hosszan sorolja mindazokat az újjávarázsolt, vagy éppen újonnan épült létesítményeket, amelyekkel utolérték kort, amelyben élünk. Marosvásárhely a hegy másik oldalán tizenvalahány kilométer, közel a viszonyítási alap. Maga a hivatal is egy újonnan emelt épület. Közigazgatási tevékenysége nem csak a község településeit szolgálja, hanem a további  vidéket – térséget is. Egybeépült a tűzoltósággal, és a mentőszolgálattal. A 112-es hívásokkal az egész tájegység bajbajutott polgárai számíthatnak a gyors segítségre.

– Volt egy álmom – avat be miért viselte szívén ez utóbbi intézmények sorsát. – Volt egy fiam, aki 19 évesen közlekedési balesetben meghalt. Ha ez akkor már meglett volna, talán ma is élne. Rövidke időre csend telepszik közénk.

A polgármester irodája, a hivatal belső miliője, az épület, maga a település, hol itt, hol ott előtűnő jelekből láthatóan magán viseli vezetője keze nyomát. Van ami hangsúlyozottan… Asztalán az RMDSZ zászlócska. Tagja az országos, és a megyei vezetésnek, helyben pedig elnöke.  Akkurátus ember, kényes a pontosságra. Míves állóóra kongatja a negyedeket, visszhangozza a toronyból egy másik.

Az ajtaján kilépve a falon az őt megelőző polgármesterek arcképei fogadnak – tiszteli a hagyományokat. Külön kis helyiség a testvértelepüléseknek, nevük kőbe vésve – ápolja a jó kapcsolatokat, a barátságot. Meg is állunk a Vaja feliratú táblánál.

Tisza Sándor polgármester úrral és a várossal 2015 óta állunk kapcsolatban – idézi fel a kezdeteket. Székelyvajával, települési közösségünk egyik tagjával a névazonosság kínálta a lehetőséget és velük közösen fonódnak egyre szorosabbra a barátság szálai.

A magasból megcsodált környék után autójába invitál Osváth Csaba. Közben szót vált munkatársaival, az épület mellett a készenlétben lévő tűzoltókkal. A kölcsönös tisztelet, és megbecsülés jelei az arcokon, a szóhasználatban. Rövid megbeszélés a közeli építkezésen, napközi lesz a gyermekeknek a modern, minden igényt kielégítő sportpálya mellett.

Harasztkerék az úticél. A falu közepén a testvértelepülések parkja mutatja meg, valóban mennyire értékelik és számon tartják a barátságot az anyaországgal és más európai országokkal. Vajáról már volt szó, írjunk ide egy másik helységnevet: Oituz. Vajon hányan tudják, hogy a Fekete tenger partján, Mamaián is túl, van egy falu, ahol magyarul beszélnek… Osváth Csaba elérzékenyülve beszél ottani látogatásukról.

Szerző: 2018. 11. 07.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló