Dr. Nemes Imre

Állatorvos

Piskolt

szszb 30 és Dr. Nemes Imre.JPGAzzal a természetes magabiztossággal pillant rám, ami olyan embereknek a sajátja, akitől ez a tulajdonság el nem vehető, mi több tudatában van annak, hogy senki el nem vitatja tőle azt, ami erre személyes kisugárzásában alapot ad. A polgármesteri hivatal bejáratánál futunk össze. Kovács Endre alpolgármesterrel lépnek ki az ajtón. Harsány „szervusszal” nyújt kezet. Nyílt tekintete, ragyogó kék szeme kíséri kölcsönös bemutatkozásunkat.

– Egyidősek lehettek – mondja, egy kis hamisság bujkál mosolyában, mert azért szemmel látható a köztem és az alpolgármester közötti másfél évtized. Nyoma sincs az ilyen alkalmakkor elkerülhetetlen kisebb-nagyobb feszengésnek, döcögve induló ismerkedésnek. Búcsút veszünk Kovács Endrétől. Amire Dr. Nemes Imre otthonához érkezünk, senki nem gondolná, hogy nem vagyunk évtizedes jó ismerősök.

A gazda barátságos lánggal duruzsoló cserépkályha közelébe ültet. Egy pillanatra csend telepedik közénk. A korát találgatom.

– 1946. május 6-án születtem – vet véget gyorsan a spekulációimnak. Őszintén szólva kevesebbnek néztem. – A székelyhídi líceumba jártam. Amikor a 11. osztályba léptem, időszerűvé vált eldönteni, merre tovább, hol folytassam a tanulmányaimat? Felmerült az is, hogy egyházi pályára lépjek, de aztán más döntés született.

Regényes körülmények között jutott elhatározásra a fiatalember. Meleg hangon és szeretettel emlékezik vissza egykori diák barátjára és iskolai padtársára, akivel úgy döntöttek, hogy állatorvosnak tanulnak. A közeli Érendrédre való fiúval kezdték meg aztán tanulmányaikat Kolozsvárott. Életük során mindvégig jó barátságban maradtak, párhuzamosan futott a pályájuk. Azért a múlt idő, mert a pályatárs három évvel ezelőtt meghalt. Néhány pillanatra őszinte szomorúság költözik a fiatalos és energikus tekintetbe, de aztán folytatja élete történetét Dr. Nemes Imre.

–’69-ben végeztünk az egyetemen – egy pillanatra megáll, észreveszi, amit én is, hogy többes számban fogalmaz. Még mindig a barátjára gondol. – ’84 február negyedikétől 2010 május tízig, nyugdíjba vonulásomig voltam a település állatorvosa. Jó és szép mesterség az enyém – vált vissza most már egyes számra. – Praxisomat elkerülték a rendkívülinek számító események. A nagy járványoknak csak a hírét hallottuk, bennünket megkíméltek. Igaz, hogy azonnal, és határozottan megtettük a szükséges ellenlépéseket a legkisebb gyanú esetén is. Azt is mondhatom, hogy sima, nagy megrázkódtatásoktól mentes volt ez a negyedszázad.

Mármint a szakmában, vetem közbe, hiszen a társadalmi és politikai életről ugyanez egyáltalán nem mondható el.

– Én nem vitatkoztam senkivel sem a mostani, sem a régi rendszerben – árulja el életfilozófiáját. – A mi szakmánkban nem sok választás van, amikor döntésről van szó. Ha valaki mégis okoskodott, én azt mondtam: „milyen jó meglátás”… Közben pedig arra törekedtem, hogy a gyógyító munkában a megfelelő lépést tudjam megtenni. Így aztán békén hagytak, nyugodtan dolgozhattam.

Kicsit elidőzünk szakmai kérdések mellett. Meglep, amikor azt mondja, hogy Szatmár megyében növekszik az állatállomány. A nagyüzemekre gondolok, de ellent mond. Szemben a kettészakított megye másik oldalán tapasztalható irányzattal, itt nem vesztek ki a falusi csordák, nagyon is jelen vannak a háztáji gazdaságok. Akkor itt van dolga az állatorvosnak, mondom. Mosolyogva nyugtázza megállapításomat.

Kávét, aprósüteményt kapunk a ház asszonyától. Megragadom az alkalmat, hogy családi életéről kérdezzem Dr. Nemes Imrét.

– Két gyermekünk született – mondja, és beszélgetésünk alatt először látom elkomorodni az arcát. – A kicsi fiam 14 esztendős korában, egy tragikus balesetben életét vesztette. – Beletúr ezüstös hajába, felveti fejét, és egy nagy sóhajtás után folytatja. A másiknak a nevét akár ismerheti is. Ő Nemes Csaba. Budapesten dolgozik, az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Nagyon büszke vagyok rá. Tőkés László Európa Parlament képviselője vendégünk volt. Azon a helyen ült, ahol most te. Azt mondta: „mikor kigondolok valamit, és mondom Csabának, azt látom, hogy valójában már a dolog megvalósításán dolgozik.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése