Rigó Mihály

Polgármester

Homoródalmás

szszb 30 és Rigó Mihály.JPGFaljunk valamit – invitál az asztalhoz a házigazda.  – Nemrég öltünk mangalicát, biztosan ízleni fog a kolbásza, szalonnája. – Jó példával jár elöl, hasít egy csíkot az ujjnyi vékony szalonnából. Felesége, Ildikó asszony varázsolja elénk a gazdag asztalt. Mosolyából őszinte vendégszeretet sugárzik. Bő félezer kilométerrel mögöttem álltam meg házuk kapujában, és bátortalanul vártam, ki világosítja fel az amúgy barátságosnak tűnő németjuhász ebet: nem ellenség érkezett.

– Földije az a kutya – mondja Rigó Mihály, amikor bébocsájt. – Géberjénből, a testvértelepülésünkről hoztuk volt. – Azért biztos, ami biztos, hátra zárta az udvaron.

A két helység kapcsolata elég régről való. Kölcsönösen részt vesznek egymás falunapjain, és ezeken bemutatkoznak saját kulturális egyesületeikkel. A személyes ismeretségek barátságokká mélyültek. Ennek is köszönhető, hogy most bemutatkozik Homoródalmás polgármestere.

– Itt születtem 44 esztendővel ezelőtt, és őseim is itt éltek – kortyolunk bele a vacsora után Ildikó asszony gőzölgő teájába. Saját keveréket forráz, mentából, citromfűből és néhány további helyben gyűjtött virágból. – Székelyudvarhelyben jártam középiskolába, ahol most a fiaink Miksa és Mátyás tanulnak – folytatja élete történetét.

Nem látszik olyan korúnak, mint amennyit mond. Szerencsés alkat. Nincs őszülő halánték, legényes a bajusz, magabiztos az arckifejezés.

– Brassóban műszaki felsőoktatási intézményben szereztem diplomát – lép át életpályája következő állomására. – Ezt követően még két évig tanultam, hogy végül pedagógusként kezdjem el itthon a munkát. A feleségem tanítónő, udvarhelyi lány.  Együtt jártunk át az iskolába dolgozni.

A régi szokásrendben a szülők nem nagyon engedték, hogy falun kívülre udvaroljanak a legények. Akár egy szülői verést is kockáztatott az a fiú, aki mondjuk a szomszédos Lövétén vetett szemet egy leányra.

Homoródalmás évszázados házaival, gondosan ápolt hagyományaival nagyobb részt úgy őrizte meg magát a mának, ahogyan a múlt században vagy annak előtte bújt meg a Kis-Homoród völgyében. Unitárius temploma messziről mutatja az irányt az érkezőnek. A napjainkban is túlnyomórészt unitárius hitű lakossága életének régen is, ma is keretet ad a vallás.

– Nekem ma sincs ellenségem a faluban – enged bepillantást abba a döntésébe, melynek eredményeként három ciklussal ezelőtt elindult a választáson. – Második alkalommal már ellenjelöltem sem volt.

Megkérem, mondjon néhány dolgot, amire a mögöttünk hagyott évtized munkája eredményeként napjainkban büszke. Távirati stílusban fel is sorol néhányat, aztán az órára pillant. Elnézést kér: vendég ide, vendég oda, szerda este pingpong a barátokkal, Ildikónak pedig dalárda.

Reggel a házuk előtt állva látom, hogy valójában ez a község főtere. Innen mutatja Rigó Mihály, mire jutottak mostanában.

– Felújítottuk az iskolánkat – invitál az impozáns épülethez. Odabenn benyitunk az egyik osztályba. Számítógépek előtt találunk egy sereg nebulót. A másikban Rigó Ildikó tanító nénit zavarjuk meg egészen kicsik körében.

– Felújítottuk a kultúrházat – mondja néhány sarokkal odébb. Kocsija simán suhan az ugyancsak nem régi műúton. Jó nagy épület. Mögötte műfüves kézilabdapálya, mellette tágas rendezvénytér. Érdekességként megmutatja a község sóskútját, amelyen meglátszik a kor. A belőle mert vízzel ízesítik, tartósítják a levágott jószág húsát.

A színmagyar falu a mögöttünk hagyott viharos évszázadban elvesztette lakossága felét, ma már alig másfél ezren élnek itt. A régi patinás, de üres épületekből megvásárolt egyet a tanács. A mestergerendába vésett dátum tanúsága szerint lassan félezer éves házat felújították. Az itt született híres erdélyi író, Szabó Gyula emléke relikviáinak teremtettek vele helyet, valamint itt lesz a turisztikai információs központ. A ragyogóan új parkettán még csak néhány számítógépes monitor, az egyik ablakban pedig az író szobra utal a ház jövőbeli hasznosítására.

– Falunkban nagy hagyománya van a bútorfestésnek – ismerteti a polgármester, milyen lesz a berendezés. Pedagógusaink között sokan művelik ma is. Az ő kezük munkáját dicsérik majd az idekerülő tárgyak, egyúttal megmutatják a régiségből ránk maradt szép festett motívumokat.

A Rigó névvel az unitárius templomban találkozom ismét. A szintén felújított isten háza belső falán emlékműre vésve olvashatóak a világháborúk elesett almási hősök nevei. Köztük több Rigó.

Egy kicsit elmerengek a csendes falak között. A padokba – haladva a korral – ülésfűtést vezettek be. Odakinn térfigyelő kamerák az utcák sarkain… Együtt a hagyomány és a modern kor. Az egy évtized alatt új arcot kapott falu.  Kezemben egy mívesen szép könyv Rigó Mihály szavaival: “A szülőföld, a faluközösség múltja, küzdelme és fejlődése közel áll mindnyájunk szívéhez. Életsorsunk mélyen a szülőföld múltjában gyökerezik. Az ősökben mi élünk tovább. Mi a folytatás vagyunk.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése