Bertli Mária

Vállalkozó, háromgyermekes édesanya

Holtmaros – Nyíregyháza

szszb_31_tk_bertli_maria_1000.jpgNagycsaládban tapasztalhatta meg a fészekmeleget Bertli Mária. Szülei, akiknek törődését, szeretetét ma is élvezheti, olyan légkörben nevelték négy gyermeküket, amelyben a bizalom, a másik megbecsülése, a törődés, az összetartozás számított a legfőbb alapértéknek. Édesapja vasutasként kereste a család kenyerét, édesanyja a családi tűzhely melegét őrizte. Rideg, hivatalos megnevezéssel háztartásbeli, de olyan anya és nagymama, akinek a környezetében nemcsak a saját gyermekei, hanem az unokái is lubickolhattak. A legidősebb testvér Mihály, őt követte Rozika, majd megszületett Irénke és Marika a legifjabb gyermek. Az általános iskolát egy másik, közeli, pici faluban, Magyarón végezte, majd Marosvásárhelyen szakács, pincér tanfolyamon szerzett képesítést.

Marika 1991-ben jött át Erdélyből az anyaországba. Három gyönyörű lányuk született, Petra (22) a Budapesti Gazdasági Főiskolára jár, emellett két munkahelyen is dolgozik. Nikolett (20) a Debreceni Egyetemen népegészségügyi szakra jár, sikerrel vette az első félév akadályait. Alexandra (18) középiskolás és igen különleges szakmát nézett ki magának: éttermi kritikusnak készül.

Másik országban egzisztenciát teremteni nem egyszerű, de Marikának hitvallása, hogy aki mer, az nyer. S még megtoldja egy bölcsességgel a mondást: ha abbahagyunk valamit, soha nem tudjuk meg, hogy milyen sikert érhettünk volna el. Ennek szellemében igyekeztek férjével együtt irányítani, szervezni az életüket.

Most a nyíregyházi belváros közel egy éve megnyílt mexikói ihletésű Salsa étel- és koktélbárjában beszélgetünk. Ennek megnyitása gyermekeik agyából kipattant ötlet nyomán született. Életérzést közvetítenek a zöld, fehér, piros, narancs színek, a dekorációk, az asztalon a nyomtatott alátétek, a képek, a mennyezet faburkolata. Nem lepődnék meg, ha egy oldalajtón csokibarna, egzotikus szépség libbenne ki, vagy egy szombréróban megjelenő mexikói srác perdülne táncra. Közben az motoszkál a fejemben, hogy az egyre-másra bezáró éttermek, bisztrók, cukrászdák nem tudnak maguknak elég széles vendégkört kialakítani, hogy a gazdasági válság sújtotta, gasztronómiai szempontból ínséges időben is talpon maradjanak. Itt pedig egy karibi életstílus veszi körül a belépőt, aki különleges ételeket, koktélokat választhat és nyugodtan beleélheti magát egy mexikói bár miliőjébe. Vajon mi jár a fejében annak a vállalkozónak, aki ma ezt fel meri vállalni?

Egyszerű magyarázattal szolgál Marika. Valami újdonsággal lehet a vendéget becsalogatni, és ha azt kapja, amire számít, esetleg figyelemből még többet is, akkor visszatér. Már számon tarthatnak törzsvendégeket a Dunántúlról is.

Diákmenüt állítottak össze, lényegesen olcsóbb árakat számítva, diákzsebhez szabva. Mivel a gimnazisták általában nem egyedül jönnek be, a csoportosan érkezők további kedvezményben részesülnek. Az internet világában a Föld bármely zuga elérhető, a neten azonnal látják a fiatalok, melyik országban, mit fogyasztanak a kortársaik, és ők is szeretnének ilyen ételeket és italokat látni az asztalukon. Szerencsére, a nagykereskedelmi láncok már kínálnak megfelelő alapanyagokat, amelyekből hihetetlenül széles kínálatot készít az Angliában is dolgozó, remek szakács és csapata.

Bertli Marikának számos kedvence lehetne itt, ő mégis a Mexican Wok zöldséget imádja, amelynek alapanyagai közé tartozik a garnélarák, a paprika, a hagyma, a csirkemell. Az összeállítás azonban üzleti titok. Tavasztól bővítik a kínálatot magyaros ételekkel is. Nyáron pedig kiülhet a vendég a teraszra és koktélozhat kedvére.

A titokfejtés egyébként is arra korlátozódik, mi inspirál egy háromgyermekes édesanyát, aki mindig is a családi vállalkozásokban dolgozott, hogy újabb kihívást keressen? Mint mondja, szereti az emberekkel történő kapcsolatteremtést, azt a jó érzést, amikor minél többen veszik körül. Alapértékként fogalmazza meg a bizalmat, a családszeretetet, a barátok törődését – természetesen különbséget tesz aközött, aki a vállalkozót látja benne, pedig önmagáért, a személyiségéért érdemes valakit barátnak tekinteni

Felnőtt élete nagy részét Nyíregyházán töltötte, de ha rátör a honvágy, autóba ülnek és irány, a szülői ház! A hegyek között, a természet varázslata után a szülői ház soha el nem múló, megnyugtató élménye, a boldog zsongás, amely körülveszi és elragadja lelkét egy emelkedett világba – ez megismételhetetlen. Egyébként is keresi az utat a boldogsághoz, kergeti a kék madarat, amelynek sikeres fokmérőit a családi szeretetben, a gyermekei útjának egyengetésében, a menedzselésükben és a vállalkozás irányításában igyekszik megtalálni. Megragadni az időt, megélni a felejthetetlen perceket, mert az sólyomszárnyakon repül, visszahozhatatlanul.

Az örök optimista Marika, ha kikapcsolódásra vágyik, a kirándulás és a zene nyugtatja meg.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése