Kovács Endre

Alpolgármester

Piskolt 

szszb 30 és Kovács Endre.JPGEz pedig sétálóutca lesz – néz végig a polgármesteri hivatal mellett a falut átszelő országútból nyíló utcán. Maga a hivatal láthatóan olyan, mintha az építői csak most vonultak volna el. Alig lépünk néhányat, máris alkalma van egy újabb büszkeségükről beszámolni.

– ­Ezt a kultúrházat is abból a 2,5 millió Eurós projektből húztuk fel, amelyből 10,5 kilométer mellékutcát láttunk el új burkolattal. Gondolná, hogy nemrég még istálló volt?

Nem gondolnám, mert nagyon alapos volt az átalakítás. Tekintetem a hatalmas ablakszemekről egy elég ferdén álló vastag kerítésfalra téved. A régi Uray kastély parkját határolhatta. Talán tíz méter maradt meg belőle. Pucéran vöröslő téglák fölött málló vakolat. Kovács Endre kitalálja a gondolataimat. Együtt számoljuk meg: hat vagy hét réteg látszik. Mind más és más korban készülhetett. Olyan, mint egy geológiai lelet.

Az alpolgármester 1965-ben született. A legfelül látható réteg szemmel láthatóan idősebb. Derűt sugárzó arca optimista lelki alkatra vall. Ha az ő „rétegeit” vesszük szemügyre, a legfelső, azaz napjainké, arról tanúskodik, hogy hazájában lett próféta. Mezőgazdaságból élő piskolti szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A kamaszkor vége felé, a katonaság előtt, úgy tervezte, olyan helyre vonul be, ahol gépjármű vezetői tanfolyamot végezhet. Igaz, hogy Bukaresten túl, de megtalálta, amit keresett. A seregben bejárta az országot. Amikor leszerelt, rövid kitérők után a közeli gázkútnál helyezkedett el, és ott is maradt egy évtizedre. A rendszerváltás után szülei földjét, 25 hektárt visszakaptak. Megfelezték a húgával, és ő azóta is gazdálkodik. Pedig közben egy nagyon fontos változás történt az életében.

– 2000-ben kerültem kapcsolatba a közélettel – emlékezik vissza a lassan másfél évtizeddel ezelőtti időkre. – Valahogy nem szerettem a dolgokat, ahogyan akkoriban mentek, és amikor szóltak a barátaim, nem segítenék-e, igent mondtam. Az akkori választáson tanácsos lettem, az alpolgármester 2001-es elhunyta után pedig engem választottak meg, és 2004-ig maradtam a poszton. A következő négy évben tanácsos voltam, de alpolgármester ismét csak 2008-ban lettem, és a következő választás után is az maradtam napjainkig.

Mi a titka egy román többségű, de jelentős arányban magyar lakosságú faluban a sikeres politizálásnak? Kovács Endre, aki az RMDSZ helyi elnöke is, fontos tapasztalatokat szerzett ehhez a mögöttünk hagyott nem hosszú, mégis történelminek nevezhető időszakban.

– Keresni a megegyezést, törekedni az elfogadható kompromisszumokra – vallja. – A népesség negyede magyar, nem vitatható el egy alpolgármesteri hely létjogosultsága. Viszont ha merevek vagyunk, elveszthető. A mostani polgármesterrel, Varga Cosminnal tudok és szeretek együtt dolgozni. Így megfelelő szinten vagyunk képviselve a helyi közintézmények vezetésében. A község gazdasági és politikai életének tervezésében és menedzselésében pedig nem akadályozzák meddő viták az előrehaladást.

Egy kicsit szüneteltetjük a politizálást, mert vendéglátóm kinyitja a kultúrházat. Meglepően nagy belső tér tárul elém. Akár négyszáz fős rendezvénynek is helyet adhat az épület. Érdekes kontraszt a panoráma ablakokból látni az évszázados Uray kastély apró nyílászáróit.

– Vendégeink körében is tetszést aratott a kultúrházunk – utal az önkormányzat életének egy másik szektorára. – Testvértelepülésünk a határ másik oldalán fekvő Piricse. A falunapokon és más jeles alkalmakkor kölcsönös a részvétel, de máskor is megtaláljuk a módját a találkozásnak. Orosz László polgármesterrel éppen most köszöntöttük egymást újév alkalmából.

A kastély mögül szép szál fenyő tekint ránk. Kovács Endre további sétára invitál, nézzük meg a százéves platánfát. Míg odaérünk felidéződnek bennem a málló vakolat rétegei. Új épület, ódon udvarház, évszázados fák… A változó korok emlékei.

A hatalmas és tekintélyt sugárzó faóriás ritka a maga nemében. Kovács Endre szeretettel, büszkeséggel tekint rá, és láthatóan örül, hogy vendége is megilletődve nézi. A fa látta annak idején az Urayakat, és a mellette nemrég épült modern tornacsarnokot. Piskolt történelmének fordulatos évszázadát. 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése