Kovács Endre

Alpolgármester

Piskolt 

szszb 30 és Kovács Endre.JPGEz pedig sétálóutca lesz – néz végig a polgármesteri hivatal mellett a falut átszelő országútból nyíló utcán. Maga a hivatal láthatóan olyan, mintha az építői csak most vonultak volna el. Alig lépünk néhányat, máris alkalma van egy újabb büszkeségükről beszámolni.

– ­Ezt a kultúrházat is abból a 2,5 millió Eurós projektből húztuk fel, amelyből 10,5 kilométer mellékutcát láttunk el új burkolattal. Gondolná, hogy nemrég még istálló volt?

Nem gondolnám, mert nagyon alapos volt az átalakítás. Tekintetem a hatalmas ablakszemekről egy elég ferdén álló vastag kerítésfalra téved. A régi Uray kastély parkját határolhatta. Talán tíz méter maradt meg belőle. Pucéran vöröslő téglák fölött málló vakolat. Kovács Endre kitalálja a gondolataimat. Együtt számoljuk meg: hat vagy hét réteg látszik. Mind más és más korban készülhetett. Olyan, mint egy geológiai lelet.

Az alpolgármester 1965-ben született. A legfelül látható réteg szemmel láthatóan idősebb. Derűt sugárzó arca optimista lelki alkatra vall. Ha az ő „rétegeit” vesszük szemügyre, a legfelső, azaz napjainké, arról tanúskodik, hogy hazájában lett próféta. Mezőgazdaságból élő piskolti szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A kamaszkor vége felé, a katonaság előtt, úgy tervezte, olyan helyre vonul be, ahol gépjármű vezetői tanfolyamot végezhet. Igaz, hogy Bukaresten túl, de megtalálta, amit keresett. A seregben bejárta az országot. Amikor leszerelt, rövid kitérők után a közeli gázkútnál helyezkedett el, és ott is maradt egy évtizedre. A rendszerváltás után szülei földjét, 25 hektárt visszakaptak. Megfelezték a húgával, és ő azóta is gazdálkodik. Pedig közben egy nagyon fontos változás történt az életében.

– 2000-ben kerültem kapcsolatba a közélettel – emlékezik vissza a lassan másfél évtizeddel ezelőtti időkre. – Valahogy nem szerettem a dolgokat, ahogyan akkoriban mentek, és amikor szóltak a barátaim, nem segítenék-e, igent mondtam. Az akkori választáson tanácsos lettem, az alpolgármester 2001-es elhunyta után pedig engem választottak meg, és 2004-ig maradtam a poszton. A következő négy évben tanácsos voltam, de alpolgármester ismét csak 2008-ban lettem, és a következő választás után is az maradtam napjainkig.

Mi a titka egy román többségű, de jelentős arányban magyar lakosságú faluban a sikeres politizálásnak? Kovács Endre, aki az RMDSZ helyi elnöke is, fontos tapasztalatokat szerzett ehhez a mögöttünk hagyott nem hosszú, mégis történelminek nevezhető időszakban.

– Keresni a megegyezést, törekedni az elfogadható kompromisszumokra – vallja. – A népesség negyede magyar, nem vitatható el egy alpolgármesteri hely létjogosultsága. Viszont ha merevek vagyunk, elveszthető. A mostani polgármesterrel, Varga Cosminnal tudok és szeretek együtt dolgozni. Így megfelelő szinten vagyunk képviselve a helyi közintézmények vezetésében. A község gazdasági és politikai életének tervezésében és menedzselésében pedig nem akadályozzák meddő viták az előrehaladást.

Egy kicsit szüneteltetjük a politizálást, mert vendéglátóm kinyitja a kultúrházat. Meglepően nagy belső tér tárul elém. Akár négyszáz fős rendezvénynek is helyet adhat az épület. Érdekes kontraszt a panoráma ablakokból látni az évszázados Uray kastély apró nyílászáróit.

– Vendégeink körében is tetszést aratott a kultúrházunk – utal az önkormányzat életének egy másik szektorára. – Testvértelepülésünk a határ másik oldalán fekvő Piricse. A falunapokon és más jeles alkalmakkor kölcsönös a részvétel, de máskor is megtaláljuk a módját a találkozásnak. Orosz László polgármesterrel éppen most köszöntöttük egymást újév alkalmából.

A kastély mögül szép szál fenyő tekint ránk. Kovács Endre további sétára invitál, nézzük meg a százéves platánfát. Míg odaérünk felidéződnek bennem a málló vakolat rétegei. Új épület, ódon udvarház, évszázados fák… A változó korok emlékei.

A hatalmas és tekintélyt sugárzó faóriás ritka a maga nemében. Kovács Endre szeretettel, büszkeséggel tekint rá, és láthatóan örül, hogy vendége is megilletődve nézi. A fa látta annak idején az Urayakat, és a mellette nemrég épült modern tornacsarnokot. Piskolt történelmének fordulatos évszázadát. 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése