Csűry István

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke 

Nagyvárad 

Másolat - csury.jpgA magyar nép zivataros századaiból – ötlik eszembe a fennkölt helyen leírt mondat. Lehangoló fagyos eső verdesi a feltört kövű Kálvin János utcát. Negyedszázada forradalmi indulatoktól volt hangos a református templom és a parókia környéke. Most csend van, szürke az ég. Odabenn, Csűry István hivatali szobájában, barátságos cserépkályha melegíti az ember testét, és egy mosolygós ember vendégváró szívélyessége a lelkét. A tisztséghez illő sötét öltönyt ingje gallérját is majdnem elfedő fekete pulóverje egészíti ki, hangsúlyosabbá téve őszülő fürtjeit és csillogó szemét.

– Magam is szatmári vagyok – mondja, amikor felidézem azokat a képeket, amelyeket az interneten, a Reformátusok Szatmárért Egyesület fábiánházi rendezvényéről láttam, és átadom az egyesület elnökének, Fülöp Istvánnak az üdvözletét. – Életutam ide, “Biharországba” vezetett, de mindig szívesen megyek haza.

Két kezének ujjait lazán egymásnak feszítve szabatosan sorolja a stációkat gyermekkorától mostanáig.

Érmihályfalván az Érmellék “fővárosában” születtem 1957-ben, mivel akkor édesapám Érszentkirályon volt lelkész,  Érmindszent szomszédságában. Ő Lázáriban született, ahol én sok boldog vakációt eltöltöttem a nagyszülők, unokatestvérek körében. A határ másik oldalán Zajta van néhány kilométerre. Ahogy az nálunk lenni szokott, édesapámat időről időre máshová helyezték, és mire az általános iskolát befejeztem, már a harmadik gyülekezet volt mögöttünk. Így aztán a középiskolát már itt, Váradon végeztem el, és innen mentem a kolozsvári teológiára.

– De hát miért nem Debrecenbe – szakítom félbe, és már közben megbánom. Ceausescu alatt Debrecenbe… Látja pillanatnyi zavaromat, aztán amit mond, azzal feloldoz.

– Igen, ma ez a reflex, és érthető is. Vége az elzártságnak, a korlátozásoknak. De a mi egyházkerületünk itt van Szatmártól Temesvárig hosszú és keskeny földrajzi egységként, és a diktatúra idején nem lehetett kérdés, melyik teológián tanuljak.

Nem gondoltam, hogy ilyen hamar a politika világába érkezünk, kérem is, hogy térjünk vissza az egyházi pálya elejére.

– A közeli Szalárd volt az első gyülekezet, amely pásztorának hívott, 1983-ban. Hat évet töltöttem ott. Nehezen jöttem ki a település polgármesterével. Az akkori püspököm azt mondta: Pista, jobb lesz neked itt Váradon. A nyolc közül a legkisebbikben, az őssi gyülekezetben folytattam.

Csűry István azóta is szolgálja azt a kis gyülekezetet. Most is, amikor püspök, és korábban, amikor püspökhelyettes, és megbízott püspök volt. És még korábban, amikor (és azóta is) többet szeretett volna a tudományokkal foglalkozni. Ám ebben a mögöttünk hagyott kavargó negyedszázadban csoda-e, hogy a politika kérdéseire kellett előbb választ adni? Éppen ezt szerettem volna elkerülni ebben a beszélgetésben, Csűry István sejti, és érti, hogy nem akarom. Jó érzés hallgatni, ahogy a bibliát idézve senkit bántani nem szándékozva foglalja össze álláspontját.

– Felül kell emelkedni, mondtam a munkatársaimnak megválasztásom után. Kisebbségben nem megengedhető, hogy egyházunk egy része parlamenti szerepre jogosító arányú, más része sokkal kisebb arányban támogatott magyar pártok mellé álljon. Ahogyan írva vagyon: “ a sas, amikor szárnyai alá gyűjti fiókáit, megvédi őket a bajban”. Váradon ma is él legalább 50000 magyar. Tizenöt százalékuk jár templomainkba. A politikai viták pedig 50-100 ember között zajlanak.

A hívők egyházává lenni nem csak a statisztika okán célszerű, foglalom össze magamban a szavakat. Eddig nem látott jelenségekre mutat rá Csűry püspök. Nagyszülők nevelik az unokákat, mert a szülők határon túl keresik a kenyeret. Micsoda anomália… Egyenes út a devianciához. A szegénység, az egészségügyi ellátás kritikán aluli volta… Példákat sorol, aztán ismét összegez.

– Van három álmom… – megáll. Miért, miért nem felhúzott szemöldöke mögött Martin Luther King szenvedélytől fűtött arcát látom. Neki egy volt, az egyenjogúságról.

– Református magyar kórházat szeretnék Váradon. Ez a valóságban tenger sok pénzt követel, de a mai állapotok tarthatatlanok. Svájci, holland és német testvéreink segítséget ígértek. Orbán Viktor miniszterelnök úrnak is elmondtam, és számítok a támogatására. Már meg is vettünk a város szélén egy három és fél hektáros területet, mi több, a megvalósítási tanulmányterv is elkészült. A második az egyház diakóniai munkájának kiemelése az általános egyházi munkából. Ezt szolgálja a Lámpás alapítványunk, amelynek jelenleg húsz intézménnyel van kapcsolata.

Ismét megáll. A harmadikkal haza üzen, Szatmárba.

– Sződemeteren, Himnuszunk költőjének szülőhelyén szeretnék egy Kölcsey emlékhelyet. A mai állapotok méltatlanok. Emlékhely, meditációs központ… Már a nevét is megálmodtam: “Isten áldd meg a magyart!”

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése