Balogh Gyula

Polgármester, vállalkozó,

Vaja

szszb_03-190_balogh_gyula.jpgSikeres nagyvállalkozó, köztiszteletben álló polgármestere Vajának, a megyei közgyűlés tagja, sőt annak tanácsnoka, tagja a megyei munkaügyi tanácsnak. Üzleti ügyben járt több földrészen, sokat látott, sokat tapasztalt.

A karrierje 1989-től gyorsan ívelt felfelé. Szerencsés csillag alatt született? Lehet, de ennyi nem elég a sikerhez. Sok munkával, kitartó tárgyalásokkal, a kínálkozó lehetőségek legjobb kihasználásával érte el, amit elért. S nemcsak magának használt, hanem emberek százainak, ezreinek. Ő méltán idézheti Váci Mihály verssorait: „Használni akartam, nem tündökölni”. A neve: Balogh Gyula.

A cégét 1989-ben alapította egymillió forintos törzstőkével. Felesége, aki pedagógus, a telefont kezelte, kurblizott, a posta órák múlva hozta be a kért számot.

A kft. elsősorban zöldség-gyümölcs exportra alakult. Már az első esztendőben sikerült százhetven millió forintos forgalmat lebonyolítani. A hűtőházat bérelték, a nyersanyagot felvásárolták. Konzervgyártással bővült a vállalkozás, kellettek a segítő társak, a munkatársak.

Budapesten 1991-ben létrehozták a cég külkereskedelmi irodáját. Ebben az évben volt olyan hét, hogy 6-8 kamion konzervet küldtek nyugatra. A következő állomás: a vajai Zöldség-Gyümölcs Kft. vásárol két konzervgyárat. Kilencvenegyben már 440 millió forint forgalmat bonyolítottak le. A nyereséget azóta is visszaforgatják a vállalkozásba. Kilencvenkettőben már bérelték a Zöldért mátészalkai konzervüzemét.

A gyár üzemeltetéséhez sok alapanyag és forgótőke is kellett. Számítgatások után megszületett a döntés: a Hungarofructtól és a Monimpextől előfinanszírozást kért és kapott a cég. Ami nagy dolog manapság, a tartozások, a kintlévőségek idején: sikerült mindenkit kifizetni. A bankhitel minimális volt, ilyen kamatok mellett ez érthető.

A gazdaságtörténészek mérföldkőnek írnák be az 1993-as esztendőt. Ekkor hirdették meg a Nyírlugosi Állami Gazdaság privatizációját. Vevő több is akadt, de igazán fizetőképes nem volt köztük.

Balogh Gyuláék el nyerték a pályázatot, a vajai Zöldség-Gyümölcs Kft. az állami gazdaság teljes vagyonát megvásárolta. Egy gyorsfagyasztó üzemet, egy konzervüzemet, egy húsüzemet, és a turizmussal összefüggő létesítményeket is. Az újabb állomásra így emlékezett Balogh Gyula: − Három területen kezdtük a munkát. A konzervüzemben, a mélyfagyasztóban és a málna-szilva termőterületen. Hatvanhárom hektáron almát telepítettünk, izraeli csepegtető technológiával. Szabolcs-Szatmár-Beregben ez a legkorszerűbb, s a legnagyobb egybefüggő ilyen terület. Öthektáros kordonos uborkát is telepítettünk, ennek nagy sikere volt, illetve van: az ország legnagyobb terméshozamát produkáltuk.

A kft. 1993-ban bérbe vette a Mátészalkai Állami Tangazdaság almasűrítő üzemét. Később a vajai sűrítőt is.

Ebben a két modern üzemben készült ivólének sikerült jó piacot találni. 1994 őszén a kft. megvásárolta a vajai sűrítő üzemet. (Addig csak bérelte.) Az immár saját tulajdonnal lehetett piacot kutatni, ki lehetett tekinteni a világra.

Jöttek is a felkelő nap országából a japánok és megvásárolták a vajai cég almasűrítményének hatvan százalékát. Mondhatni: ez bombaüzlet. A tulajdonos meghívást kapott és teljesített Tokióba, Oszakába. Balogh Gyula Japánban aláírt egy szerződést. Ennek értelmében 1995-től hat éven át nyolcmillió dollár értékű sűrítményt vesznek át.

Külön figyelmet érdemel, hogy a japánok előfinanszírozást és nagy értékű bankgaranciát is vállaltak. Ez pedig biztonságot nyújthat a szabolcsi cég üzemeltetéséhez és a foglalkoztatáshoz is.

Vaját sokfelé jegyzik gazdasági körökben. Ám e vonzó település turisztikai szempontból is fontos. A mostani polgármester ápolja a hagyományokat, a műemlékvédelmet is szívügyének tekinti, azon is fáradozik, hogy még vonzóbb, a turisták által még látogatottabb legyen a nagyközség. (Az ősláp tönkrement, de sikerült megmenteni, feléleszteni.)

Híres a vajai vár és a Vay Ádám Múzeum. Egy szép prospektusban ez olvasható: „Az 1200-as évek végén tűnik fel a község neve. A középkor századaiban a Vay család ősi fészkeként hallunk róla. A Vayak egykori várkastélyában hatvannégyben nyílt meg a Vay Ádám Múzeum.”

Alapításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Molnár Mátyás, az intézmény első igazgatója. A szabadságharchoz kötődő tárgyi emlékek láthatók a szobákban. A toronyszobában a Vay Ádámnak és feleségének szentelt kiállítást is érdemes megnézni.

Balogh Gyula polgármesterként és vállalkozóként sokat tesz a nagyközség gazdasági fejlődéséért, a kulturális örökség fenntartásáért. (1995-ben kiadatta, megjelentette a Vay család történetét.)

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése