Szőkéné Vadon Edit

Polgármester,

Nyírmeggyes

szszb_15-148_szokene_vadon_edit.jpgA női szépség, az érzékenység és a férfias határozottság egyesül benne. Itt született, a Nyírség és a szatmári táj találkozásánál, Nyírmeggyesen. Azóta is itt él. Ezer szállal kötődik ide. Gazdag pénzügyi tapasztalatokkal rendelkezik, az emberi tapasztalatai is bőségesek. S nem csak szakmai múltja van: mostanában munka mellett a jövőnek tanul, uniós képzésben vesz részt.

Felkészültségének, tapasztalatainak hasznát veszik a nyírmeggyesiek. Azok, akik rá szavaztak és azok is, akik nem. Szőkéné Vadon Editről van szó, akit a község polgárai 2002 őszén polgármesterüknek választottak. Ahogy mondani szokták, a mély vízbe esett, rengeteg munka várt rá, amikor beült a polgármesteri székbe.

Ő nem mutogat vissza, de e sorok írója tudja: a korábbi önkormányzatnak volt egy kis restanciája. Jegyző sincs már régen a településen. (Meghirdették a jegyzői állást.) A jegyzői munka egy része is a polgármester asszonyra vár. No, nem sajnáltatja magát. Nyírmeggyes nem kimondottan szegény falu. Ez a település az utóbbi években keveset hallatott magáról. Pedig zajlott és zajlik itt az élet.

A földrajzi fekvés is jónak mondható. Vasútvonal köti össze a községet az országgal, a kövesúton pedig akár gyalog is be lehet menni a szomszédos Mátészalkára, arasznyi idő alatt. A 2003. év elején a polgármester asszony nyilatkozata alapján egy újságcikk így mutatta be a települést: „Nyírmeggyes a jobban ellátott községek közé tartozik. Működik itt baromfifeldolgozó üzem, vágóhíd, konzervgyár.”

A Felnövekvő Nemzedékért Alapítvány főleg a pedagógusok alapítványa. A Családsegítés összefogással közalapítványt annak idején az önkormányzat hozta létre. Alakulóban van a sportegyesület. A helyi iparűzési adó, a kommunális adó és a gépjárműadó bevételt jelent az önkormányzatnak. A polgármester asszony ezt vallja: „Célunk a választási program teljesítése, a lehetőségek felmérése. A következő majdnem négy évre gazdasági programot készítünk.” Szőkéné Vadon Edit tájékoztatójában közölte, hogy a képviselő-testület kilenc személyes, két képviselő új. A bizottságok száma a választások után háromról négyre emelkedett. A polgármesteri hivatalban heten dolgoznak. A hivatali dolgozók közé szeretnének egy informatikust és egy műszaki végzettségű dolgozót beállítani.

A polgármester asszony választási programjában megígérte, hogy minden évben minden utca lakóit felkeresi. Február végén a képviselő-testület megvitatja és elfogadja az idei költségvetést, ezt követően falugyűlést tartanak. A lakosság tájékoztatására decemberben megjelent a Nyírmeggyesi Hírvivő, a jövőben kéthavonta fog megjelenni. Az idei költségvetés végleges számai még nincsenek meg.

Annyi bizonyos, hogy a bérek és a járulékaik a költségvetés 70 százalékát elviszik. Szinte naponta egyeztetnek az intézményvezetőkkel, rangsorolnak, sürgősségi sorrendet állítanak fel. Az önkormányzat szeretné támogatni a református templom külső felújítását. Kistérségi beruházásként tervbe vették a Mátészalkával összekötő kerékpárút építését. Utóbbira azért is szükség van, mert a 471-es úton sokan kerékpárral járnak át dolgozni Mátészalkára.

Nyírmeggyes településrendezési tervének elkészítése már 1998-ban elkezdődött, a szükséges szakhatósági engedélyek megvannak, a terv néhány kiegészítéssel elfogadhatóvá válik. Az önkormányzatnak hatvan telke van, sajnos ezek nincsenek közművesítve. Van igény a közművesített telkekre, ezért évente 5–6 telket közművesítenek majd.

A fontos fejlesztési tervek közt szerepel az iskola tornatermének és konyhájának építése. A terv szerint bevezetik majd a pályázati figyelőrendszert, mert sok feladatot pályázati pénzek felhasználásával lehet csak megvalósítani.” A fenti információkat kiegészíthetjük azzal, hogy a községben napi 400 adag ebédre van szükség és az óvoda konyhájának a kapacitása ennél kisebb. Hetven idős embernek házhoz viszik az ebédet. Jól működik az idősek napközi otthona.

A hagyományápoló népitánc-csoportra is büszke a polgármester asszony. A régi polgármesteri hivatal épületében működik a teleház és a fogorvosi rendelő. Fejleszteni akarják a teleházat és az épület egyik, üresen álló részét bérbe adják az egyik biztosító társaságnak. Ígéretes a hír, amely szerint hamarosan egy mezőgazdasági szövetkezetet alakítanak a községben. Nyírmeggyes már 1272-ben szerepelt az írásos dokumentumokban Medyes néven. A református templom középkori eredetű. A községben ma is sok a meggyfa és az almafa.

A polgármester asszony a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett diplomát. Adótanácsadó szakvizsgát is tett. Egy ideig főkönyvelője volt a helyi tsz-nek. Most uniós pénzügyi ismereteket tanul, másoddiplomát akar szerezni. Az előző választási ciklusban már tagja volt a helyi önkormányzatnak, rutinja van a közéleti munkában. A férje közismert népitánctanár. A lányuk 13 éves, jól tanulja a matematikát és a zenét is. Szőkéné otthon háztartást vezet. Reméljük, a nagy közösség „háztartását” is jól vezeti majd a következő években.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése