Szőkéné Vadon Edit

Polgármester

Nyírmeggyes

szszb_33_zsl_szokene_vadon_edit.jpgVirágos utcák, rendezett és tiszta környezet fogadja az ide látogatót. A gondosság minden bizonnyal a szépérzékkel megáldott településvezető elvárása, de az itt élők igényességét is dicséri. S talán a jó ízléssel berendezett polgármesteri szoba is esztétikai, kisugárzó hatással bír, és befogadókra talál. Harmóniát sugárzó miliőben beszélgetünk eredményekről, megoldandó feladatokról. Itt született, mindig itt élt, tudja, ismeri a múltat, a realitásokat, a célok elérésének feltételeit. A közigazgatásban, a pénzügyi szférában szerzett nagy gyakorlata, tapasztalata ehhez biztos alapot adnak.

A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerezte első diplomáját, európai uniós ismeretekből másoddiplomát, és államháztartási mérlegképes könyvelő képzésen is oklevelet szerzett. Annak idején a helyi termelőszövetkezet főkönyvelője volt. “Nagy tsz működött itt”, emlékezik vissza, “a hagyományos mezőgazdasági ágazatok mellett gyümölcsfeldolgozás, ipari tevékenység is a profilba tartozott.” Később pénzügyi irodavezetőként a vásárosnaményi Polgármesteri Hivatalban és Ópályiban is dolgozott.

Polgármesterként 2002-2006 között már vezette a települést, aztán az élet másképp rendeltetett, de 2014-ben a helyiek hívó szavára visszatért és ismét bizalmat kapott. A helyi érdekek mentén tett vállalásait, azok megvalósítását prioritásként tartja számon; így az iskolai tornaterem megépítése (a 20 évvel ezelőtti építéskor ugyanis kimaradt), a közétkeztetést is ellátó, óvodában működő konyha bővítése, ezekre pályázaton 38 millió Ft-ot nyertek, plusz két millió a saját erő. A Nyírmeggyest Mátészalkával összekötő 5-6 km kerékpárút megépítése a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatból már a szatmári központ, Mátészalka jövőbeni elővárosának tervét vetítik elénk. – Központi költségvetésből finanszírozott kiemelt közúti beruházásban valósul meg a 471-es, Debrecent és Mátészalkát összekötő főút felújítása, mely Nyírmeggyest is érinti. Ehhez az önkormányzat már elkészítette a Helyi Építési Szabályzat módosítását is. A TOP keretében mini bölcsődére is pályáztak, a 85 fős óvodához közeli épület bővítésével megvalósítható.

A felsorolt helyi és térségi infrastrukturális beruházások esélyt adnak a lakosságnak az életszínvonal javításához ill. a felzárkózáshoz is. Habár a mintegy 2700 fős Nyírmeggyes a tehetősebb települések közé tartozik, a foglalkoztatási biztonság megőrzése alapvető, mondja a helyiek jobb létéért munkálkodó polgármester. Mátészalka közelsége ebből a szempontból előny, de az itt működő PARMEN Konzervipari Zrt. – mely a legnagyobb foglalkoztató – is sok családnak ad megélhetést.

Az egyéb családi vállalkozások mellett nagy megbecsültsége van az önkormányzat által működtetett közfoglalkoztatásnak (80 fő). Alkotó munkában, innovatív módszerekkel, tervekkel olyan értékeket hoznak létre, mi több beruházást készítenek elő, mely nem csak a napi, de a későbbi biztos megélhetést, foglalkoztatást biztosíthatja majd a munkaerőpiacon. Mert az önkormányzat tulajdonában lévő kéthektáros, öntözőberendezéssel is ellátott meggyültetvényhez helyi feldolgozóüzemet, manufaktúrát terveznek. Büszkék asztalosipari tevékenységeikre, az utca- és sörpadok, pergolák, virágtartók stb. gyártását mesteri szinten művelik, csakúgy, mint a helyi konyhára szükséges zöldség-gyümölcs termesztését. E kreatív termékeket ez év szeptember 23-24-én Budapesten a Városligetben az Országos Közmunka Kiállításon mutatták be, ahol 135 önkormányzat vett részt.

Szóba kerülnek természetesen az intézmények is. Az Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 310 gyerek tanul. Büszkeségük a nagy hagyományokkal bíró néptánccsoport – művészeti vezetőjük Szőke József néptáncpedagógus, a polgármester asszony férje -, akik 2004-ben az EU-s csatlakozáskor Belgiumban is felléptek, Magyarországot képviselve. – A Művelődési Központ és Könyvtár gazdag kulturális programokkal színesíti a község életét.

Nyírmeggyes fejlődése úgy tűnik töretlen, talán sok település megirigyelhetné, ám a polgármester főleg a demográfiai viszonyok miatt aggódik, kevés gyerek születik. Ezért is vezették be az első szülött ill. a tanévkezdési támogatást és a BURSA ösztöndíjat.

A családra, szabadidős elfoglaltságra is terelődik a szó. Lányuk az ELTE-n néprajz szakon diplomázott, majd az adragógia szakot és a humánerőforrás tanácsadó mesterképzést is elvégezte – Debrecenben a Megyei Kormányhivatalban dolgozik. Férje – mint már említettük – néptánctanár, Mátészalkán a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető helyettese. Régen a polgármester asszony is táncolt, s a híres Szatmár Néptáncegyüttesben ismerkedtek meg. Fiatalosságát minden bizonnyal ennek is köszönheti, no meg a kerékpározásnak, az aktív közösségi-egyesületi életnek. Az olvasás is kedves szabadidős elfoglaltsága.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése