Soltész Sándor

Mérnök-közgazdász,

Nyírmeggyes

szszb_11-158_soltesz_sandor.jpgElmaradottnak titulált vidékünk gyakran emlegetett felzárkózását sokan a fiatal szakemberek tömeges elvándorlása miatt tartják nehezen elképzelhetőnek. Addig azonban, amíg élnek köztünk a térség felemelkedéséért fáradhatatlanul dolgozó emberek, joggal remélhetjük, egyszer a gazdaságunkat jellemző statisztikai adatok is jobbak lesznek.

A reményt ébresztő személyiségek egyike Soltész Sándor, aki a nagyvilágban szerzett tudását és tapasztalatát szűkebb hazájában kamatoztatja. S hitvallásával, amely így szól: „Nekünk itt, e vidéken kell megélnünk, legyen munkahelyünk, keljen el termékünk!” másokat is erre buzdít. S hogy mindezt milyen komolyan gondolja, megtudhatja az olvasó a következő sorokból.

Nyírmeggyesen született 1953-ban, itt végezte általános iskolai tanulmányait. 1971-ben szerez érettségit a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban, majd népköztársasági ösztöndíjasként a harkovi Mérnök-közgazdászképző Egyetemen folytatja tanulmányait gépipari gazdaságtan és szervezés szakon. A diploma kézhezvétele után a Vegyépszer salgótarjáni gyárában helyezkedik el, majd ezerkilencszáznyolcvanegyben gazdaságpolitikai munkát vállal Salgótarjánban és Pásztón, s elvégzi a moszkvai Társadalomtudományi Akadémia gazdaságirányítás és szervezés szakát. Már a képesített árkalkulátori és a felsőfokú külkereskedelmi áruforgalmi ügyintézői szakképesítés is birtokában van, amikor hazánkban is megtörténik a rendszerváltás.

Az 1990 utáni években magánvállalkozásba kezd. Létrehozza a Most-híd Kereskedelmi Kft.-t, s keleti kapcsolatait és kitűnő orosz nyelvtudását felhasználva aktív külkereskedelmi tevékenységbe kezd. Mivel a cég profilját tekintve független az iroda helyétől, s Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sokat fejlődött a szükséges infrastruktúra 1992-ben családjával együtt haza költözik Nyírmeggyesre.

A munkát mérnök-közgazdász feleségével együtt végzi, s a lokális közelség miatt piacaikat román és szlovák területekre is kiterjesztik. 1994-ben megválasztják önkormányzati képviselőnek, azóta a pénzügyi bizottság elnökeként segíti a testület munkáját. Természetesen a kereskedelem továbbra is meghatározó életében, de nem mond nemet a nyírmeggyesi szövetkezet felkérésére sem, ahol 1998–99-ben irányítja a mezőgazdasági nagyüzem gazdasági tevékenységét. Így emlékszik vissza az agrárszférában eltöltött időszakra:

– Igen sok tapasztalatot szereztem, s a két év munkája ráirányította a figyelmemet arra, hogy az agrárszféra problémáinak megoldása kívül esik az agrárszféra területén. Adó-, és támogatási rendszerünk, illetve piaci orientáltságunk területén van még javítani való. Az EU-s csatlakozási álmok során ugyanis elfelejtettük azokat a keleti piacokat, ahol versenyelőnyünk van, ahol termelési kultúránk ismert, s ahol korábbi termékeink korlátlanul realizálódtak. Az EU-s csatlakozásra készülve tehát élnünk kell a már most adott lehetőségeinkkel is.

Mindezt igyekszik munkájával is alátámasztani, export-tevékenységének célállomása a keleti piac. Amikor tapasztalatait megfogalmazza az építő, jobbító szándékot érzem szavai mögött. Ugyanez vezérli a politikai életben is.

– Szegény családban nőttem fel, ismerem ennek a társadalmi rétegnek a problémáit, őket szeretném segíteni. Mivel szerintem a munkanélküliek, és a munkavállalók széles tömegének problémáit leginkább a Magyar Szocialista Párt vállalja fel, egyértelmű volt, hogy hozzájuk csatlakozom. Megalakulása óta tagja vagyok az MSZP-nek, s az utóbbi években aktív feladatokat is vállaltam a politikai életben. Azért csak most, mert úgy gondolom a széles körben szerzett tapasztalatok elengedhetetlenek a hatékony munkához.

Soltész Sándor tagja a Baloldali Tömörülés országos vezetőségének, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szövetség elnökségének, s 2000 októbere óta a mátészalkai választókerületi szervezet elnöki teendőit is ellátja.

Célja: felvállalni, megoldást találni az emberek mindennapi problémáira. Tudását, tapasztalatát a mai kor kihívásainak szolgálatába állítani itt az ország keleti szegletében. S mivel a problémák nagy részének megoldását a jogrendszerben látja, a későbbiekben a jogpolitikában kíván elmélyülni. A célok meghatározzák feladatait az elkövetkező évekre mind a politikai, mind a gazdasági életben.

Egy biztos: kevéske szabad idejét továbbra is családja társaságában szeretné tölteni. Ezt igényli is mérnök-közgazdász felesége, s két fia: Sándor és Adrián. Sándor huszonhat éves, s egy hároméves gyermek édesapja. Adrián jelenleg a kereskedelmi főiskola hallgatója. S bár a család minden tagja meglehetősen zsúfolt hétköznapokat tudhat magáénak, néha-néha mégis lehetőségük adódik egy-egy közös kirándulásra. Ez mindig új energiával tölti fel a család minden tagját, mert a természet szeretete mindannyiuk sajátja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése