Dr. Nagy István

Családorvos, az Érdemes Orvos cím kitüntetettje

Nyírkáta

szszb 29. tk Dr. Nagy István 300.jpgÖt generáció tagjait ismerte és a legtöbbjüket gyógyította dr. Nagy István, nyírkátai családorvos. Élete maga a történelem, amelynek lapjai megörökítik egy orvosdinasztia elkötelezettségét, a betegek és a gyógyítás iránti alázatát, a közösség iránt érzett felelősséget, és a közéleti szerepvállalást. Ritka vendég köztünk az olyan ember, mint Nagy doktor, akivel a község modern rendelőjének pihenőjébe húzódunk beszélgetni. Feltárul előttünk a múlt, megállapítjuk a jelen történéseit és a jövőben ezek várható következményeit. Különleges történelemóra veszi kezdetét, a XIX. századtól a XXI.-ig terjed a Nagy, ráadásul István nevet viselő orvosgenerációjának hétköznapjai. A hagyomány még itt is kötelezte a szereplőit.

Felkapaszkodott a lovaskocsira és büszkén kísérte apját a cseperedő gyermek. Bejárták az akkor még Gebe nevű Nyírkáta, Nyírcsászári, Nyírvasvári, Nyírmeggyes parasztházait és tanyavilágát. Az idősebb Nagy István végtelen türelemmel hallgatta meg a panaszokat és tett meg mindent a betegeiért. Ez a minta is örökre bevésődött a kisfiú lelkébe, és kötelezte el magát a fehérköpenyesek világa iránt. Édesapja és édesanyja, lánynevén Csomai Margit (most 93 éves) büszke lehetett fiára. Még a testvére, Enikő is házi- és foglalkozás-egészségügyi orvos, mi több, Zoltán fia is orvos. Nagy doktor neje Nagyné Tótszegi Anikó népművelés-könyvtár szakot végzett. Gyermekeik továbbvitték az apai álmot: fiuk, István fogorvos Hosszúpályiban, lányuk, Tóthné dr. Nagy Zsuzsa jogász (riportalanyunknak a jogászi és az állatorvosi pálya is tetszett).  Zsuzsáék családjában két gyermek, Fruzsina (12) és Dorina (9) a jövő letéteményesei.

Nagy doktor a Református Kollégiumban, a kisvárdai Bessenyei Gimnáziumban tanult, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen vette át általános orvosi diplomáját, majd a fog- és szájbetegségek szakorvosa lett, valamint vizsgázott háziorvos. 45 éve ebben a nyírkátai rendelőben fogadja a betegeket, ahol előtte még az édesapja is dolgozott. Szakmáját hivatásszerűen műveli, a kisebb panaszokkal, sérülésekkel, fogászati problémákkal nem küldözi pácienseit szakrendelésre. Amit tud, megoldja ambulánsan. A korábbi évtizedekben még nem ismerték az ügyelet, a készenlét fogalmát, és a nap 24 órájában csengettek a kapuján. Mivel évtizedek óta ismeri a hozzá fordulók családi történetét, tudja, látja, ki milyen körülmények közt él, mi veszélyezteti az egészségét, mire van hajlamosító tényezője, már szinte akkor diagnosztizál, amint megjelenik a beteg az ajtóban. Meggyőződése, hogy a szociális, az anyagi helyzet, a munkanélküliség, a szenvedélybetegségek szedik áldozataikat. A stressz elvégzi a maga dolgát, az alkohol legfeljebb befejezi. A nyugodt hétköznapok, „eseménytelen” életvitel egyelőre vágyálom, épp ezért Nagy doktor rendszeresen tart felvilágosító előadásokat. Az ugyanis látszik, hogy az emberek ma jóval tájékozottabbak orvosi kérdésekben, de az egészségtudatosság még hiányzik. A saját testi, lelki, szociális jólétért érzett felelősség pedig még igen ritka. Kívülről várják a segítséget. De hogy lehet eredményeket elérni, ahol 3 generáció tagjainak egy része pálinkagőzben fogant? Gyors statisztika: a 2 ezer lelkes községben 6-700 roma él. A 30 kismama közül 2 a nem roma, a 80 személyes óvodában 2-3 gyerek nem cigány származású, a 170 fős iskolában szintén ez az arány. Legalább a szegregációt nem kell külön megoldani, az élet elrendezte.

Bár még az ősidők óta gebei romák és a helyi lakosság közt az asszimiláció természetes, kötnek vegyes házasságokat, a beilleszkedés, a közös értékek képviselete egyértelmű. Akik máshonnan települtek a faluba, nehezen értenek szót még a fajtájuk tagjaival is. Gyakori a 12-13 éves lányok körében a szülés, gyarapszik a nagycsalád, halmozódik a szociális hátrány.

Ez a jelenség is tettekre ösztönözte dr. Nagy Istvánt. Az 1989-es rendszerváltás után az első szabadon választott parlamentben az MDF színeiben országgyűlési képviselő, és az Országos Választmány tagja is volt. Együtt dolgozott az MDF-t szervező, ismert politikusokkal. Dr. Takács Péter történésszel közös javaslatot fogalmaztak meg az adótörvényeknél: a harmadik gyermek még kapjon családi pótlékot, de a megélhetési gyerekszülésnek vessenek gátat. A képviselők leszavazták, ám a sors fintora, hogy Nagy doktor ezzel a témával megelőzte a saját korát, lásd a fenti statisztika adatait.

A helyi közéletben több mint két évtizede élvezi az itt élők bizalmát, a szociális, egészségügyi, pénzügyi bizottságban is tevékenykedik.

Kimagasló szakmai és közéleti munkája elismeréseként megkapta az akkori szakminisztertől, Csehák Judittól az Érdemes Orvos kitüntetést. Ha valaki érdemes egy ilyen elismerésre, akkor dr. Nagy István az. Közel a 70 éves korhoz, ma is aktív gyógyító, az élete nyitott könyv családja és a helybeli generációk számára.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése