Dr. Bódis Gyula

Battyhányi-Strattmann Díjas családorvos, Díszpolgár

Mérk

szszb_31_tk_dr_bodis_gyula_400.jpgLeszakadt a postás füle, visszavarrta. Szüléshez riasztották, ment és világra segítette a kisbabát. Két évtizeden át még fogászati ellátást is nyújtott – engedett bepillantást a több mint félévszázadot felölelő, igen gazdag életpálya múltjának és jelenének néhány pillanatába dr. Bódis Gyula családorvos. Mérken ő jelenti a történelem megtestesülését, ugyanis 1962 óta gyógyítja a helybeliek generációit. Feleségével, lánykori nevén Murányi Zsuzsannával nemcsak a szakmában alkotnak egy párt, hanem az életben is: 1962-ben vezette oltár elé Piricse Árpádkori templomában a már 16 évesen kiszemelt lányt. Családfakutatók (is) örülhetnek a frigynek, mert mindketten református lelkipásztor gyermekei: Gyula édesanyja, Papp Amanda az erdélyi Vadasdról származik, pedagógusként iskolaigazgató-helyettesig vitte. Édesapja, Bódis Gyula református tiszteletes, sarkadi, de a második világháború 38 évesen örökre elsodorta. A kisfiú álmodott az orvosi hivatásról, de a korai szocializmus éveiben klerikális családból jelentkezni az egyetemre… Ám az isteni sugallat mégis meghallgatásra talált, a felvételiztető Kesztyűs professzor apjának segédlelkésze volt Bódis Gyula édesapja. No, meg a tudás is megvolt, így 1961-ben diplomázott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Rá egy évre megnősült, és egyből Mérken kapott állást a „kisorvos”. A falubeliek a 61 éves, még praktizáló elődje miatt hívták így Bódis Gyulát.

Házasságukat két gyermekkel ajándékozta meg a teremtő: Gyula közgazdász, az ő gyermekei Zsófi (16) és Gyuszi (9) éves. Lányuk Enikő közgazdász, antropológus, Európai Uniós szakértő. Az ő fiai Boldizsár (22) és Márton (12) éves.

A szaharai kánikula elől a jó ízléssel berendezett otthon hűvösében próbáljuk keretbe foglalni 54 év orvosi tapasztalatait. Képtelenség. Kiragadásszerűen említi Bódis doktor a kezdeti években gyakori fekélybetegségeket, amikor savcsökkentő helyett szódabikarbónát használtak. A fővárosba ingázók ezreit az irodalomban is megörökített feketevonat hozta hétvégenként haza, s nem tudták még olyan hatásos gyógyszerekkel kezelni a pacienseket, mint ma. Óriási önállóságot élvezett a körzeti orvos, hisz közel-távol őrá hárult a betegek gondja, baja. A szakrendelések az 1970-es évek közepén szerveződtek. Előfordult, hogy a helyi futballpályán landolt a mentőhelikopter, hogy gyorsabban vigye kórházba a beteget.

Ma a mozgásszervi, az idegrendszeri – stressz, depresszió okozta bántalmak –, a vírusos megbetegedések, az allergia, a szív és érrendszeri panaszok, a daganat, a cukorbaj a leggyakoribb. Noha nőtt az egészségtudatosság, a szűrővizsgálatokra még nem jár el mindenki. Az egészséges életmód, a vitaminok, gyógynövények, gyógyszernek nem minősülő szerek iránt nő a kereslet. Elfogadják az orvos tanácsát. Befejezett ellátást viszont 98 százalékban nyújthatnak a modern rendelőben. 12 elvezetéses EKG, sok éven át használt kislabor segíti a gyors diagnózist, rendszeres a vércukor-szűrés.

A reklámok nem befolyásolják az általa felírt gyógyszereket. Az utóbbi években az egyház tagjai a házi szociális gondozáshoz hasonlóan felkeresik a rászorulókat, és a főzés, takarítás mellett még azt is felírják, milyen gyógyszerre van szükség. A családorvos hivatása nem merülhet ki a receptkiállításban. Szeretné legalább félévente személyesen látni és megvizsgálni a betegeit, bár a családi anamnézis ismeretében már azt is tudja, ki, milyen betegségre hajlamos.

Lényegesen más ma a határszéli rendelőben a munkája, mint félévszázada. Míg 1962-ben 3300 lelket számlált a falu, ma 2200-an vannak, s ebbe beszámítja a helyi Ápoló-Gondozó Otthon 250 lakóját. Mérk és a már összeépült Vállaj ezer szállal kötődik egymáshoz.

Dr. Bódis Gyula a beteg érdekét tartja fontosnak mindenek előtt. Van, aki Győrbe, Szigetszentmiklósra költözése után is itt hagyta a TAJ-kártyáját, mert ilyen lelkiismeretes orvost csak lámpással találni.

Elismerik az áldozatos, fáradtságot nem ismerő szolgálatát a felettesei is. 2000-ben Pro Sanitate kitüntetésben részesült, az idén a Semmelweis-napon a szaktárca minisztere nyújtotta át a Battyányi-Strattmann Emlékérmet. Korábban megkapta az Egészségügy Kiváló Dolgozója kitüntető címet. Nagyra becsüli hivatása gyakorlását a Vöröskereszt is. Szűkebb pátriája, Mérk község önkormányzata Díszpolgárává avatta 2003-ban.

Gyerekeik nem követték apjukat az orvoslásban, ők a családfő gyakori távollétét érzékelték. Ügyelet hétvégeken, telefon a vasárnapi ebéd mellett, s ha elhangzott az a szó, hogy beteg, Bódis doktor számára nem volt kérdés, hogy mi a következő feladata. Sok éve még rossz utakon, tengelyakasztó sárban kellett eljutnia a pacienshez. A mátészalkai járásban mindössze 1 mentő volt.

Testi, lelki pihenést a világjárás jelenti a családnak, bejárták már a föld számos szép helyét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése