Dr. Komoróczy Károly

Nyugdíjas orvos,

Vaja

szszb_02-184_dr_komoroczy_karoly.jpgA nagy család legfeljebb szép álom lehetett a még most is egyenes tartású, korát meghazudtoló energiával bíró Komoróczy doktor életében. Ő, akinek egész pályafutását át akarta rajzolni a történelem − ez utóbbit nem hagyta −, viszont a családtervezésben hajlott a felesége óhajára: tizenegy gyermekük született és ma már megbecsült tagjai a szatmári, szabolcsi falvaknak. Legtöbbjük a családi példa alapján az orvosi hivatást választotta.

Egyedi tervezésű, könyvek, dísztárgyakban testet öltött emlékek között idézzük a közelmúltat. Mert mi az a pár esztendő ennek a sokat megélt, viharos időket is átvészelt szatmári tájnak? Porszemnyi, amelynek az előbbre jutását a Komoróczy Károlyok jelentős mértékben meghatározták.

Hodászon született 1927. május 25-én. Édesapja Komoróczy Péter gazdálkodó, édesanyja Szombathy Eleonóra. Három testvérrel osztoztak a szülők szeretetén: Katalin már nem lehet közöttük, Lenke Borbála papfeleség, Kecskeméten él, és a legifjabb Károly. Otthon sose beszéltek a pályaválasztásról, a gimnáziumban is mindössze egyszer látogatták meg a szülei.

A szatmárnémeti Református Gimnázium és az osztályfőnök, néhai Takács László olyan útravalóval látták el a diákot, amely egy életre elég muníciót foglalt magába. 1945-ben érettségizett, román nyelven. Menekültként repatriált haza. A szülőknek mindene odaveszett.

Budapesten kezdte el az orvosegyetemet 1945-ben, és igen kalandos életutat járt be, amíg a fővárosban vehette át a diplomáját. Osztályidegen minősítéssel eltávolították az egyetemről, és a megélhetés érdekében sokféle munkát elvállalt. Nem tartotta lealacsonyítónak a kubikos, a segédmunkási, a téglagyári, a koromgyári munkát, de volt tűzoltó és bérelszámoló is. Pestszenterzsébeten például megmentette az üzemet, a pakuraégető ugyanis elaludt.

Közben megismerkedett Juhász Klárával, akit titokban vett el feleségül. Az anyja kitagadta, az apja neheztelt és sok évnek kellett eltelnie, amíg megbékéltek. Házasságát 11 gyermekkel áldotta meg az Isten. Károly családorvos Vaján (utódja a körzetben), Péter Bökönyben orvos, Béla Hajdúböszörményben gyógyítja a betegeket, Zoltán a szakolyi családorvos, Éva Németországban orvos, István teológushallgató korában szenvedett balesetet és most együtt laknak, Gábor prédikátor Debrecenben, Miklós vállalkozó Vaján, Ágnes orvoshoz ment feleségül Visontára, Judit a debreceni egyházi kollégium könyvtárában dolgozik, László mérnök Debrecenben.

Károly minden erejével az orvosi hivatásra készült, ezért számos kérvényt nyújtott be a minisztériumba. Visszaveszik, ha kitűnő lesz. Boldogan vállalta és teljesítette is ezt a feltételt. Diplomáját vészterhes időben, 1956 szeptemberében vette át. Öt helyet pályázhatott meg, az utolsó volt Vaja. Ezt a helyet kapta meg még 1956-ban, s itt gyógyította a betegeket három és fél évtizeden át. ’91-ben vonult nyugdíjba, de most is helyettesít.

Sikeres orvosnak tartják, a falubeliek respektálják, s mint a családi példa is mutatja: nem csupán művelte a szakmát, hanem mint a legszentebb hivatást mutatta meg gyermekeinek a gyógyítás tudományát, s nevelt belőlük szintén megbecsült orvosokat. Tizenöt esztendeig még szabadságon sem volt, hiszen Vaján és Őrben annyi beteg várta, hogy egyszerűen nem mehetett el. Akkoriban még nem szerveztek ügyeletet, hétköznap és vasárnap, éjjel és nappal egyaránt hívták a betegek vagy keresték fel a rendelőjében. Nemcsak általános orvoslással foglalkozott, hanem fogászati problémákkal is fordultak hozzá. De akkor sem esett kétségbe, ha sebészként vagy szülészként kellett segítenie a betegeken.

Milyen érdekes a sors rendelése! Amint együtt idézzük a Komoróczy doktor életét alapvetően befolyásoló eseményeket, szóba kerül, hogy eleinte erdőmérnöknek készült. A Kárpátokban nyaralt, megszerette a vadregényes erdőket. Aztán 17 éves korában mégiscsak megváltoztatta a terveit és az orvosi hivatás mellett döntött. S hogy mennyire helyesen tette, ma is meggyőződéssel vallja.

Felesége, aki orvosírnokként dolgozott mellette és a nagycsalád számos gondja nehezedett rá, szívbetegsége miatt egyik napról a másikra itt hagyta a családot. Komoróczy doktor csak bolyongott az általa megtervezett és közösen felépített tágas családi otthonban, mígnem egy év múlva feleségül vett egy ráckevei pedagógust, Miklósi Zsuzsannát. Mindössze párszor találkozhattak, de a kölcsönös vonzalom tudatában telefonon kérte meg a kezét. Amíg Zsuzsa tanít, hétvégeken találkoznak, hol Vaján, hol Ráckevén. S ha mindketten nyugdíjasok lesznek, utazni szeretnének. Spanyolországba, a Kanári-szigetekre. Komoróczy doktor ugyanis imádja a történelmi regényeket, mostanában Walter Scott a kedvence.

A valóra vált álom lelki békével, bölcsességgel áldotta meg.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése