Dr. Birtók Mihály

Háziorvos,

Vaja

szszb_17-192_dr_birtok_mihaly.jpgA nagyközség lakóinak egészsége felett régóta őrködő családorvos, annak ellenére, hogy máshol született, vajainak vallja magát. Az életének ötödik iksze felé közeledő magas termetű férfi 1954-ben, Nyíregyházán látta meg a napvilágot. A sikeres középiskolai érettségi vizsgákat az egyetemi tanulás szorgalmas évei követték. Így Birtók Mihály ezerkilencszázhetvennyolcban szerezte meg általános orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

Rövid pihenő után már Vaja nagyközség orvosi rendelőjében gyakorolja orvosi hivatását. A családorvosi praxis kiváltásának lehetőségét követően is itt maradt. 2003-ban ünnepelheti első és egyetlen munkahelyére érkezésének negyedszázados jubileumát.

Testvérei, János, orvos és Judit, tanár. A család többi tagja között is találkozhatunk még olyanokkal, akik szintén gyógyítanak. Felesége, aki egyben az asszisztense, féltő gonddal vigyázza a két férfit, férjét és a fiukat, aki már az önálló életkezdés kapujában áll.

Birtók doktorlakást vásárolt Vaján, jelezve, hogy nem átmenetileg érkezett ide. Ahogy elmondja, megszerette a falut, és nagyon szeretné, ha az épülne-szépülne. Ennek érdekében hosszabb ideje részt vállal a képviselő-testület munkájában is. Szakterületénél maradva megemlíti, hogy a gyógyítással egyenrangúnak tartja a betegségek kialakulásnak a megelőzését és az egészség megőrzését.

Ahol lehet, ott fenn kell tartani a gyógyítás ingyenességét. Ennek szellemében támogatja a közgyógyellátást, a kismamák ingyenes tápszerrel történő ellátását, ha nincs elég anyatej. Jó és emberséges megoldásnak tartja azt, hogy a betegek utaztatása helyett a szakorvosok keresik fel a településeken azokat. Ezt a belgyógyászati, a reumatológiai, a szemészeti és a nőgyógyászati szakterületen különösebb gond nélkül is megvalósíthatónak látja. Járható az az út is, ha a falugondnoki ellátás keretében mikro-, vagy kisbusszal hozzák-viszik a rászorultakat a szükséges kivizsgálásokra. Birtók doktor egyértelműen szükségesnek és jónak tartja a nemrég beindított iskolatej-akciót, amit ki lehetne terjeszteni a gyerekek uzsonnájára is.

A már huszonöt éve gyógyító orvos szemével látja, hogy idővel szüksége lesz a községnek a szeretetotthon bővítésére, hisz az élet a maga rendje szerint megy tovább. S a szociális háló helyi módszerekkel történő erősítése is mindenképpen folyamatosan elvégzendő feladat.

A vajai képviselő-testület tagjaként Birtók doktor szól arról is, hogy az ingyenes óvodai ellátás, az iskolai oktatás fenntartása mellett, szükség van az ingyenes étkeztetés kereteinek szélesítésére azért, hogy minden olyan emberhez, aki arra rászorul nap, nap után eljuthasson egy tányér meleg étel, s a hozzávaló jó szó.

Eredményként könyveli el az utóbbi négy évben elvégzett beruházásokat, amik hatására Vaja összkomfortos településsé vált. A felújított ravatalozó és református templom az itt élők belső békéjének javítását szolgálja. A tervek szerint majdan felépülő faluközpont lehetővé teszi mindenki számára a kulturált szórakozás és az értelmes időtöltés helybeni megvalósítását. Távolabbi célként látja a helyi kisebbségi lakosság élet- és munkakörülményeinek tartós javítását. Vállalkozóbarát gazdasági életet szeretne a községben, hogy ne csak az adományokból, hanem a megnyert pályázatokból befolyó pénzekkel is lehessen fejlesztéseket megvalósítani. E sorok között az orvos aggódása tetten érhető: „ha van munkája mindenkinek, aki dolgozni akar, kevesebb lesz a pszichés eredetű megbetegedés, és kevesebben állnak sorba a kevés elosztható segélyért is.”

Szeretné elérni azt, hogy a kialakított személyes kapcsolatok révén, a megyei és az országos szintű vezetők is, többet foglalkozzanak, és maximálisan segítsék ennek a térségnek a fejlesztését. A környék egyik legszebb helyének, a vajai tónak a köz érdekében történő hasznosítása, Birtók doktor szerint, megindíthatná a régóta kívánt turizmus fejlődését és fejlesztésnek lehetőségét. A község a befolyt pénzeket a település szépítésére, emberibbé tételére fordíthatná, így még vonzóbbá téve a térséget a bel- és külföldi befektetők előtt, ami újabb és újabb munkahelyek megteremtésével, az itt lakók boldogulásával járhatna. De ezekhez felül kell kerekedniük kicsinyes érdekeiken, el kell felejteniük vélt vagy valós sérelmeiket, mert egy feszült hangulatú környezet csak elriasztja az amúgy is gyér számú érdeklődőket. A doktor úr meglátása szerint Vaján ma már nem jellemző az országban még néhol fellelhető alpári stílus a közéletben. Úgy véli, itt túllépett mindenki a múlton, s ma a békés egymás mellett élés, a Vajáért való együttműködés a jellemzőbb.

Dr. Birtók Mihály szabad idejében házuk kertjében hasznosítja megmaradt erejét. Kertészkedik, és ezt szívesen is teszi, mint mondja, számára ez kikapcsolódás, pihentető és egyben hasznos időtöltés.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése