Gufartné Gyebróczki Teréz

Pénzügyi csoportvezető,

Mérk

szszb_21-146_gufartne_gyebroczki_terez.jpgRitkán ismerik el magas kitüntetéssel az önkormányzatok pénzügyi területén dolgozó köztisztviselőket. 2005. július elsején, a köztisztviselők napja alkalmából Gufartné Gyebróczki Teréz, a mérki polgármesteri hivatal pénzügyi csoportvezetője díszes oklevelet, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közigazgatásáért Díjat kapott.

A hűség, a megbízhatóság és az állandóság nyilvánul meg abban, hogy az asszony huszonhat éve tölti be ezt a beosztást. Férjének neve sváb származásra utal, s annak összes jó tulajdonságát – tirpák felmenőkre jellemző neve alapján több nemzetiség génjeit hordozva – a lehető legjobbat „hozták ki” belőle. Egész Kárpát-medencénk rokonsága, famíliái elmondhatnák magukról, hogy szívósságuk, túlélő képességük, kreativitásuk nagyrészt az együttélésből származó keveredésnek köszönhető.

Gyebróczki Terézként anyakönyvezték 1957. július 6-án az urai születésű kislányt. Édesanyja, lánykori nevén Drobnyák Teréz, aki ma hetvenegy éves, és egész életében a család összetartozását gondolta a világ legfontosabb dolgának. Édesapja, néhai Gyebróczki Mihály gazdálkodóként teremtette elő a család kenyerét. Három testvér született a gyermekkori családban: Mária technikus volt a közeli konzervgyárban, Attila vállalkozó. Férje, Gufart Ferenc géplakatos. Egy lányuk született, Enikő, most végzett a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi szakán.

Terike a fehérgyarmati Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett 1975-ben. Egy évig a csengeri ÁFÉSZ-nél dolgozott, majd a színvonalas középiskolai tudásra alapozva elkezdte tanulmányait a budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. 1979-ben vette át a diplomáját, és mi sem természetesebb, mint az, hogy hazajött szűkebb szülőhazájába dolgozni. 1979. augusztus elsejétől foglalta el a jogelőd Nagyközségi Közös Tanács pénzügyi csoportvezetői állását. Akkor még Vállaj és Tiborszállás ügyeit is Mérkről irányították, azóta mindkét település az önállóság útjára lépett.

Fellapozzuk mindannyiunk képzeletbeli történelemkönyvét, hisz akik a szocializmus évtizedeit együtt éltük végig, közös bepillantást nyerhetünk az államigazgatás gyakorlatába is. Mint Gufartné Terike utal rá, a tanács gazdasági munkájának szervezése, irányítása tartozott a keze alá. Bár az elvárást már akkoriban is úgy fogalmazták meg, hogy lehetőleg felsőfokú végzettséggel rendelkezőt alkalmazzanak pénzügyi vezetőnek, de azért mindannyian tudjuk, hogy egy határszéli kis falu nemigen reménykedhetett ebben. A jól képzett szakemberek akkor is a várost, a nagyobb lehetőséget, a magasabb életszínvonalat választották, és kőhajtásnyira a román határtól csak a munkájukat és a szülőföldjüket mélyen szerető értelmiségiek maradtak odahaza. E kevesek közé tartozik a roppant szimpatikus, ügyes, határozott asszony is.

Az önkormányzatok megalakulása után maradt a pénzügyi csoportvezetői beosztásban. A munka jellege azonban gyökeresen megváltozott. A korábbi végrehajtó tevékenység helyett immár az önkormányzat pénzügyi és gazdasági munkájának irányítása lett a fő feladata. A képviselő-testület és a bizottságok munkájának segítése, a szükséges beszámolók elkészítése vagy azokhoz az adatszolgáltatás, az óvoda, az iskola operatív gazdálkodásának megvalósítása vár rá. A 2400 lelket számláló településen is az országos trend érvényesül, sajnos csökken a lakónépesség száma. A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. Igaz, megyei irányítású az Ápoló-Gondozó Otthon, de mégiscsak a helybelieknek ad munkát. A középiskolát és a főiskolát, az egyemet végzett fiatalok viszont perspektíva és munkalehetőség híján ha akarnának, sem tudnának hazajönni. Nem véletlen, hogy itt két-, hárommillió forintért már jó házat vehet valaki.

Bár kevés önkormányzat büszkélkedhet azzal, hogy egyetlen fillérrel sem tartozik egyik banknak sem, azért a négyszázmillió forintos költségvetésből csak a legszükségesebb kiadásokra futja. Fejlesztésre sokat elkölthetnének, például a belterületi utak, járdák szilárd burkolatára. Noha megoldották az idősek szociális étkeztetését, örömmel rendeznének be egy önkormányzati fenntartású klubot, ahol – mint az Öregek Napközi Otthonában – egész napos ellátáshoz, társasághoz, egészségügyi, kulturális szolgáltatásokhoz jutnának az érintettek. A határ közelsége a családok kapcsolattartását és a bevásárlóturizmust erősíti. Üzemanyagot, jó minőségű bőrárut, ruhát, cipőt a határon túlról hoznak. Csanálos és a közeli Nagykároly várja a magyar rendszámú kocsival érkezőket. Jönnek hozzánk is, a szolgáltatások és az élelmiszerek népszerűek.

Több mint negyedszázada, épp huszonhat éve ugyanabban a beosztásban Gufartné Gyebróczki Teréz azt látja a legszebbnek, hogy boldogul a falu, benne az ő családja is, és ebben neki is tevékeny szerep jut.

A mostani kitüntetést kollektív elismerésnek vallja, úgy érzi, jó mérkinek lenni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése