Cselenyák Miklós

Vállalkozó,

Nyírkáta

szszb_11-152_cselenyak_miklos.jpgNem mindegy, hogy ott vannak-e a közéletben a mai derékhad legjobbjai, vagy távollétükkel tüntetnek. Vannak, akik nagy szavakkal, csodálatos körítéssel fogalmazzák meg véleményüket. A nyírkátai vállalkozó, Cselenyák Miklós, nem a szavak embere. Tettekkel igyekezett, igyekszik bizonyítani: nem mindegy, mi történik körülöttünk a világban.

Az 1958. december 5-én Nyírkátán született Miklós gyerekkorában a mezőgazdasággal foglalatoskodó szülők közvetlen környezetében élte napjait. A jól tanuló nyírkátai diák előtt több lehetőség is kínálkozott. Mivel az atlétika és a futball is vonzotta, no meg a gépek világa, olyan döntés született, hogy tanulmányait Nyíregyházán, a mezőgazdasági szakközépiskola gépész szakán folytatja. Innen egyenes út vezetett a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola gépész karára. Akik ismerték a 80-as évek mezőgazdaságát, igazolhatják: fiatal mezőgazdasági üzemmérnökök serege munkálkodott a közös gazdálkodás sikeréért. Az is ismert, hogy ez a főiskola volt az országban az egyetlen, ahol repülőgép-vezetőket képeztek – felsőfokú oktatási intézményben – s ebbe a legtöbb gépész bekapcsolódott. Ehhez a sportos előképzést az MHSZ motoros repülőgép szakosztálya szolgáltatta.

– A motoros repülőgép szakosztálynak már 1976-tól tagja voltam. Sikeres elméleti vizsgák után végrehajthattam repüléseket a gyakorlatban is.

A fiatal üzemmérnököt hazavárta a szülőfalu. Akkor közös mezőgazdasági szövetkezetük volt Nyírmeggyessel. A Petőfi Sándor nevét viselő mezőgazdasági termelőszövetkezet műszaki főágazatában volt gépüzemeltető mérnök, egészen a szövetkezetek megszűntéig. A munkásnapok része volt továbbra a sport és természetesen az udvarlás, illetve a családalapítás. Nyírkátai fodrászlánynak udvarolt. Judittal 1986-ban kötöttek házasságot. Dóra lányuk 1988-ban született. Jelenleg a nyírkátai általános iskola felsős diákja. Kitűnő tanuló. A család napjai békességben, megértésben teltek-telnek. Igaz, a rendszerváltozás következtében beállott gazdálkodási körülmények gondolkodásra késztették Cselenyákékat is.

– Egyéni vállalkozóként agrárvállalkozásba kezdtünk feleségemmel 1993-ban. Az évek során szerzett gazdálkodási tapasztalatok alapján úgy véltük, érdemes dohánnyal foglalkozni. A nagyon alacsony aranykoronájú földeken csak úgy remélhettünk elfogadható termésátlagokat, ha öntözött dohánytermesztésre specializálódunk. Az évek során modern öntöző, szárító és palántanevelő telepet alakítottunk ki. Odafigyelünk a szántóföldi kultúrára is. Folyamatosan bővítettük erő-, és munkagép parkunkat.

A következetes és hozzáértő munka eredményt hozott. Sokat jelent Nyírkáta lakóinak, hogy 7–8 helyi lakost tud foglalkoztatni. A palántázás már kora tavasszal megkezdődik, az ápolás, leszedés, válogatás, manipulálás, csomagolás, átadás szinte egész éven át munkát ad.

– Hercegtanya egykori téesz-telepe egy részét ’99-ben megvásároltam. Jelenleg a felújítás jelenti az egyik legfontosabb teendőt. A szántó, illetve a legelő hasznosítását a juhtenyésztés beindításával oldottuk meg. Erre azért is szükség van, mert a dohányra vonatkozóan érvényben van a kvóta-rendszer, illetve erőnkből sem futná nagyobb területre. A bárányok viszont jól értékesíthetők. Bár megérnénk, hogy a gyapjúért is megkapnánk legalább azt a pénzt, amibe a nyírás-manipulálás kerül!

Cselenyák Miklós üzemmérnökként is megmaradt annak a szolid, ugyanakkor lelkes fiatalnak, aki a hetvenes évek közepén elhagyta szülőfaluját. A futballcsapat védelmének egyik oszlopa volt éveken át, 1980–1990 között. Már ekkor, s majd ezt követően is, részese volt a szervező-irányító munkának.

– Munkám mellett, illetve közben mindig törődtem a nyírkátai emberek mindennapjaival, amikor funkciókat vállaltam: lett légyen az tanácstagság a Hodászi Nagyközségi Közös Tanács nyírkátai csoportjában, vagy helyi képviselőség 1990-től a mai napig Nyírkáta Község Önkormányzata képviselő-testületében. Ez vezérelt, amikor 1993-ban engedtem a közösség akaratának, és elvállaltam a nyírkátai földkiadó bizottság elnöki tisztét. Nem gondoltam, hogy ennyi konfliktus, ütközés, értetlenség árán jutunk el az eredményhez ezerkilencszázkilencvenhatra. Tudom, még most is vannak, akik nem hiszik el, hogy mindig a lehető legjobb megoldást kerestük.

Akik közösségi feladatai végzése során ismerték meg, azt mondják: nem beszél feleslegesen. Ritkán szól, akkor is szűkszavúan, de velősen, s erre oda kell figyelni.

Napjainkban felesége is a vállalkozásban dolgozik, segítve férjét a napi gondok, problémák megoldásában. Mert természetesen ezekből is jut azoknak – így Cselenyákéknak is – akik ilyen vagy olyan vállalkozásba kezdtek, kezdenek. Szerencsére nem a pesszimista fajtához tartozik:

– Bizakodó és optimista emberként hiszem, hogy a vállalkozásunk sikere érdekében végzett sokszor napi 16–18 órai munka meghozza gyümölcsét, mely családom számára kiegyensúlyozott jövőt jelent.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése