Papp Kálmán

Mezőgazdasági vállalkozó,

Ópályi

szszb 25 ncsé Papp Kálmán fiával, Zoltánnal a gépek között.jpgAmikor megkérdeztem Papp Kálmán állattenyésztőt, hogyan lehet ezt a munkát csinálni, azt válaszolta: csak állatszeretettel! Ha ez hiányzik, akkor ne is fogjon bele senki! Más is szükséges még, de ha ez erős, a többi már kötődik. Mint a türelem, a kitartás, a jártasság.

Az 1946-ban, Ópályiban született Papp Kálmán a föld- és állatszeretetet édesapjától, Papp Kálmántól és édesanyjától, Szender Gizellától örökölte testvérével, Gyulával együtt. Gyermekkorukban a határban, a szántóföl­dön, a kertben és az udvaron, a sokféle jószág és növény között megtanulta már akkor a kenyérkeresés ilyen módját. Mások is mondják – és ez valóban igaz is –, legnehezebb az összes munka közül a poros, piszkos mezőgazdasági munka. Szüleik, könnyebb életet szánva neki, lakatosiskolába küldték.

A szakma megszerzése után dolgozott az ISG mátészalkai gyárában, de itthon munka után várta a föld és az állatok. Majd megismerkedett élete párjával, Kedves Erzsébettel, akivel 1972-ben egybe is keltek. Erzsikéhez is közel állt a földi munka, sokat serénykedett a kertben, az aratásban, az állatoknál, amíg férjhez nem ment. Az építkezés, a mindennapi munka, a gyerekek születése lefoglalta őket, csak úgy repültek az évek. Saját kertjükben próbálkoztak almával, paradicsommal, uborkával, szinte sikertelenül. Aztán az állattenyésztést kezdték el otthon hat bikaborjúval. Akkoriban már indult a húsmarhaexport. Szerzett pénzükből folyamatosan gyarapították állatállományukat.

„Jó időben, jó helyen kezdtem el” – mondja Kálmán, egyáltalán nem hivalkodóan, hálásan a sorsnak. A gyerekek születésekor kicsit nélkülözni kellett a háziasszonyt a nehéz munkáknál, ugyanis 1973-ban megszületett Zoltán fiuk, majd 1976-ban Judit lányuk. Erzsike hamar visszaállt a munkába, nemcsak fiatalasszonyként, de ma is megfogja ő a villa nyelét úgy a konyhában, mint az istállóban. Almoz, etet, sorjában mindent végez. Minden munkáskézre szükség van a családban, hiszen az állattartás olyan, hogy az év mind a 365 napján készenlétben kell állni. Itt nincs szünet, az állatok nem éhezhetnek, nem szomjazhatnak. Nem is volt sok lehetőségük a 36 év alatt nyaralásra vagy hosszabb pihenésre. Egyszer mentek el otthonuktól, akkor is hamarabb visszajöttek, mert arra gondoltak, mi van itthon az állatokkal. Kálmán a húsmarhatartás csínját-bínját kitanulta már, tudja milyen a legjobb szálas takarmány az állatoknak, a friss és tiszta ivóvíz milyen fontos. Saját darálóhelyiségükben őrlik és keverik a takarmányt, önálló recept alapján, különböző premixekkel kiegészítve. A szükséges szalmát is saját géppel bálázzák. Szép sorjában állnak a szalmagurigák a színben.

Az évek során épületekben és gépek­ben is gyarapodtak. A kft. állataival együtt több mint 100 Limuzin hús­marhára gyarapodott az állatállományuk. Különböző szolgáltatások elvégzésére is szakosodtak. Mindezt már fia, Zoltán végzi. Hiszen időközben fiuk, lányuk is megnőtt. Zoltánnak szép családja van, felesége és kisfiuk, Danika. A takaros portán a kapu mindig nyitva áll a vendég előtt, ahol egy teljesen, az EU-szabványoknak megfelelő szarvasmarha-istálló mellett új gépek állnak a gépszínben. Judit is a családi vállalkozás tagja, leginkább adminisztrációs feladatok, az ügyintézés a reszortja. Már édesanya, kislányát Szulikának hívják.

Szüleik a továbbtanuláskor nekik is könnyebb munkát szántak a mezőgazdaságinál. Így kereskedelmi és eladói pályára adták őket. Próbálkozások, vargabetűk után végül is a mezőgazdasághoz visszahúzta őket a szívük. A kedves háziasszony meleg étellel – ebéddel és vacsorával – várja a dolgos férfiakat. Különösen, ha nagyobb munka van, mint az állatszállítás vagy aratás.

Ma már saját földterület nélkül nem érné meg állattartással foglalkozni, így 90 ha saját és 100 ha bérelt földön gazdálkodnak. A szarvasmarhahús fogyasztásának külföldön nagy a presztízse, kelendő. A gazda szeme hizlalja a jószágot, Kálmán tudja, melyik állat mikor érett szállításra. A mindennapi fárasztó munka után este adódik egy kis pihenőidejük, amit az unokák töltenek ki. Szereti olvasgatni a szaklapokat, korábban aktívan focizott is. A falu vérkeringésében azért ma is aktívan részt vesz, pártfogója és támogatója annak a rendezvénysorozatnak is, amelyről jó néhány éve faluja, Ópályi szinte ország-világ előtt híressé vált, a Nemzetközi Aratófesztiválnak. Az Európai Unióval talán elérjük, hogy Magyarországon a mezőgazdasági vállalkozó gazda ugyanazt jelenti majd, mint Ausztriában, Németországban, Finnországban, vagy Dániában, netán vetekszik majd az amerikai farmer ázsiójával. Csak a Jóisten a megmondhatója, mennyi mindenhez kell értenie a föld munkásainak, az állatokat és a növényeket nevelő szakembereknek. Ha így nézzük, ez a legnagyobb szakértelmet, átfogó szemléletet kívánó foglalkozás. Ilyen jól tájékozott, megfontolt, szorgalmas és gondos gazda Papp Kálmán is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése