Szabó József

Fafaragó,

Ópályi

IMG_9716 Szabó József 400.jpgNon omnis moriar… Azaz nem halunk meg egészen. Horatius idézetét nagyon sok helyen láttam már – kőbe vésve. Egyszerű síremléken, szépen faragott szobor talpazatán. Aki gránitba mélyeszti vésőjét, biztosan kételkedik. Aki fába, annak nincsenek kételyei.
– A fa él! Megnyílik annak, aki keresi benne azt az alakot, azt a formát, amit megálmodott – mondja Szabó József. Otthonának minden sarka arról árulkodik, hogy ő már nagyon sokszor megélte ezt a pillanatot. Nem túlzás, még a plafonja is gyönyörű tölgyfurnérból van. Az pedig csak természetes, hogy a belső ajtók “ács-tokban” nyílnak. A vendég érzi, ők talán már megszokták és fel sem tűnik nekik a fa finom illata. Felesége, Zsuzsa asszony ugyanolyan érdeklődéssel hallgatja, mint én, aki csak most ismerkedem Szabó Józseffel, aki először látom azokat a kezeket, amelyekben új életre keltek a szép nehéz rönkök.
– 1956. november negyedikén születtem – mesél élete kezdetéről. – Mint azóta tudjuk, nevezetes nap volt. Az én életem azonban nagyon is hétköznapi kerékvágásban haladt. Kitanultam az asztalos szakmát, utána nem sokkal a szalkai bútorgyárban helyezkedtem el. 34 esztendeig volt a munkahelyem, míg aztán 2009-ben egy napon, eléggé váratlanul, megértem, hogy többé nem kell hajnalban felkelni és beutazni a gyárba. Érzem a hangján, hogy tényleg megviselte a harmad évszázadnyi munkaviszony véget érte. Felesége mosolygós arcán is árny suhan át. Valószínűleg sokszor lepergette magában azokat évtizedeket, mert jól szakaszolva néhány mondatban foglalja össze. Nyolc vezető adta egymásnak a stafétabotot ezen idő alatt. A korai évek intarziás bútoraitól a későbbiek laminált műanyagjáig tartó technológia és minőségbeli változások mutatták: a színvonal nem a régi már. Szabó József azon asztalosok közé tartozott, akikre számítottak a számítógép-kezelői készséget igénylő munkában, és alkalma volt Németországban is részt venni a képzésben, ami ehhez szükséges. A csalódást keltő végkifejlet ellenére érzem szavai hangulatából. hogy szerette a munkáját, együtt élt a gyárral.

– Azt mondtam magamban, én ugyanolyan értékes ember vagyok ma, mint tegnap, vagy korábban voltam – mondja, amikor azokról a napokról beszél. A feleségére pillant, akinek a szeméből most is azt a ragaszkodást látja sugározni, mit akkoriban. Alighanem segített a váltás nehéz óráiban. Eszembe jut a telefonbeszélgetés, amikor felhívtam. “Édesem, Téged keresnek!” kiáltott férjének, aki az udvarról jött be a készülékhez. Szerencsés ember, gondoltam akkor magamban. – Hitt bennem, és azóta is támogatja minden gondolatomat – mosolyog feleségére.
A szép faragások között egy egyszerű, már-már iskolás kis fakereszt áll a mellettünk lévő komódon. Kezébe veszi,.
– Ez volt az első amit kifaragtam. Közben olvastam, képeztem magam. Elolvastam például, Munkácsy miként haladt előre egy egy alkotása elkészítésekor. A lelkemben már készen van nagyjából a darab, amikor lerajzolom, és csak utána veszem elő a fát. Segített az önfejlesztésben Balázs István barátom, aki Máramarosban él. Tőle tanultam például, hogyan lehet a szemeket domborítással ábrázolni.
– Mutasd meg a sellőt – javasolja Zsuzsa asszony. Felkerekedünk és sorra vesszük kézbe a szebbnél szebb darabokat. A sellő egy közel méteres darab, féltve veszi le a helyéről Szabó József.
– A copfjának a vonalával követtem az erezet hajlását – simogatja meg szeretettel. – A fa nem csak megnyílik és nem csak életre kel, de vezeti is az ember kezét – avat be az alkotás folyamatába. Átmegyünk egy másik szobába, ahol a Meg nem született magzat című alkotásán teszi rá a kezét az ágak csonka helyére. Megismétli a címét. Nem szólunk semmit, mindhárman ugyanarra gondolunk.
– Engem legalább olyan boldoggá tesz a férjem tehetsége kibontakozása, mint őt magát – veszi át a szót a felesége. Zsuzsa asszony, leánykori nevén Nagy Zsuzsanna. Ő az egészségügyben dolgozik Mátészalkán. Dr. Órendi Judit gyermekorvos mellett szakasszisztens. Képzettsége megkönnyítette számára, hogy megértse és segítse élete párja pályakorrekcióját. Az ő karrierjében találunk egy konkrét életmentést is.  A helyi görögkatolikus templomban ujraélesztett egy svéd állampolgárt, akinek ott és akkor állt le a légzése.
Szerencsés ember – jut eszembe még egyszer Szabó Józsefről, miközben feleségét hallgatjuk. Ugyanolyan szeretetteljes érdeklődéssel nézi, mint az előbb Zsuzsa asszony őt. Szerencsés emberek – egészítem ki magamban a mondatot. Ahogy a faragó ember formát. értelmet, jelentést kereső keze megtalálja a fa formájában, erezetében a kifejező szándék útját, úgy egészítik ki egymás mondatait, szavait, gondolatait. Én kérdezem őket, ők egymásnak beszélnek, így nyílnak meg a kérdezőnek. Az alkotó ember és múzsája.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése