Simon István

Sportriporter,

Ópályi

szszb_11-162_simon_istvan.jpgIsmerek egy embert, aki megvalósította az álmait. A gimnáziumi padban mellettem ülő fiatalember jóvoltából mindig jól tájékozott voltam a Formula 1-es versenyek tekintetében. Ismert minden versenyzőt, kívülről fújta az összes világbajnokság eredményét, s olyan lelkesedéssel tudott mesélni erről a technikai sportról, hogy akarva akaratlan megkedveltette az emberrel.

Úgy hívják, Simon István, s bár az autóversenyek szerelmese, talán maga sem gondolta, hogy egyszer, s nem is olyan sokára ebből keresi meg a kenyerét. A huszonöt éves fiatalember elismert újságíró, a Formula 1-es versenyek tudósítója. Szerencsés, mert azt csinálhatja, amit szeret, s most, amikor a hobbija egyben a munkája is, ugyanolyan lelkes, mint a „szerelem” kezdetén. Ezerkilencszáznyolcvanhatban az első Magyar Nagydíjon kezdődött minden. Mivel édesapja is érdeklődött az autósport iránt, nem volt kérdés, a mogyoródi pálya lelátóin ott a helye az Ópályiban élő Simon családnak is.

– Nehéz lenne leírni azt az érzést, amikor tízévesen élőben láthattam a legnagyobbakat, hallottam a száguldó autók üvöltő hangját, és amikor elhaladtak előttünk, a föld is megremegett – így emlékszik István az első találkozásra, amelyet aztán évről évre újak követtek.

A személyes élmények mellett gyűjteni kezdett minden olyan újságcikket, fotót, amelyek a versenyről, illetve a versenyzőkről szolgáltak plusz információval, s azok segítségével elkészítette saját Formula 1-es albumait.

A lelkesedés a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban töltött évek alatt sem lankadt, sőt a felhalmozott információ mennyisége egyre bővült. A Magyar Nagydíjak közvetítéseit az is nézte, akit nem érdekelt, hátha látják Istvánt. S bizony előfordult, hogy a futam végén a győztesekhez rohanó fiú egy-egy pillanatra fel is tűnt a képernyőn.

Aztán következett a pályaválasztás. Egyetlen ponton múlt, hogy nem nyert felvételt a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem angol–történelem szakára.

– Hazudnék, ha azt mondanám, nem keseredtem el, de most visszagondolva örülök, hogy így alakult. Soha nem tudhatja az ember, egy-egy rossz dolog milyen jónak a kezdetét jelenti.

Aztán megjelent az újságban a Komlósi Gábor Média Stúdió felhívása, amelynek sportriporter szakára azonnal benyújtotta jelentkezését, mondván, ne maradjon ki az az egy év, s sikerrel el is végezte a szakot.

Az azt követő tanévben pedig megkezdte tanulmányait a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola történelem–könyvtár szakán. Persze nem a főiskolások mindennapi életét élte. Az előadások és vizsgák mellett hozzálátott újságírói karrierje építéséhez. Az Autó Plusz magazin külső munkatársa lett. Televízión követte a futamokat, s az alapján készítette tudósításait az országos lapnak. Szívesen fogadták, hisz fiatal kora ellenére olyan szaktudással rendelkezett, amelyet sokan a „nagy öregek” közül is megirigyelhetnek.

Ezerkilencszázkilencvenkilencben, a diploma megszerzése után státusba került az említett magazinnál, egy évvel később pedig a sportrovat vezetője lett ugyanitt. Dolgozott a Magyar Televízió Telesport című műsoránál, de olvashatták tudósításait az országos napilapokban, s hallhatták a Sláger Rádióban.

Jelenleg az Autó Plusz rovatvezetője, a Színes Sport tudósítója, az Autó 1 című internetes oldal munkatársa, s 2001. január 1. óta a Formula 1 magazin főmunkatársa.

Természetesen munkája során egyéb autósportról is tudósít, de a legkedvesebb mindig a Formula 1 marad. Tavaly a West McLaren Mercedes csapattal kötött szerződésnek köszönhetően tizenkét futamon részt vett. Személyesen találkozott a versenyzőkkel, s megtapasztalta, hogyan zajlik egy Formula 1-es futam a Föld másik oldalán. Élményszerű tudósításai nélkül szegényebb lenne a magyar sportsajtó, de hogy azok tovább fennmaradjanak mint amíg az ember egy-egy magazint vagy napilapot forgat, könyvet jelentetett meg a 2000-es versenyévadról.

A Száguldó cirkusz 2000 című, kétszáz oldalas exkluzív albumszerű kiadvány decemberben látott napvilágot, s a futamok tudósításai mellett számos háttér-információt is tartalmaz. Így a versenyzőkre és csapatokra vonatkozó adatokat vagy a csapatok költségvetését. Mindez személyes tapasztalatokkal, kulisszatitkokkal alátámasztva.

S máris készül a következő könyv, amely Michael Sumacher és a Ferrari közös történetével ismerteti meg az olvasót, a szerző reményei szerint még a következő Magyar Nagydíj előtt. S mivel a Száguldó cirkusz 2000 visszhangja mind szakmai, mind sportkedvelő körökben igen pozitív, természetesen nem marad el idén decemberben a 2001-es évad összefoglalója sem.

Nem szövöget soha be nem teljesülő álmokat, hisz elérte, amire gyermekkora óta vágyott: „annyit szeretnék elérni, hogy jegyezzék a szakmában a nevem, s az emberek tudják, hogy amit tőlem olvasnak, az hiteles.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése