Madarasi Istvánné

Óvodavezető,

Nyírcsaholy

szszn_12-122_madarasi_istvanne.jpgGyermekek százai nőttek fel keze alatt az elmúlt harmincöt évben. A legszebb hivatást választotta, óvónő lett. Ma már a Nyírcsaholyi Napközi Otthonos Óvoda vezetőjét tisztelik Madarasi Istvánnéban, de egykori kisóvodásainak ő most is a kedves Rozika néni. Meleg nyári délutánon érkezem az intézménybe. Széles mosolyú, elegáns hölgy siet elém a folyosón. Egészen halkan váltunk néhány szót, a legkisebbek már a délutáni pihenőt töltik a szomszédos csoportszobában. Irodájába érve hellyel kínál, s beszélgetni kezdünk. Kedves gyermektörténeteket mesél, szavai nyomán megelevenednek előttem az óvoda meghitt hangulatú ünnepségei, a közös kirándulások, s megannyi élmény. Olyan szeretettel beszél a gyermekekről, ahogyan csak az tud, aki valóban hivatásnak tekinti munkáját. Firtatom, honnan ez a lelkesedés? A válaszért fél évszázadot utazunk vissza az időben.

– Nyírcsaholyban születtem 1947 szeptemberében, hatgyermekes család hatodik gyermekeként. Soha nem unatkoztunk, mindig volt kivel játszani, később a problémákat megbeszélni. Az utcánkban is igen sok fiatal volt, akikkel szívesen töltöttem időt. Már akkor elhatároztam, óvónő leszek.

A középiskola befejezése után képesítés nélküli óvónőként kezdte pályáját szülőfalujában, Nyírcsaholyban. A gyermekek iránti szeretete, rajongása tartotta meg a pályán. Időközben diplomát szerzett a Szarvasi Óvónőképző Főiskolán, természetesen levelező tagozaton. S bár nem volt könnyű egyidőben helyt állni a munkahelyen, a családban és az iskolában, Madarasi Istvánnénak, aki önmaga továbbképzésére mindig nagy hangsúlyt fektetett, sikerült.

– Mindenkitől lehet valamit tanulni, ha nyitott szemmel jár a világban az ember – vallja, de tapasztalatai mellett az elméleti képzésre is nagy hangsúlyt fektetett 1985-ös intézményvezetői kinevezése után.

1987-ben fejezett be egy kétéves, intenzív óvodavezetői tanfolyamot, 1988-ban munkajogi továbbképzésen vett részt, 1990-ben pedig Az óvodai nevelés továbbfejlesztésének fő irányai című kurzus hallgatója volt. Elvégezte az óvodai pedagógiai program elkészítését segítő tanfolyamot, részt vett a minőségbiztosítás az intézményekben elnevezésű továbbképzésen, s a Területi Vezetői Munkaközösség tagjaként évek óta számos ismeretterjesztő előadáson vett részt.

Hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a vezető munkatársai továbbképzésére. Irányítása alatt négy középfokú végzettségű óvónő szerzett szakirányú diplomát, így ma már az intézmény mind a kilenc óvónője főiskolai végzettségű. A dajkák dajkaképzőt végeztek, s természetesen az óvodához tartozó konyha vezetője is rendelkezik az élelmezésvezetői képesítéssel. Az intézményvezető a személyi feltételek tökéletesítése mellett a tárgyi feltételek biztosítására is hangsúlyt fektet.

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert önkormányzati képviselőként már második ciklus óta közvetlenül felvethetem az óvodát érintő gondokat, problémákat a falut vezető testület előtt. A fenntartóval való kiváló együttműködésünk eredménye, hogy ma már egy igazán korszerű intézményt tudhatunk magunkénak, amely száz óvodás második otthona. Az óvoda épülete 1984-ben készült el, majd tíz évvel később új csoportszobákkal, konyhával és ebédlővel bővült – meséli a vezető, s mivel idő közben a délutáni pihenő véget ért, meg is tekinthetem a helyiségeket.

A barátságos csoportszobák falait gyermekrajzok, s az óvónők segítségével az apróságok által készített tárgyak díszítik. Az épületen végighaladva tágas udvarra érkezünk, ahol meglehetősen új fajátékok és KRESZ-park biztosít kellemes időtöltést a gyermekeknek.

– Ezt mind jótékonysági bálok bevételéből sikerült beszereznünk. Sajnos a költségvetés ilyen jellegű beruházásokra nem ad lehetőséget, a szülők, a falu lakói és a vállalkozók azonban támogatják az intézményt – meséli Madarasi Istvánné a gazdag udvar történetét. Mindemellett a pályázatfigyelésre és -írásra is szentel időt a vezető, s az így szerzett pénzt hasznos, a gyermekeket szolgáló eszközökre költik.

Az óvoda helyi nevelési programja, a „Nyitnikék” 1999-ben készült el. A környezeti nevelésre épülő személyiségfejlesztő program a helyi sajátosságokat veszi alapul. Kiemelt feladatként kezelik a természet megbecsülésére és a környezetvédelemre nevelést, alapelv: a gyermekek tapasztalat útján tegyenek szert minél több ismeretre. Ezt segíti a számos túra és kirándulás, amelyet minden évben megszerveznek a pedagógusok. Az intézmény programjainak a szülők is aktív résztvevői, így még szorosabb a család és az óvoda közötti kapcsolat, amelynek haszonélvezői természetesen a legkisebbek.

Madarasi Istvánné szívesen olvas és kézimunkázik amikor ideje engedi, de intézményvezetőként és családanyaként ritkán van ideje kedvteléseire. A férje hét évvel ezelőtti halála óta még több feladat hárul rá a családban, amelynek a rá jellemző precizitással igyekszik megfelelni. Ma két fiával él. Krisztián huszonhárom, Norbert huszonkét éves, mindketten tanulnak még.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése