Szamosi Istvánné

Óvodavezető,

Mátészalka

szszb_16-88_szamosi_istvanne.jpgA szó legszorosabb értelmében az óvodában nőtt fel Szamosi Istvánné született Reményi Éva, a mátészalkai Egyesített Óvodai Intézmények helyettes vezetője. Édesanyja, lánykori nevén Csongrádi Magdolna 37 éven keresztül a mérki, majd a vállaji óvodát vezette, és kislányát már nyolc hónapos korban bevitte az óvodába. A mama is a legkiválóbbak egyike, hiszen a Kiváló Óvónő kitüntetést a megyében elsőként vehette át. A papa, Reményi József orosz–történelem szakos tanárként szerzett magának szakmai és emberi hírnevet. A négyévnyi hadifogság alatt megtanult oroszul, és itthon már a kántortanítói oklevél után főiskolán szerzett diplomát. Megsüvegelték a szülőket nemcsak Mérken és Vállajon, hanem egész Szatmárban, de még a megye határain túl is. Értékeket őrző és arra büszke családban eszmélt a világra Éva, és nem véletlen, hogy ő is ezeknek tulajdonít fontosságot. Férje, Szamosi István magyar–népművelés szakos tanár, évek óta újságíró, lapkiadó, a Szatmári Szó nevű lap kötődik a nevéhez. Házasságukból két gyermek született, Dóra a hajdúböszörményi óvónőképzőt végzi – ő a harmadik generációs óvónő lesz a családban –, míg István magyar–kommunikáció szakon a Nyíregyházi Főiskolán tanul. Tanárnak készül, akárcsak a nagyapja, apja életpályája alakult. Van még óvónő a családban, Éva sógornője, Reményi Józsefné Vállajon óvodapedagógus.

A nagykállói Budai Nagy Antal – akkor óvónői szakközépiskolában – érettségizett 1975-ben, majd rögtön Mátészalkára került. Közben elkezdte főiskolai tanulmányait, és 1978-ban vette át a diplomáját Hajdúböszörményben. Mátészalkán a Keleti lakótelepen a 6-os óvodában 5 évig dolgozott, majd az Alkotmány utcai intézmény lett a második otthona. 1996-tól az egyesített óvoda helyettes vezetője, 2002-től pedig az egyik óvodát vezeti.

Ízig-vérig óvodapedagógus. Csak irigyelni lehet azokat a kisgyerekeket, akiket olyan pedagógus és ember ismertet meg a világ csodáival, mint Szamosi Istvánné. A városközpontban „panelgyerekek” – köztük 41 cigány – jár az óvodájukba. A 216 beiratkozott gyereket 33 dolgozó – 16 óvodapedagógus, 8 dajka és a technikai dolgozók – látják el. Lakóhelyi sajátosságaikból fakad az óvoda szakmai programja, a Négy évszak. A környezeti nevelést, a környezet védelmét és az egészséges életmódot tartják a legfontosabbnak a program kitalálói. Ebben a tervezésben oroszlánszerepet vállalt Szamosiné Éva. Az 1999-től bevezetett helyi nevelési program, az eltelt négy év alatt, bebizonyította, hogy fontos témát választottak, és a célok eléréséhez eredményes módszereket választottak. Például megemlékeznek a Víz Világnapjáról, műsort állítanak össze a Föld Napjára, még az október 4-én megtartott Állatok Világnapja sem kerülte el a figyelmüket. A galambreptetéstől a képkiállításig, a bálozástól a szülőkkel közösen szervezett kirándulásig szerteágazó tevékenységet folytatnak. Szamosiné igazi jó gazda módjára igyekszik megfogni a pénzt, és minden lehetséges pályázaton szerepelnek. A közelmúltban a Közoktatási Közalapítványtól 500 ezer forintot nyertek, amelyből az elavult fémjátékokat a környezetbarát fára cserélik. Ebben sokat segít nekik Schmidt Sándor népi fafaragó művész.

A szakma művelését sok új ismerettel oldja meg az óvónő. Elvégezte a BME közoktatás-vezetői kurzusát, valamint közoktatási szakértői vizsgát tett. Sokszor a szülőkkel kell nagyobb harcot vívnia, hisz alig engednék gyereknek lenni a csemetéiket. Elvárásaik alapján németet, angolt, néptáncot tanulhatnak és még plusz testnevelést is szerveztek az intézmény falai között. Az egészséges életmódra nevelést kiemelten kezelik, megismertetik a gyerekeket a főzelékekkel, a zöldség- és a gyümölcssalátákkal.

Szamosinét nemcsak a városban, hanem a megyében és annak határain túl is arról ismerik, hogy szenvedélyesen gyűjti a babákat. A 300 baba a világ minden tájáról érkezett és jól reprezentálja a gyermekeknek a világról alkotott képet, valamint hűen mutatja be azt a kultúrkört, amelyet megtestesít. Nézegetjük a szebbnél szebb darabokat, amelyeket Éva kelt életre, az eldobott, kiselejtezett babákat kitisztítja, ruháikat kimossa. Már az óvoda folyosói is megteltek a babákkal. Mellettük népi fajátékokat, babakocsikat, egykor használt tárgyakat, például mángorlót ment meg az enyészettől.

S ha úgy gondolja, hogy a fáradtságot el kell űznie valamivel, előveszi a tűgobelint, és valami hihetetlen aprólékossággal szinte, tűvel és fonallal rajzolja meg a képet. Nem túlzás, műalkotások ezek. Az már csak a szülei és a múlt iránti tiszteletének a jele, hogy apja emlékére oklevelet, aranygyűrűt és medált ad át minden évben a pedagógiai területen kiemelkedőknek Vállajon. Ezer dolog foglalkoztatja, a nőegylettől a német kisebbségi önkormányzatig. Csodálatos ember, környezete méltán büszke rá.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése