Bíró István

Igazgató,

Hodász

szszb_11-98_biro_istvan.jpgA Mátészalkáról Debrecenbe vezető úton, nem sokkal Nyírmeggyes után tábla hívja fel a figyelmet a Viktória Ápoló-gondozó Otthonra. A főútról betekintve azt hihetné az idegen, egy faluba vezet az utcácska. S feltételezésének akár lehet is alapja, hisz nem egy szatmári településen kevesebben élnek, mint a Viktóriában. A 220 férőhelyes intézmény igazgatóját az egykori Tarnai birtok kastélyépületének egyik helyiségében találom meg, ahol fehér köpenyes nővérkék veszik körül. Mint később kiderül, épp a napi munkaeligazításra érkeztem. Mert Bíró István – a megszokottól kommunikatívabb intézményvezető – napjában többször is megbeszéli a teendőket a lakókkal foglalkozó munkatársakkal.

– A személyes kapcsolat semmiféle szigorral nem helyettesíthető – vallja, s maga is gyakran megfordul a gondozottaknak kialakított lakóotthonokban.

Végigvezet a parkok, fás ligetek között kialakított intézményen, s bár a terület nem kicsi, utunk mégis irreálisan sokáig tart. Szinte minden épületről, kertről, sportpályáról mesél valamit. Emlékeket, élményeket, amelyekből akad bőven, hisz megalakulása óta vezeti az intézményt.

– Az egész életemet a szociális szférában töltöttem. Érettségi után a Mátészalkai Városi Tanács szociális csoportjánál lettem előadó, majd a győrteleki szociális otthonban kaptam állást. Tizenhat évet töltöttem ott, a legkülönbözőbb beosztásokban. Szerettem, és a mai napig szeretek emberekről gondoskodni, valami pluszt adni nekik, legyen az a segítség szellemi, vagy kézzel fogható dolog.

Győrteleken például kiépítette az intézményi rádiót, amelyet a lakók munka közben és szabadidejükben egyaránt szívesen hallgattak. Alkalmi mozit is szervezett egy sok utánajárással megszerzett vetítőgéppel. Az ambiciózus fiatalember híre eljutott Gaál Ibolyához, a megyei tanács egészségügyi és szociális csoportjának vezetőjéhez is, aki jutalmul elvitte egy olyan országos szakmai konferenciára, ahová csak vezetők jutottak el. S az a néhány nap nem telt haszontalanul. Figyelt, tapasztalt, ismerkedett. 1983-ban felkérték az induló hodászi szociális otthon vezetésére.

– Az akkori főnökömmel terepszemlét tartottunk, s nem találtunk mást, mint romos épületeket, derékig érő füvet – emlékszik vissza a Viktória történetének első pillanataira.

Bíró István mindig kacérkodott a kihívásnak tűnő feladatokkal, természetesen az igazgatói megbízást is elfogadta. A gyorsan elkészített tanulmányterveket gyors kivitelezés követte, s 1983 végén már fogadta első lakóit az intézmény. 1986-ra az építkezés teljesen befejeződött. Azóta tizenkilenc funkcionális épületben látja el a tizennyolc éven felüli foglalkoztatható pszichiátriai betegségben szenvedők gondozását, terápiás célú foglalkoztatását. A személyiség alkotó erejét felébresztő, a pszichés feszültséget oldó, élményt keltő tevékenységek egész sora vált gyakorlattá az évek során. Hagyománnyá vált az évről évre megrendezett sportverseny, amelyre meghívást kapnak a megye más hasonló jellegű intézményei is.

Kulturális csoportjuk részt vesz az országos megmérettetéseken, ahol színvonalas műsorukkal mindig az élmezőnyben végeznek. Az otthonban rendszeres adást sugárzó rádió működik, a műsorszerkesztésbe bevonják az ahhoz kedvet érző gondozottakat is. Hasznos információkat tudhatnak meg az intézmény saját készítésű újságjából is.

A foglalkoztatható lakók munkaterápiás foglalkozás keretében kábelmentést, ládaszegezést, rongyszőnyeg-készítést végeznek, amely a terápiás célok mellett némi kereseti lehetőséget is biztosít.

A színvonalas szakmai munka, gondozás mellett azonban gondot fordítanak az intézmény épületeinek karbantartására, és a személyi állomány továbbképzésére is. E tekintetben elől jár az igazgató, aki elvégezte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát, majd a KLTE posztgraduális mentálhigiéné-képzésében vett részt.

Az elmúlt években megvalósult a konyha rekonstrukciója, a kastély állagmegóvó felújítása, az egészségügyi blokk korszerűsítése, illetve a fűtésrekonstrukció. Kialakítottak két félutas házat, ahol az önálló, önellátó élet alapjait tanulhatják meg a kevésbé súlyos állapotú lakók. A gondozottak elhelyezésére szolgáló épületek egy része azonban alapozatlan vagy nem megfelelően alapozott, a falak vizesednek, a vakolat mállik. Elavultak a nyílászárók is, s a lakószobák túlzsúfoltak. Az intézmény vezetője a teljes rekonstrukciót tűzte ki célul, amelyhez jelentős állami támogatásra pályáznak.

– Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, elmondhatom, hogy bábáskodtam az otthon létrehozásánál, s részese voltam újraéledésének.

Bíró István munkájához a harmonikus családi hátteret ugyancsak a szociális gondoskodásban dolgozó felesége, s két főiskolás gyermeke, Éva és Tamás biztosítják. A jó humorú, sportszerető igazgató az intézmény-rekonstrukciótól már csak egy dolgot szeretne jobban: nagyapává válni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése