Kertes Zoltán

Gyermekotthon-igazgató,

Mátészalka

szszb_15-122_kertes_zoltan.jpgLassan csak nevében marad gyermekotthon a mátészalkai intézmény, hisz Kertes Zoltán igazgató mindent elkövet, hogy a 4–5 éve elkezdődött, lakóegységekben történő nevelést szorgalmazza. Az élet visszaigazolta a törekvéseit, az itt élő gyerekek nyugodtabbak, fegyelmezettebbek, társadalmi értelemben is érettebbek. Ehhez azonban sok mindennek kellett történnie, kezdve az 1997. évi gyermekvédelmi törvény megszületésétől a gyermekotthon szerepének átgondolásáig. Mindenesetre érdekes, izgalmas feladatnak ígérkezett az átalakítás, és Kertes Zoltán élére állt a folyamatnak.

Dögén született 1949. május 14-én, Ujj Borbála háztartásbeli anyuka és Kertes Zoltán kereskedő apuka családjában. Testvére, László, nyugalmazott katonatiszt, ma tanít. Neje, Leveleki Anna, a nyírbátori Báthori István általános iskola igazgatóhelyettese. Három gyermekük született. Zoltán rendőr őrnagy Veszprémben, Anikó pedagógus Nyírbátorban – az ő férje Tóth Tamás, Maja lányuk hatéves, Cecília tizenöt hónapos – és a legifjabb László, aki a mátészalkai gyermekotthonban dolgozik, informatikai főiskolát végez, neje Badar Zsuzsa pedagógus, lányuk, Fruzsina ötéves.

A kisvárdai Bessenyei-gimnáziumban 1967-ben érettségizett, majd a nyíregyházi tanárképző főiskolán ezerkilencszázhetvennégyben magyar–orosz szakos diplomát szerzett Kertes Zoltán. Közben már Nyírgelsén képesítés nélkül tanított. Ezt követően Füzérkomlósra költözött a családjával, hetente hazajártak Nyírbátorba, ezerkilencszáznyolcvanötben pedig végleg hazaköltöztek.

Dolgozott az akkori városi tanács művelődési osztályán, majd a megyei tanácsnál mint tanfelügyelő. Izgalmas kihívásnak tűnt az 1989-ben kapott feladat: a mátészalkai gyermekotthon felépítése és elindítása. Kertes Zoltán mindig is inkább nevelőnek érezte magát, így lehetőséget látott arra, hogy nevelési elképzeléseit megvalósíthassa. Elkészítette a szakmai programot, a 160 személyes gyermekotthonban 3–18 éveseket akartak nevelni és felkészíteni az életre.

A gyermekvédelem korábbi zárt rendszere – a bentlakók ugyanis készen kaptak mindent – már nem felelt meg a modern élet követelményeinek. Az eltelt 12–13 év a folyamatos kísérletezés idejének bizonyult. Az igazgató úr például nyolc darab külön bejáratú lakást alakíttatott ki az intézményben, ahol a beköltöző családok a saját gyerekeik mellett állami gondozottakat is neveltek. Az anyukák családvezetőként nagyon sokat tettek azért, hogy a gyerekek életszerű körülmények közt ismerkedjenek meg a kinti világgal.

A jelenlegi lakóegységek szinte folytatták a megkezdett koncepciót: egy-egy lakóotthoni egységben 12–14 gyermek nevelkedik. Önálló családi életet élnek. A mátészalkai gyermekotthonban összesen tizenhárom lakóegység található, ezekben óvónő, tanár, gyógypedagógus, szociális munkás, szociálpedagógus, jogi okleveles családvédő tevékenykedik. Még mindig tizennyolc szakembernek tudnának munkát adni, ha a bért megkapnák központi költségvetésből. Jönnének is szívesen ide dolgozni legalább ötvenen, hatvanan is, még a polgári szolgálatos katonák is szívesen vállalják ezt a munkát.

Gyermekvédelmi központ lesz 2003-ban a mátészalkai intézmény. Ez azt jelenti, hogy a cégénydányádi nevelőotthon megszűntével az az intézet is idekerül. A dolgozói létszám 75-ről 100-ra emelkedik, az ellátott gyermekek 160 helyett 220-an lesznek.

Az 1997-ben megszületett gyermekvédelmi törvény régi gondot oldott meg, és egyúttal kötelezővé tette a fenntartónak az intézményi létszám megteremtését. A napi gyakorlat sokkal színesebbnek bizonyult, mint azt a törvényben megfogalmazhatták volna, éppen ezért folyamatosan kértek szakmai véleményeket a törvény kihatásairól. 2002-ben eljött az ideje, hogy módosítsák a gyermekvédelmi törvényt. Kertes Zoltán igazgató megelégedéssel látta, hogy a módosítás tükrözte az ő meggyőződését, mely szerint nem csak gazdag családban lehet becsületes gyerekeket nevelni. A társadalmi és emberi értelemben vett alapértékek elsajátítására az addiginál sokkal nagyobb gondot fordítanak. Európai törvénynek tekinti Kertes Zoltán a módosított gyermekvédelmi törvényt, de a folyamatos csiszolgatást az élet valószínűleg kikényszeríti.

Sokféle társadalmi munkát vállal az igazgató. A hamburgi székhelyű johannita segélyszolgálat helyi szervezetének alapító tagja, egyben alelnöke. Kimagasló tevékenységéért megkapta megyénkben elsőként a Pro Caritate kitüntetést 2000-ben. A mindig pedagógusnak készülő igazgató elégedett ember, mint mondja, folyamatos elismerésben részesül. Nem a hivatalok, hanem a gyermekek részéről.

Szabadidejében olvasási szenvedélyének hódol, vagy a néhanapján összejövő nagycsalád jelenti számára az igazi örömet, kikapcsolódást.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése