Dr. Kádár István

Állatorvos, Nagydobos díszpolgára,

Nagydobos

szszn_12-106_dr_kadar_istvan.jpgA sütőtök hazájában végzett sokrétű közéleti tevékenységével, negyven éven át becsülettel végzett állatorvosi munkájával kivívta a nagydobosi emberek megbecsülését, tiszteletét. Áldozatos munkáját a település vezetősége idén díszpolgári cím adományozásával ismerte el. A 2001-ben alapított kitüntetés első tulajdonosa dr. Kádár István, nagydobosi körzeti állatorvos. A község központjában, a református templom szomszédságában áll az állatorvos családi háza, ahol tágra nyitott kapu jelzi, a doktor a nap huszonnégy órájában elérhető az állattartó gazdák számára.

A három településen élők – ahol szolgálatot teljesít – jól tudják ezt, s mondhatni megszokták az elmúlt négy évtized során, hogy az orvos éjjel nappal rendelkezésükre áll. Rövid beszélgetésünk alatt is többször megcsörren a telefon, az üzeneteket Kádár István felesége jegyzi papírra, hogy az életút-interjú, s utána a napi munka is zavartalanul folyhasson.

– Állatorvos feleségének lenni külön szakma – jegyzi meg Kádár doktor, aki láthatóan igen hálás feleségégének a sok évi türelemért, segítségért. – Mára az egész országban, így az én körzetemben is megcsappant az állatállomány, de volt idő, amikor napokig nem láttam a gyermekeimet, annyi munka volt. A feleségem ezekben az években is mellettem állt, mindenben támogatott, s őrizte az otthon melegét – teszi hozzá, mielőtt hozzálátunk a múlt felidézéséhez.

Kádár István ezerkilencszázharmincegy december huszonhatodikán született Tyukodon. Polgári családban nőtt fel, édesapja jegyző, édesanyja háztartásbeli volt. A munka szeretetét és megbecsülését hozta a szülői házból, ahol azt is megtanulta, hogy mindenért keményen meg kell dolgozni. Úgy az anyagi javakért, mint az emberek elismeréséért. Édesapja kedvtelésből, saját szükségleteik kielégítésére gazdálkodott, a földművelés iránti vonzalmat a család középső gyermeke, István is örökölte. A kikapcsolódást ma is a növényei közötti időtöltés jelenti számára, amely korábban jövedelemkiegészítő forrásnak sem volt utolsó. A mezőgazdasági termelésből befolyt pénz segítségével sikerült útnak indítani a Kádár család mindhárom gyermekét, de jutott belőle utazásra is.

Európa majd minden országába ellátogattak, s az így szerzett élmények – amelyek egyébként ma is igen élénken élnek – többet érnek számukra minden bankbetétnél. Az elemi iskolát szülőfalujában végezte, a középiskolát Szatmárnémetiben, és a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban, ahol ezerkilencszázötvenben szerzett érettségit. Még ugyanebben az évben felvételt nyert az Állatorvosi Egyetemre, diplomáját ezerkilencszázötvenhatban vehette kézbe. Pályakezdő állatorvosként Nagyecseden helyezkedett el, ahol a településhez tartozó Újtelken és Fábiánházán teljesített szolgálatot.

Az itt eltöltött hat év meghatározó volt a fiatal orvos életében. Nagyecseden ismerte meg feleségét, Veres Rózát, az akkor negyedikes gimnazista lányt. Ezerkilencszázötvenhét októberében kötöttek házasságot, amelyből három gyermek született. Zsuzsanna negyvenhárom éves, gyógyszerész, Balatonfüreden él állatorvos férjével és tizenkét éves kisfiúkkal Egonnal, aki kiváló eredményeket szerez az országos vitorlás versenyeken. István negyvenkét éves, nőtlen, Nagydoboson él. Ágnes harmincnyolc éves, kozmetikus, Debrecenben él tizenkét éves kisfiával, Bencével, akire a jó tanulmányi eredményei mellett zenei hallása miatt is joggal büszke édesanyja.

Kádár Istvánt ’61-ben helyezték Nagydobosra, ahol Szamosszeg, Szamoskér és Nyírparasznya is a körzetéhez tartozott. Feladata a beteg állatok ellátásán túl hatósági munkával, járványvédelemmel is kiegészült. Ezerkilencszázhatvanhétben a Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás dolgozója lett, munkahelye továbbra is Nagydobos maradt. Az elmúlt negyven évben nemcsak körzete (Nyírparasznya ma már nem tartozik hozzá) csökkent, hanem az állatok száma is.

– Kezdetben nyolcszáz szarvasmarha volt Nagydoboson, ma mindössze ötven példázza a változásokat. Természetesen munka ma is van, de több idő jut a családra, a pihenésre.

Kádár doktor immár tíz éve nyugdíjasként látja el a nagydobosi állategészségügyi körzetet.

– Sajnos nem jönnek a fiatalok, nem vonzó számukra a vidéki körzet, hisz a pénz kevés, a szolgálat azonban huszonnégy órás.

Így amíg egészségi állapota engedi (a nagydobosiak bizakodnak, hogy még sok évig) Kádár István ellátja a körzetet. Munkája mellett azonban aktív részese a helyi közéletnek is. Korábban tanácstagként, a rendszerváltás óta önkormányzati képviselőként dolgozik Nagydobosért, az ott élő emberekért, azok boldogulásáért, de nevéhez fűződik a Független Női Szövetség nagydobosi szervezetének megszervezése is. A díszpolgári címmel kitüntetett állatorvost a számára oly kedves elismerés, amelyet az augusztus 20-i ünnepség keretében vett át, további aktív munkára ösztönzi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése