Tisza Sándor

Alpolgármester,

Vaja

szszb_03-198_tisza_sandor.jpgÓriás csíbor (Dytiscus latissimus) is található a vajai tóban. Eszmei értéke ötvenezer ezer forint. A tó körül botanikai és zoológiai értékek találhatók. Nem is oly régen fogtak ebben a vízben férfimagasságú és súlyú (nyolcvankilós) harcsát is.

Ez a hely egyik gyöngyszeme a megyének. E gyöngyszem egyik őrzője Tisza Sándor alpolgármester, aki szívügyének tekinti az őstó megmentését. Ő a helyi horgászegyesület elnökhelyettese. Kettős minőségében igyekszik megmenteni a jövőnek az egykori „vadvízországot”. A Magyar Televízióban nemrég Tisza Sándor mutatta be e tavat, a tévéműsornak ez volt a sokat mondó címe: Segélykiáltás.

A tó, a természeti értékek megmentése érdekében a szó szoros értelmében segélyért kiáltanak a nagyközség illetékesei, elsősorban természetesen az alpolgármester.

Pár hónappal e könyv megjelenése előtt országos fórumnak adott helyet Vaja. Polgármesterek, országos és megyei politikusok folytattak eszmecserét a nagyközségben.

Itt volt Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter is. Az alpolgármester szenvedélyes hangon mutatta be a miniszternek a tavat, s kérte: adjon segítséget megmentéséhez. A miniszter támogatásáról biztosította az alpolgármestert. Megállapították: kutakat kell a közvetlen közelbe fúrni, ezek táplálják majd a tavat. Igen ám, de egy mélyfúrású kút manapság majdnem 4 millió forintba kerül! A miniszter ígérte: egy kút létrehozásához anyagi forrást biztosít.

Mit is kell, mit érdemes tudni erről a tóról? Az alpolgármester elöljáróban elmondta, hogy 1962-ben felduzzasztották, azóta átmegy rajta a 3. sz. főfolyás. Ez duzzasztaná, táplálná. Ám az aszály itt is megtette a magáét. Az utóbbi aszályos évek sok kárt okoztak. Itt nem kevesebb, mint hetvenkét hektáros tórendszerről van szó. Ideális esetben 1 millió köbméter víz lenne a rendszerben.

Megjelent egy tanulmány, amelynek ez a címe: A Vajai-tó természeti értékei. Önkényesen ragadunk ki részleteket e tanulmányból. Íme:

− Ez a tó eredetét tekintve − hasonlóan a közismert kállósemjéni Mohos-tóhoz − polifiletikus, egyszerre szerepet játszottak kialakulásában a folyóvízi erózióval és akkumulációval, valamint pleisztocén homokmozgással, sőt tektonikai változásokkal kapcsolatos folyamatok.

A háború előtt a község tulajdonát képezte. A hasznosítását tehát a község elöljárósága szervezte. Ennek jellemző módjai a kenderáztatás, a halászat, és a nádvágás voltak. A nádvágás kiterjedt volta a jelenleginél alacsonyabb vízszintre utal, a halászati hasznosítás viszont arra, hogy ebben az állapotában is jelentős kiterjedésű nyílt vízfelületek voltak rajta.

A védetté nyilvánítás előzménye: ezerkilencszázhetvenötben fordultak szakvélemény elkészítése ügyében a Kossuth Lajos Tudományegyetem Földrajzi Intézetének tanszékvezetőjéhez, Borsy Zoltán egyetemi tanárhoz. Állásfoglalása szerint a beépítettség és a környező területhasználati módok ellenére is érdemes még a tó védetté nyilvánításra.

1986-ban a tó intenzív halasításával szembeni véleményt adott ki az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal Észak-alföldi Felügyelősége, gondolva arra, hogy a tó védelemre érdemes. A védetté nyilvánítást előkészítő adatgyűjtéseket és egyeztetéseket a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága kilencvenben kezdte meg.

Botanikai értékek. A tőzegpáfrányos nádasokban és a füzesekben − égeresekben találhatók, ezek társulásokként is nagyon fontosak. Itt vannak a legértékesebb fajok. Tarajos pajzsika, Magyarországon jégkori, vagy korai holocén reliktumnak tekintik. Kúszó csalán. Nem túl nagy gyakorisággal fordul elő. Hagymaburok. Fokozottan védett orchideaféle. A kihalás veszélye fenyegeti.

Tisza Sándor tősgyökeres vajai család sarja. Nagyapja kutyabőrös dobbal járó kisbíró volt itt. Az édesapja most hivatalsegéd a polgármesteri hivatalban. Felesége a helyi termelőszövetkezetben számvitelvezető volt, jelenleg gyesen van. A kislányuk ötéves, a fiúk kettő.

Hivatali feladatai közé tartozik, hogy helyettesíti a polgármestert. Műszaki végzettségű, így beruházásoknál, építkezéseknél különösen sok feladata adódik. A közelmúltban pályázatot nyújtottak be a nagyközség teljes szennyvízcsatornázására. Ez is sok feladattal jár.

Nemcsak alpolgármesterként, műszaki ügyintézőként is szolgálja a település lakóit. Mint helyi képviselőnek, saját körzete van, de nem csak a saját körzetében lakók keresik meg gondjaikkal, örömeikkel. Szívesen emlékszik rá: indult az utóbbi polgármesteri választásokon. Második lett… Vallja: alpolgármesternek lenni is szép és felelősségteljes feladat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése