Dr. Bajkán Barnabás

Igazgató,

Mátészalka

szszb_08-110_dr_bajkan_barnabas.jpgA jó hírű iskola a bő fél évszázados fennállása alatt sok híres embert és sok jó szakembert adott megyénknek, hazánknak. Az utóbbi évek eredményes oktató-nevelő munkáját mi sem fémjelzi jobban, mint hogy a végzős diákok huszonkét százaléka felvételt nyert valamelyik felsőoktatási intézménybe, s a végzettek 61 százaléka a mezőgazdasági pályát választja – és a pályán is marad. Elöljáróban még egy adalék a siker bizonyítására: 2000-től az iskolát modellként működtetik tovább a keleti régióban. A mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola a szóban forgó intézmény. Ez idő szerint dr. Bajkán Barnabás itt az igazgató. Sikerkovácsnak is nevezhető, meg kovácsnak is. A szó teljes értelmében, hiszen annak idején a kovácsszakmából megszerezte a segédlevelet. Nagy utat tett meg azóta.

Mátészalkán egy eldugottnak mondható csendes helyen találjuk az iskola központját. A régi, patinás épület körül százados fák állnak őrséget, szemet gyönyörködtető park öleli körbe az iskolát. Pár éve egy új, korszerű épületet is emeltek a régi mellé. Ha jól megnézzük, nem eldugott hely ez, hiszen kőhajításnyira van ide a vasútállomás és a szélrózsa minden irányába vezető kövesút.

Egy prospektus a következőket írja az iskola történetéről:

– A megye első, a szatmári térségnek ma is egyetlen mezőgazdasági iskoláját 1927-ben építették. A Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola 1944-ig hétszáz aranykalászos gazdát és száz háztartási tanfolyamot végzett leánynövendéket bocsátott ki falai közül. 1949-ben mezőgazdasági gimnázium, ’52-től mezőgazdasági technikum, amely levelező tagozattal is rendelkezik. 1968-től szakközépiskola, még előtte, 1965-ben megindul a szakmunkásképzés is. Az állattenyésztő szakok mellett 1978-ban megkezdődik a mezőgazdasági gépész szakma oktatása. 1987-ben újra indul a technikusképzés. 1993-ban egy szélesebb körű mezőgazdasági ismereteket adó általános mezőgazdasági technikus, egy szakmunkásképzési célú szakközépiskolai végzettséget adó gépjavító és karbantartó, valamint egy általános állattenyésztő szakmunkás osztály kezdte meg tanulmányait. 1999-ben tervezik az akkreditált képzés beindítását.

– 1992 óta az iskola használatában van kétszázhat hektár tanterület Ópályiban. Az intézmény tagja az Agrár College-nek, amit a megye mezőgazdasági oktatási intézményei hoztak létre, sportrendezvények, szakmai napok fűződnek tevékenységéhez.

Ennyit a múltról a jövőnek. A jelenről szólva az igazgató jóleső érzéssel, nem titkolt büszkeséggel bemutatta az új épületet is. Itt a számítógépes tanterem, a tejvizsgáló laboratórium és a nyelvi labor már a hamarosan ránk köszönő következő évezredbe mutat. A számítástechnika mellett orosz és angol nyelvet tanulnak a diákok. Bizonyos szakokon kötelező a traktorvezetési jogosítvány megszerzése. Ettől az évtől önköltségi áron autóvezetői jogosítványt is szerezhetnek a tanulók. Az újdonságok közt említette az igazgató, hogy működik a Szatmári Gazdákért Alapítvány, kuratóriumi tagjai közé tartozik ő is. A Baross, a nyíregyházi mezőgazdasági főiskola és az alapítvány közreműködésével az itt végzett technikusok kétéves továbbtanulás után felsőfokú képesítést szerezhetnek. Az országosan is egyedinek mondható képzés várhatóan ’99 őszén indul.

Az iskola ópályi tangazdasága külön kis világnak számít. Növények, állatok, gépek sokasága szolgál az oktatás színteréül. A bejárat közelében az igazgató egy szabad területet mutatott, mondván: mire ezek a sorok megjelennek, bizonyára áll majd az az épület, amelyet egy holland alapítvány közreműködésével emelnek. A kovácsműhelyben az igazgató dallamosan pengetett és szakszerűen ütötte a vasat, amíg az meleg volt. Az egyik istállóban büszkén mutatta az „óriás” borjút és átadta a szót dr. Hadi Béla állatorvos-tanárnak. Ő elmondta: egy kiválasztott holstein tehén és egy kék belga bika keresztezéséből született a borjú, húsmarha lesz belőle. Hozzátette: az iskola szakemberei keresik az újat az oktatás érdekében és profitszerzés céljából is. Az akolban meghatóan szép volt látni az élet születését. Báránykák születtek, Görögországban, meg Olaszországban húsvéti bárány lesz belőlük.

Dr. Bajkán Barnabás (apja kovács volt) a hajdúböszörményi gimnáziumban érettségizett, Debrecenben agrármérnöki diplomát szerzett. Doktori értekezését mezőgazdasági témakörben védte meg. A túrricsei téeszben főmérnökként dolgozott két évig. A gyakorlat mellett fejlesztette elméleti tudását, vízgazdálkodási szakmérnök lett, majd a fővárosban mérnök-tanári képesítést szerzett. 1965 óta tanít a Barossban, 1991 óta igazgató.

Neje óvónő, egy fiuk, egy lányuk és egy unokájuk van. A szelíd, de határozott igazgató szereti a természet harmóniáját. S imádja a hivatását. Ez utóbbi nem csoda, hiszen emberpalántákat nevel…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló