Pankotai Ferenc

Iskolaigazgató,

Mátészalka

szszn_12-98_pankotai_ferenc.jpgNyár lévén Rácz-kerti otthonában találkozom Pankotai Ferenccel, a mátészalkai gépészeti szakközépiskola igazgatójával. Bár nem tanulói társaságában, de most is gyerekek között találom. Az Amerikai Egyesült Államokban élő lánya és két unokája érkezett haza a napokban. Természetes, ilyenkor minden percet velük szeretne tölteni. Meglehetősen meghitt hangulatban, családi körben elevenítjük fel a múltat.

Pankotai Ferenc 1946-ban született Mátészalkán. Az általános iskola elvégzése után az Esze Tamás Gimnáziumban szerzett érettségit. A középiskolai évek alatt kiváló sporteredményeivel hívta fel magára a figyelmet az egyébként reál beállítottságú tanuló. Már a gimnázium negyedik osztályában igazolt labdarúgó volt, s ekkoriban ismerkedett meg a sakk alapjaival. A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán szerezte meg középiskolai tanári oklevelét 1970-ben, majd egykori iskolájában az Esze Tamás Gimnázium és Szakközépiskolában kapott műszaki tanári, szakoktatói állást. Rövid gyakorlati tapasztalatszerzés után két éven át a műhelyfőnöki teendőket látta el, s közben feladatul kapta az épülő gépészeti szakközépiskola gépeinek átvételét, letelepítését és üzembe helyezését.

1975-ben önálló intézmény lett a szakközépiskola, amelynek első perctől műszaki igazgatóhelyettese Pankotai Ferenc. Tíz évvel később megbízták, ’85 augusztusában pedig kinevezték a gépészeti szakközépiskola igazgatójának. Az elmúlt mintegy három évtized alatt nagy gondot fordított a direktor a folyamatos önképzésre. Számos szakmai, pedagógiai, politikai, vezetői tanfolyamon vett részt, s időközben megszerezte második egyetemi diplomáját az ELTE számítástechnikai tanári szakán. 1999-ben közoktatás-vezetői oklevelet kapott a műszaki egyetemen.

Tapasztalatait külföldi tanulmányutakon bővítette Nyugat-Európa országaiban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban. Tudását nemcsak saját nevelőtestületének tagjaival osztja meg, megyei és országos szaklapokba írott cikkei más intézmények pedagógusaihoz is eljutnak. Munkája elismeréseként felvették az Országos Vizsgáztatási Névjegyzékre, így 2004 decemberéig érettségi elnöki feladatokat is elláthat. Az igazgató él eme lehetőséggel, sőt az Oktatási Minisztérium megbízottjaként számítástechnikai szakmai vizsgákon is elnököl. Legfontosabb feladatának azonban a gépészeti szakközépiskola tárgyi, személyi feltételeinek folyamatos fejlesztését, a szakképzés színvonalának emelését tekinti.

Az elmúlt öt évben két (több százmillió forintos) beruházást sikerült megvalósítaniuk, melynek eredményeként megújult az iskola, a fiú kollégium, az ebédlő és konyha épülete, nőtt a tantermek száma. Korszerű számítógépparkot, s az ország egyik legmodernebb közgazdasági tanirodáját alakították ki. Világbanki támogatással a gépész műhely fejlesztésére jövőre kerül sor. Új szakokkal bővült a képzés, s 2001 szeptemberében már a második, akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzést biztosító szak indul az intézményben, a Dunaújvárosi Főiskola szakmai irányítása mellett. Nem csoda, hogy a szatmári térségben egyre népszerűbb a Pankotai Ferenc által vezetett oktatási intézmény, amelyet a tanulói létszám folyamatos emelkedése is bizonyít.

Magas színvonalú igazgatói munkájáért főtanácsosi címet adományozott Pankotai Ferencnek a város polgármestere 2000-ben, egy évvel később a Mátészalka Város Érdemes Pedagógusa kitűntető címet nyerte el. A képviselő-testület ugyancsak 2001-ben szavazott újabb öt évre bizalmat az igazgatónak, aki ez idő alatt szeretné egy későbbi, kihelyezett főiskolai tagozat alapjait megteremteni a gépészeti szakközépiskolában. Az iskolaigazgató közéleti feladatokat is vállal, mert meggyőződése, egy vezetőnek tágabb környezetével is aktív kapcsolatot kell tartania.

Immár második ciklus óta tagja a mátészalkai képviselő-testületnek, elnöke a jogi, ügyrendi és etikai bizottságnak. Megalakulása óta tagja a Magyar Szocialista Pártnak, elnöke az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Etikai és Egyeztető Bizottságának. Munkát vállal a gépészeti szakközépiskola és Kollégium Diákjaiért Alapítvány kuratóriumában is.

A sport ma már csak hobbi szinten van jelen életében, de korábban NB III-as csapatban futballozott, edzője volt a mátészalkai ifjúsági csapatnak, s negyedosztályú minősített sakkozója volt a városi sakkcsapatnak. S bár a sport már csak hobbi, büszkén jegyzi meg, az iskolában évente megrendezett tanár-diák labdarúgó-mérkőzésen még legutóbb is rúgott gólt.

A nyugodt családi hátteret felesége, az ugyancsak pedagógus Szabó Anna, biztosítja számára. Házasságukból két gyermek született. Ágnes, aki Németországban gépészmérnöki, az USA-ban szakmérnöki diplomát szerzett s ma is az államokban él két lányával és férjével, Berzsenyi Dániel leszármazottjával. Fia, Ferenc, a Budapesti Műszaki Egyetemen kapott gépészmérnöki diplomát, majd az Amerikai Egyesült Államokban folytatott egyetemi tanulmányokat, jelenleg San Diegóban gépészmérnök.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése