Bálint András

Autószerelő,

Jármi

szszb_01-178_balint_andras.jpgA falutáblánál talán az élet is megszűnik, gondolta sihederkorában Bálint András, és a meglett férfi ma úgy fogalmaz: igáslóval sem tudnák elvonszolni innen. Ebben a faluban született 1947. október 22-én. Édesanyja Takács Etelka ma nyugdíjas és természetesen itt él. Édesapja Bálint György, zöldség-gyümölcsfelvásárlóként vonult nyugdíjba, de sajnos, 1993 decemberében örökre itt hagyta szeretteit.

Pedig de sokat küszködött a két szülő, míg a hét gyermeket kitaníttatta, felnevelte. A legidősebb testvér Mária, nyugdíjas varrónő. András a második a sorban. Gizella cukrászdában volt eladó Jármiban, szintén nyugdíjas. Magdolna kereskedő és Gyöngyösvisontán telepedett le. György Jármiban gépkocsivezető, Erzsébet a családi tradíció okán a kereskedelmet választotta, Nyírcsaholyban él. A legifjabb József, a vízműtársulatnál segédmunkás. Egy testvérük meghalt. Csodálatosan szép gyermekkort őriz emlékeiben András. Igen sokat dolgoztak a szülők, de az éhezést soha nem ismerték.

A nagyszülők világlátott emberek, az 1910-es évek elején Amerikában próbáltak szerencsét. Andrásnak az apja Lackavanna-ban született, de a szüleivel hazajött az Újvilágból. Az általános iskoláit Jármiban kezdte el 1953-ban, majd a mátészalkai ipari iskolában az autószerelést választotta. Kicsi gyermekkorától élt-halt a motorokért. Nagy csapat kerékpárossal ment át egyszer Mátészalkára, az ottaniak álmélkodtak: van egyáltalán ennyi bicikli Jármiban?

Hogyne lett volna. Igazából mindig is módosnak számított a település, mert a málna és az alma hozta a pénzt a dolgos családoknak. A környékbeli falvakhoz képest sokkal jobb anyagi helyzetet mondhattak magukénak a helybeliek.

De hiába gyarapodtak az emberek a portán belül, ha a falun ez nemigen látszott meg. Nemrégiben még a Vörösmarty utcán ló húzta ki az autót, ha elakadt a tengelyig érő sárban.

A polgármestert akként emlegetik, mint a változások elindítóját: kihajtotta az utat, a vizet, a telefont, építettek közösen ravatalozót. Két forgalmas csomóponton jelzőlámpa irányítja a közlekedőket. Egy ismerős hitetlenkedett, hát a helyszínen mutatták meg neki a lámpákat. Aztán olyan iskolát emeltek, amely százharmincmillió forintba került. A padok amerikai rendszerűek, együtt nőnek a gyerekkel, szalagfüggöny szűri meg a fényt, nyelvi labor segíti az idegennyelv-tanulást.

Bálint András 1966-ban lett autószerelő. Előbb egy ktsz-nél helyezkedett el, később apjának segédkezett a felvásárlásban. ’67-ben vonult be a nyíregyházi Vorosilov laktanyába, majd két év szolgálat után éppen a születésnapján szerelt le. Nagyon megkedvelhették odabenn, mert később még hétszer hívták be tartalékosként. 1969-ben – fél év tengődés után – a Volánnál kapott állást, majd hosszabb szakasz következett az életében: 1976 és ’92 között az Ipari Szerelvény és Gépgyárban szerelte a járműveket.

A szakmáját rajongásig szerette, és a legmagasabb fokon űzte. Erről papírt is szerzett, a mestervizsgát még 1983-ban tette le. Ám a szíve rakoncátlankodott és ezért 1992-ben leszázalékolták.

A Volán már csak azért is felejthetetlen állomás az életében, mert itt ismerte meg Tatár Évát, akit 1974. november 2-án elvett feleségül. Éva a Szabolcs Volán Rt. személyforgalmi vezénylője. Akkor szenved igazán, amikor a szezonmunkák idején osztja be a gépkocsivezetők műszakját.

Házasságukból három, ma már felnőtt lány született. Renáta tizenkilenc éves és az egri kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakközépiskolába jár. Egy év múlva ikreknek adott életet az édesanya: Lívia percekkel előzte meg Krisztinát.

Lívia fodrász, Kriszti cukrász. A nevüket kalapból húzták ki a szülők. Még így is gondolkodni kellett a mamának a szülőágyon, ugyanis senki nem mondta neki, hogy ikerterhességet visel. Az egypetéjű ikrek egymástól távol is megdöbbentően hasonlóan éreznek: mikor Krisztinát vakbéllel operálták, Líviát ugyanabban az órában görcsökkel szállították a kórházba, több száz kilométerrel arrébb…

A jó kedv, a derű, a közös beszélgetések a meghatározói a Bálint család mindennapjainak.

Meg is jegyezte egy ismerős: a Família Kft. idejöjjön forgatni, ha szuper-műsort akar. A családfő szerint nincs ebben semmi rendkívüli, talán a nyíltság, a szeretet, egymás megbecsülése varázsolja felejthetetlenné a hétköznapokat is.

Annak örülnek, hogy a család egészséges, munkában nem szűkölködnek. Az viszont bosszantja őket, hogy sok ember lelkifurdalás nélkül jól megél a semmittevésből. Bálintékat viszont az teszi boldoggá, ha a saját kezük munkájával megépített családi fészket állandóan bővítgetik, tapétázzák, festik, lakájossá teszik. Bár a gazdasági helyzet áthúzza a terveket, azért ők nagyon boldogok.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése