Kertész István

Országgyűlési képviselő,

Mátészalka

szszb_06-160_kertesz_istvan.jpgTetszett nekem Szatmárban az emberek tisztasága, meg az, hogy a vendégszeretet szívből jött. Budapesten születtem, Sopronban és Pécsett nevelkedtem, de már szatmári embernek érzem magam.  Ez a két mondat ragadt meg bennem leginkább, amikor Kertész István országgyűlési képviselővel beszélgettem. Országos ismeretekkel rendelkező, európai gondolkodású ember ő. Felkészült, gazdag elméleti tudással rendelkezik, ugyanakkor jókora tapasztalat áll a háta mögött. Ezért is bízták meg tengernyi közéleti munkával. Vállalta mindezt és mindent megtesz azért, hogy ebben az elmaradott régióban lendüljön valamit a fejlődés kereke. A politikai életben szerencsésnek mondható a kora. Még fiatal és dinamikus, ugyanakkor kellő bölcsességgel is rendelkezik. Ismerős a szophoklészi mondás: Bölccsé csak a vénség tehet. Ő most negyvenhat éves. Jó modorú, jó megjelenésű, őszülő úr. Szót tud érteni munkásokkal és értelmiségiekkel egyaránt. Nem csoda, hiszen suhanc korában a Pécs környéki uránbányában dolgozott egy ideig. Aztán asztalosok, segédmunkások vették körül. Képviselőként közel került a szatmári parasztokhoz is. A pénzhez, a gazdasághoz ért leginkább.

Kertész István Pécsen szerzett közgazdászdiplomát. Röpke kitérő után Mátészalkára vezérelte a sorsa. A méltán híres mátészalkai bútoriparban helyezkedett el. Most, a képviselői munkája mellett is ezer szállal kötődik a bútoriparhoz. A nagy múltú Szatmár Bútorgyárban végigjárta a lépcsőfokokat. Megtapasztalta a rendszerváltás minden zökkenőjét. Ő vezényelte le a bútorgyár felszámolását. Emberek, családok, értékes tárgyak sorsa felől kellett döntenie. Segítőinek közreműködésével megbirkózott ezzel a feladattal is. Nem kellett bezárni a kaput, nem kellett elbocsátani mindenkit. A gyár új alapokon működik tovább. Szalka Kárpitos Részvénytársaság a neve. Innen kőhajításnyira működik a testvérüzem, a Sandra Form Bútoripari Kft.

Ezerkilencszáznyolcvankettőben vállalati pénzügyi szakközgazdász vizsgát tett, megvan a másoddiplomája. Képezte magát, felsőfokú árszakértő lett. Árszakértői tudásának hasznát veszi több igen fontos intézmény: az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, az árhivatal, volt már szakértője a bíróságnak is.

A közélet és a politika mindig is érdekelte. Pár évig a Kereskedelmi és Iparkamara országos és megyei szervezete között volt összekötő. Az első szabad választások idején, ezerkilencszázkilencvenben bizalmat szavaztak neki Mátészalka polgárai. A helyi önkormányzat képviselője volt e ciklusban, ezerkilencszázkilencvennégyig. A városi testületben betöltötte a pénzügyiellenőrző bizottság elnöki tisztét. A legutóbbi országgyűlési választások idején, 1994-ben egy tágabb körben szavaztak neki bizalmat az emberek. Szocialista képviselőként került be a parlamentbe. Az Országgyűlésben a számvevőszéki bizottság tagja. Kollektív munka ez, de az ő érdeme is, hogy több szatmári önkormányzattól nem vontak el pénzt. A szocialista frakcióban a költségvetési és számvevőszéki munkacsoportban dolgozik. Főleg adózási költségvetési kérdésekkel foglalkozik.

Képviselői, pontosabban választói körzete Ura, Nagydobos, Jármi, Nagyecsed vonalában határolható be. Tenyérnyi hazánknak ezen a fertályán az országos átlagnál mindig nagyobbak a gondok. Móricz Zsigmond írta, hogy itt egy krajcár mindig hiányzik. Mondhatni: a 90-es években meg a forintok hiányoznak ezen a tájon, ahol a legnagyobb volt, de most már valamelyest enyhül a munkanélküliség. Kertész István segített abban például, hogy a mátészalkai MOM jogutódja bértámogatást kapjon az országos alapból.

Hangsúlyozza, hogy a párt megyei képviselői csoportjával több mindent közösen intéznek. Jó tudni például, hogy az Országos Területfejlesztési Alap 20 százalékát a mi megyénk kapja. Nem kampányszerű, hanem folyamatos fejlesztés a cél. Segítségének is köszönhetően Nagyecseden varrodát hoztak létre, ahol negyven ember kapott munkát és kenyeret. A helyi önkormányzatokkal, vállalkozókkal szoros a kapcsolata, orvosok, jegyzők, más szakemberek is segítik őt a szerteágazó képviselői munkájában. Itt hívja fel a választóinak meg a rászorulóknak a figyelmét: csak azon lehet segíteni, akinek van ötlete, aki mindent megtesz a saját érdekében.

Kertész Istvánt hét közben a parlamentben leköti a munkája, de akkor sem szakad el a választóitól, mert a mátészalkai művelődési házban Czuh János szakértő fogadja az állampolgárokat, közvetít. Nagyecseden is van összekötője. Egy szakértői gárda is segíti őt. Az ipartól máig nem szakadt el, a Sandra Form szakértője, az MSG-ben pedig a felügyelő bizottság elnöke. Közreműködésével megalakult a Mátészalkai Munkáltatók Szövetsége és az Egyéni Vállalkozók Egyesülete.

A felesége közgazdász, a Mezőbank Rt. fiókjának osztályvezetője, a városi önkormányzat képviselője. A nagyobbik fiuk főiskolás, a kisebb általános iskolás. Kertész István a kevéske szabad idejét a családjának szenteli.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése