Rudolf János Ferencné

Polgármester, közgazdász, anyakönyvvezető

Tiszanagyfalu

Az idősekkel, rászorulókkal különös gonddal törődnek Tiszanagyfalun. Rudolf János Ferencné polgármester asszony ezt tartja természetesnek. Nemcsak a családi indíttatás miatt – édesanyja 79 éves – hanem egy közösség összetartozását, lelkületét alapvetően meghatározza, miként bánnak az önmaguk érdekérvényesítésére már kevésbé képes társaikkal. 2018-ban eddig 6-7 olyan falubelit köszöntöttek virággal, ajándékkosárral, akik egy élet munkáját tették bele a falu mindennapi jólétébe. Azt pedig, mint anyakönyvvezetőtől hallom: az általa összeadott párok nem válnak el. 100 százalékos a statisztikája, a kolléganők képzeletbeli versenyében…

Tiszanagyfalun ringatták a bölcsőjét: 1964. november 4-én állították ki a születési anyakönyvi kivonatát. Néhai Bendzsák András buszsofőr és Takács Erzsébet örült lányuk érkezésének. Több mint 3 évtizede Bendzsák Erzsébet is családot alapított Rudolf János Ferenccel. Fiuk, János 34 éves. A közgazdász végzettségű asszony mérlegképes könyvelői és még anyakönyvvezetői vizsgát is tett. Egy évig Tiszaeszláron dolgozott, 1984. október 16-ától könyvtáros lett szülőfalujában. Végigjárta a ranglétra fokait, 2014. február 14-étől pedig időközi választáson polgármester lett.

2016-ban modernizálták a főzőkonyhát 29 millió forintból. Parkosítottak a buszmegállókban, az iskola, a posta, a Művelődési Ház előtt, Virányoson a buszfordulóban, parkolók épültek a polgármesteri hivatal, az óvoda és a tornaterem előtt. 2017-ben parkolókat hoztak létre a gyógyszertár előtt (524 négyzetméter), a napközi előtt (266 négyzetméter).

Térkövezték a művelődési ház udvarát és a környékét (1134 négyzetméter), parkosítottak is. Szintén térkövezték a virányosi óvodát 500 négyzetméteren. 2018-ban az Ady Endre út legrosszabb szakaszát, valamint Virányoson a Petőfi Sándor és a József Attila út aszfaltozását végezték el. Térköveztek a virányosi temetőnél, a tiszanagyfalui temető sétányánál is. MTZ erőgépet és a hozzá tartozó felszereléseket nyerték el pályázat útján: a 11,7 millió forintnyi beruházáshoz 10 millió forint volt a pályázat összege. A polgármesteri hivatal most kap új ruhát, nemcsak külső, hanem belső felújításra is sor kerülhet.

Közeli városok szomszédságában szintén szeretnének korszerűbb körülmények közt élni. Több százan látogattak el ez év szeptember 29-én a Szent Mihály napi ünnepségre, amely alkalmat kínált Rudolfnénak egy fajta számadásra a nagyobb közösség előtt. A fogorvosi rendelőt közel 46 millióból újíthatták fel. Napelemet építhettek, konyhai eszközöket, felszereléseket vehettek 15 millióért, ebből a pályázat nyomán 12,7 millió érkezett az önkormányzat számlájára. A Rakamaz-Tiszanagyfalu ivóvízminőség-javító programhoz a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. 188 millió forintot biztosít. A polgármesteri hivatal energetikai felújítására 35 millió vissza nem térítendő támogatást kaptak. A társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével elnevezésű pályázatban 24,7 millió forintot nyert a Tiszanagyfalu Gyermekeiért Közalapítvány, amelyet 3 év alatt kell a település kulturális feladataira felhasználni.

Jó híreket várnak a sport parkok építése ügyében: a 2 település játszótereit modernizálhatják.

Kevesen veszik a fáradságot, hogy belelapozzanak azokba a könyvekbe, amelyek a Szent Mihály nap szakrális tartalmát mutatják. Épp ezért nagy érdeklődéssel hallgatták a településvezető szavait a máglyagyújtásról, a tűz fontosságáról és annak hagyományáról. „A tűz a Nap földi tükröződése. Mindig is megtisztelő, fontos feladatnak minősült a tűz őrzése. A tűzhely pedig a tűz helye. A családi élet középpontja, így a szeretet, az összetartozás és a szerelem jelképe is. A szenvedélynek lángja van, a szenvedélynek tüze van, mely elemészt izzásával, de fényében egyúttal megélhetjük a teljességet, az eggyé válás isteni állapotát. A tűz az áldozat színtere is. Lángja átalakítja azt, amit belerakunk. Őseink szabadtéri áldozati oltárok tüzében küldték felajánlásaikat, kéréseiket, ajándékaikat a felső világ felé, hogy a hétköznapi életet teljesebbé, egésszé, egészségesebbé tegyék.”

A polgármester asszony kifejezetten hangsúlyozza, hogy a központi forrásokat egyéni felajánlásokkal toldják meg a helyi és a környékbeli vállalkozók,  IPOSZ-díjat kaptak 2017-ben a helyi vállalkozások segítéséért.

Szívesen beszélgetnek a késő őszi napsütésben a boltba, a rendelőbe, vagy a hivatalba sietők. Kertünk alján a Karácsony, december 3-án kezdik az Adventi ünnepsorozatot. A gyertyagyújtásra mindenkit várnak, a karácsonyi csomag osztása pedig nem csupán szép gesztus. Szól annak az együttműködésnek, amelyet az önkormányzat a választókkal egész évben folytat és ez így lesz a jövőben is – köszön el a polgármester asszony.

Szerző: 2018. 10. 24.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló