Kemecsei László

Polgármester,

Tiszanagyfalu

szszb_03-176_kemecsei_laszlo.jpgHa már egy település két ezernél több lelket számlál, a dunántúli megyék biztosan várost csinálnának belőle. Csak mosolyog a felvetésen Kemecsei László, Tiszanagyfalu polgármestere, aki a szomszéd településen, Rakamazon született és eddigi életének minden fontos eseménye a szabolcsi tájhoz kötődik. Az itt élő értelmiségiek egyébként is különös érzések közt ismerkednek a világgal: tudják, hogy a haza nyugatibb felén ugyanannyi munkáért nagyobb darab kenyeret szelhetnének, ám zsigereikben hordozzák a szegényebb vidék népének szolidaritását és a szülőhaza mágnesteréből képtelenek kiszakadni. Így volt ez Kemecsei Lászlóék életében is, és ezt nem valamiféle áldozatnak, hanem a dolgok természetes rendjének tartják.

Rakamazon született 1952. november 11-én. Édesapja, Kemecsei László, állatforgalmi felvásárlóként ment nyugdíjba. Édesanyja, néhai Balogh Piroska, a cipő ktsz-ben kereste egykor a kenyerét. Egy nővérével osztoztak a szülői szereteten, Anna ma leszázalékolt nyugdíjasként a szülőfaluban, Rakamazon maradt.

Az általános iskolát itt fejezte be, középiskolának a Bláthy Ottó Villamosenergia-ipari Technikumot választotta. Érthető, hogy amikor végzett, a szakmájában keresett magának munkát. A szomszédos Tiszanagyfalu termelőszövetkezetében lett villanyszerelő. Hamar felfigyeltek a szorgalmas, jó eszű fiatalemberre, és ’78-tól pénzügyi előadó, nyolcvankettőtől készletkezelő, majd raktáros lett. Közben sikerrel elvégezte a mérlegképes könyvelői tanfolyamot 1979-ben.

A hetvenes és a nyolcvanas esztendőkben egy sikeres termelőszövetkezet alapvetően meghatározta egy település egész életét. Aki bizonyított a termelés, a gazdálkodás területén, arra nyugodtan rábízott a közösség nagyobb ügyeket is. Még a tanácsi rendszerben történt, hogy nyolcvanötben tanácstaggá választották, tanácstagtársai bizalmából pedig elnyerte az elnöki tisztséget.

− Látványos fejlődés kezdődött Tiszanagyfalu életében a nyolcvanas évek derekán − emlékszik vissza Kemecsei László. − Akkor alakítottuk az ötven kisgyermeknek helyet adó óvodát hetvenöt személyesre, az iskolát három tanteremmel bővítettük, modernizáltuk ’87-ben. Az akkori Művelődési Minisztérium is fontosnak tartotta az oktatási feltételek javítását és 6 millió forinttal segített bennünket. Nagy gondot fordítottunk tanyai településünkre, Virányosra, amely arról híres, hogy ott még a vonat is megáll.

Már csak azért is figyelnek a 364 lelkes kis tanyára, hogy ne érezzék hátrányban magukat az itt élők. 1988-ban 6 millió forintos költséggel kiépítették az ivóvízhálózatot, amely ma már százszázalékos ellátást kínál az itt élőknek. Óvoda, orvosi rendelő szolgálja a helybeliek komfortérzését.

A helybeli polgárok igen elégedettek voltak a tanácselnökkel, így aztán a rendszerváltozás után is őrá szavaztak. A kitartó fejlődés még a sokkal kevesebb fejlesztési forrás ellenére sem lassult le. Nagy eredménynek tartja a polgármester, hogy sikerült a telefont beköttetni. Háromszáz előfizetőt tartanak nyilván, de már 34 újabb igényről tudnak a polgármesteri hivatalban. A hálózatbővítést ’96-ra ígéri a MATÁV. Az önkormányzat 1,4 millió forinttal járult hozzá a törzshálózat kiépítéséhez.

A gázhálózatot is sikerült 1992-ben megvalósítani. A 46 millió forintos beruházást az Állami Fejlesztési Intézet támogatása hozta belátható közelségbe, még megyei keretből is kaptak hozzá pénzt. Ma 331 család használja a vezetékes gázt.

Az egészségügyi ellátás minőségileg javult az 1991-ben átadott fogorvosi rendelő révén: a régi óvodai részt alakították át erre a célra és Tokajból jár át fogorvos. Öt éve építettek gyógyszertárat saját forrásból. Két kilométernyi utat építettek.

Virányos sem maradt ki az elmúlt évek programjából. Egy visszahívható telefonfülkét szerelt fel a MATÁV, és 240 folyóméter járda épült. A fogadónapon így egyre kevesebb panaszt hallhat a polgármester vagy a hivatal dolgozója.

Olyan fontos beruházásra nem jut egyelőre, mint a szennyvízhálózat kialakítása. S az sem szívderítő, hogy sokan leszázalékoltak és csak a rokkantsági nyugdíjra számíthatnak. Jövedelempótló támogatást 120-an kapnak. Manapság mindenütt azt hallani, hogy a vállalkozások jelentik a jövőt, Tiszanagyfaluban jelenleg 48-an kértek vállalkozói igazolványt. A legtöbben a fuvarozásban látnak fantáziát, heten viszont italboltot működtetnek. Érdekes, hogy a kocsmárosok többsége nem falubeli. Talán még mindig kísért a cselédmúlt, a lakosság 90 százaléka ugyanis ebbe a néprétegbe volt sorolható.

Kemecsei Lászlónak a felesége, Cseh Ildikó, könyvtáros, a lánya, Judit, a TIGÁZ-nál dolgozik Rakamazon. A család paprika- és paradicsommagot termeszt, a minőségi áru még Kanadában is vevőre talál. Kétszintes családi házat építettek 1985-ben kalákában.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése