Bagoly Zoltán

Polgármester,

Nyírtura

szszb_17-172_bagoly_zoltan.jpgFejlődő, vonzó település Nyírtura. Szintén fejlődő pályán van Nyíregyháza és a környező 16 település. Szerteágazó kollektív munka eredménye ez, de az egyik sikerkovács Bagoly Zoltán, Nyírtura polgármestere, az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság alelnöke. A bemutatkozás elején mindjárt hangsúlyozni kell: a polgármester úr az élethossziglan tartó tanulás híve, középkorú létére a negyedik diplomájának megszerzésére készül.

Ismert a Petőfi-vers, amely szerint: „Nem sok haja szála hullott a tudományokért”. Nos, neki sok haja hiányzik, magas a homloka. Ám fiatalos, kitartó, lendületes, dinamikus. Talán azért is, mert a Skorpió jegyében született, mégpedig történelmi időben, az Úr 1956. esztendejében. Nyíribronyban látta meg a napvilágot, de ide nősült Nyírturára, itt eresztett gyökeret. Befogadták, megkedvelték az itteniek, olyannyira, hogy a rendszerváltás után polgármesterükké választották. Aztán valamennyi választáson rá szavazott a többség. Ismerik és tisztelik szerte a Nyírségben.

Hogy milyen is a megyeszékhely szomszédságában lévő Nyírtura? 2004 elején egy nyilatkozatából a következőket tudhatta meg egy nagyobb közösség: Nyírturán javulnak a közlekedés feltételei, növekszik a szolgáltatások színvonala, így még vonzóbb lesz a település. Nyíregyházáról sokan költöztek és költöznek ide. Sokáig 1600 volt az itt lakók létszáma, most 1800 állampolgárnak van bejelentett lakása Nyírturán. Munkahelyteremtés is szerepel az önkormányzat tervei között. Számos jogász, pedagógus és más értelmiségi is itt épített lakást az Újtelepen. A csend, a jó környezet és talán a szilárd közbiztonság csábítja ide a városi embereket. A községhez tartozó Libabokorban is egyre-másra épülnek a szebbnél szebb lakások. Jó hír, hogy megvan a pénz a Nyírturát elkerülő útszakasz megépítéséhez. Nyírturán márciusban hagyományos falugyűlés lesz ünnepi megemlékezéssel és tombolasorsolással egybekötve. A nagy nyilvánosság előtt a polgármester elmondhatja, hogy tavaly felújították az óvodát, az új lakótelepen két új buszöblöt építettek. Három szociális bérlakás építését kezdik el tavasszal, kettő fiataloknak fecskeház lesz, egy lakást szakembernek tartanak fenn. Informatikai kábelhálózat és a Nyírpazonyig érő kerékpárút megépítése is szerepel a tervek között.

A fenti információkat kiegészíthetjük a Tura Hírmondóban 2003 decemberében megjelent hírekkel. A helyi hírmondó egyik sokat mondó híre így szólt: „Libabokorban ugyanaz a telek két éve 250 ezer forintot ért, ma 2 milliót kérnek érte.” Tallóztunk a további hírek közt és megtudtuk, hogy az egészségügyi létesítményeket nem régen kifestették.

A futballpálya és a sportöltöző felújítására 2 millió forintot pályáztak. Az iskolában kicserélték a székeket, az egyesített szociális intézményben új evőeszközöket szereztek be. Színes hír, hogy női focicsapat alakult Nyírturán, önszerveződéssel. A csapat működését az önkormányzat támogatja. Új falugazdász érkezett a településre, aki a helyi termelőket segíti, volt már agrárfórum, amelyen az Európai Unióval kapcsolatos tudnivalókat is ismertették.

A legutóbbi helyhatósági választások előtt Bagoly Zoltán elkészítette a választási programját, amelyben többek közt ez volt olvasható: „Községünk működési alapjait leraktuk és stabilizáltuk. Kiépítettük és működtetjük a település intézményeit. A harmadik évezred elején az uniós csatlakozás küszöbén is vannak még tennivalóink. Új, részletes rendezési terv kell. Fontos a helyi, tisztességes vállalkozók támogatása. Ne a segély, hanem a jövedelemszerzés és a munka legyen a lakosság megélhetési forrása. A szociális támogatás alapja a rászorultság legyen, elsősorban természetbeni segítséggel támogassuk a rászorultakat. A sportot az egészséges ifjúság miatt is támogatni kell. Fontos a segítőkész közszolgálati hivatal, ahol a modern európai közigazgatási elvek szerint, ISO minőségirányítási rendszerben dolgoznak. Az Első Nyírségi Fejlesztési Társasághoz Nyíregyháza és még 15 környékbeli település tartozik.” Bagoly Zoltán alelnöktől megtudtuk: a társaság egyesületi formában működik, amely 1992-ben alakult meg. Működési területe 693 négyzetkilométer, a lakosság létszáma 150 ezer. Fő küldetés a települések összefogásával, koordinálásával a fejlődés előmozdítása.

A polgármester családcentrikus. A feleségének kereskedő szakmája van. A nagyobbik lányuk, Renáta, főiskolás, a kisebbik, Vivien, még csak az általános iskola elsőse. Bagoly Zoltán kevés szabad idejében gyümölcsöt és bodzát termel. (Korábban a Volánnál és a Zöldértnél dolgozott.) A győri közlekedési főiskolán szerzett diplomát, majd A Debreceni Egyetemen településfenntartási szakmérnöki képesítést szerzett. Elvégezte az Államigazgatási Főiskolát, most a Szegedi Egyetem jogi karának levelező tagozatán tanul.

Ahogy mondani szokták: ez nem semmi, ez aztán a siker!

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése