Kiss István

Polgármester,

Apagy

szszb_10-72_kiss_istvan.jpgMegyénk egyik szépen fejlődő, vonzó települése Apagy, amely igen csak bekapcsolódott hazánk és Európa vérkeringésébe, hiszen közúton és vasúton könnyen megközelíthető. A település környezete a vizekkel, a fákkal, az érdekes állatokkal (vietnámi sertés is van a nyíregyházi mezőgazdasági szakközépiskola apagyi telepén) szép és vendégcsalogató. Elöljáróban még elmondható, hogy több vállalkozás jól működik itt. A nagy múltú, szép jövőjű település polgármestere magas, jó megjelenésű fiatalember: Kiss István. A megyénket bemutató könyvsorozat elkészítéséhez ő informált Apagy múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A sajtó képviselőjének a könyv megjelenése előtt friss információkkal is szolgált. Sokatmondó nyilatkozatát az alábbiakban szó szerint közöljük:

„Az apagyi önkormányzat tizenhét hektár saját erdőt telepített. A jó nagy területen az ígéretes fák műszaki átadására 2000. július 21-én, pénteken került sor. Az erdő is munkához, később bevételhez juttatja az apagyiakat.

A községben tizenhét közhasznú munkást foglalkoztatnak. Ők ápolják, gondozzák az erdőt, tisztítják a csatornákat, parkokat, közterületeket tesznek rendbe. Tizenegy közmunkás foglalkoztatására is kapott támogatást a község. A futballcsapatnyi közmunkás brigád tagjai ezekben a hetekben felújítják, tatarozzák a középületeket, két fedett buszvárót is építenek a nyáron. Az új művelődési ház mellett parkosítanak, sziklakertet építenek. A parkosításhoz a tereprendezést már el is kezdték.

Az önkormányzatnak saját mezőgazdasági kft.-je is van. A nonprofit kft. jól gépesített, a búza betakarítására alkalmas kombájnja is van. A lakosságnak is végez szolgáltatásokat a tíz– tizenkét embert foglalkoztató korlátolt felelősségű társaság. Az önkormányzat mellett a községben működő gazdasági szervezetek is nagyban hozzájárultak a foglalkoztatási gondok megoldásához: az utóbbi években a kft.-k, bt.-k háromszáz új munkahelyet teremtettek, természetesen az önkormányzat elvi támogatásával. A terv szerint a Matáv év végéig modernizálja az apagyi telefonhálózatot, így a község rákapcsolódhat majd az internetes világhálóra. Ennek pedig hasznát vehetik majd a vállalkozók és az iskolások egyaránt.”

Kiss István 1977-től áll az apagyi közösség szolgálatában. Éppen tíz évvel ezelőtt, 1990-ben választották meg polgármesternek – először. Aztán ’94-ben, majd ’98-ban újra választották. Vegyük sorra, hogy mit fejlődött a község az évtizednyi idő alatt. A szabad választások előtt a település úthálózatának majdnem 90 százaléka földút volt. Most az utak 98 százalékát aszfalt fedi. Az iskola két tanteremmel és tornateremmel bővült. Az életveszélyessé vált óvoda helyett új óvoda épült, tornaszobával együtt. A füstölő, környezetet szennyező kályhákat sutba dobhatták, bevezették a kényelmes gázfűtést. Kiépült a telefonhálózat.

Külön figyelmet érdemel, hogy a község központjában megépült a szépen tervezett, mutatós közösségi ház, amely több funkciót lát el. Van benne művelődési ház, könyvtár, számítástechnikai terem, technikai terem és ifjúsági terem. Az érdekes, esztétikus kerítésoszlopok már állnak, körbe lesz kerítve a terület.

Hatalmas, erdős, vizes „park” volt itt évszázadokkal ezelőtt. A település múltját Balázs József pedagógus öntötte könyv formájába. Ebből kiderül, hogy „1906-ból őriz a leltárkönyvi bejegyzés egy rézkori tálra vonatkozó adatot… A község határába olvadt Szőlős, másképp Apajtelke falu. Neve 1318-ban tűnik fel… 1847-ben Apagyi Mihály az egyik megválasztott táblabírája volt a megyének… 1952-ben indulhatott meg a forgalom a későbbi 41-es úton… 1961-ben megalakult a Hunyadi Mgtsz…”

A közelmúlt történetéhez tartozik még, hogy az önkormányzat két utcát nyitott, ahol negyvenöt telket alakítottak ki. Felépült a református parókia, a római katolikus templom, a görög katolikus templomhoz egy torony épült. Egy őskeresztény templomot is építettek. A község református egyháza holland várossal, az általános iskola osztrák várossal alakított ki testvéri, baráti kapcsolatot. 1999-től saját zászlója is van Apagynak. Az apagyi határban önkormányzati tulajdonban van egy csodaszép halastó. Kiépítették a hozzá vezető négy km-es utat. A tó partján hetven telket alakítottak ki, negyven már el is kelt. Körbeépítették itt az ivóvízhálózatot, később kiépítik a villanyhálózatot és pályázati pénzek felhasználásával szabadidőközpontot alakítanak ki.

Kiss István sokáig műszaki végzettséggel műszaki előadó volt a tanácson. Korábban futballozott és kosárlabdázott, most a sportkör elnöke. Mezőgazdasági vállalkozóként harminc hektárt művel. Társtulajdonosa a helyi hűtőháznak, amely integrátora akar lenni a termelésnek, a felvásárlásnak és az értékesítésnek. A felesége óvónő, a fia és a lánya, Nyíregyházán, elit középiskolába jár. A polgármester virágzó mezőgazdasággal és vonzó környezettel képzeli el Apagyot a következő évezred elején.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése