Nagy Sándor

Polgármester

Újfehértó

szszb 29 tk Nagy Sándor 400_1.jpgVajon hányan tudják széles e hazában, hol található az orchideás rét, a Szikes Sóstó, a Vadas-tó, de büszkélkedhet a város még parti fecske fészkelő helyéül szolgáló jégkorszaki löszfallal is. Újfehértót évszázadokon át nagy kiterjedésű, mezőgazdasági növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó településnek tartotta a közvélemény. Mára nagyot fordult a helyzet, mert amíg a két közeli megyeszékhely, Nyíregyháza és Debrecen között még a városi rangot is nehéz volt elnyernie, ma éppen újfehértói munkáskezek tartják életben és működtetik a két nagyváros üzemeit. Nagy Sándor független polgármesterrel tekintjük át a város közelmúltját. A helybeliek – egy ciklus kivételével – minden alkalommal bizalmat szavaztak a városvezetőnek, aki 1989 óta foglalkozik közügyekkel és tölt be fontos pozíciót a városban. Keze munkáját láthatjuk nemcsak az új ruhát öltött intézmények külsején, hanem a városias szolgáltatások minőségén, az itt lakók lokálpatriotizmusán.

A negyedik legnagyobb város Szabolcs megyében Újfehértó, a maga 13 ezer 600-as lélekszámával. A 14 ezer hektáros földterülete vitathatatlanul a legnagyobb kiterjedésű az ország legkeletibb megyéjében. Változatlanul meghatározza a helybeliek mindennapjait a mezőgazdasági termelés. A szántóföldeken búzát, kukoricát, napraforgót termesztenek. Az állattenyésztésben a juhtartás dominál, mellette 3 nagyüzemi sertéstelepen történik a hízlalás. A gyümölcsök közül határainkon túl is ismerik a város nevét viselő újfehértói fürtös meggyet, illetve az ágyas fürtös meggypálinkát, de híres még az alma és a szilvapálinka is. A kutatóintézet hosszú évtizedek óta fáradozik a nemesítésen.

S hogy lesz ebből pénz a mindig is a földhöz ragaszkodó, abban értéket látó helybelieknek? A gyümölcsöt nyersen adják el itthon és külföldön, jövedelmet hoz az állattenyésztés és szántóföldi növénytermesztés. A kereskedelem egyre jelentősebb, megjelentek az 1-10 főt foglalkoztató, jobbára családi mini vállalkozások. Míg a rendszerváltás után az egykori földtulajdonosok nadrágszíjparcellákat kaptak vissza, mára egyértelműsödött a birtokkoncentráció. Néhány generáció életéből viszont kimaradt a földművelés, és már nem akartak visszatérni ehhez.

Pár éve balesetmentes körforgalmat létesítettek a 4-es főút és a városi letérő kereszteződésében.

Néhány éve adták át az uszodát és a tornacsarnokot, amely egyben szabadidős rendezvényeknek is helyet biztosít. Még van szabad kapacitás a sportlétesítmények kihasználása terén. Egyszer eljön az idő, hogy reggelente úszással, kocogással, sportolással kezdjék a napot az újfehértóiak. A városi sportegyesületnek felnőtt és utánpótlás labdarúgó csapatai kergetik a pettyest. A tagóvodák viszont tornaszobák híján nehezen szervezik a kicsik sportolását. A polgármester joggal büszke arra, hogy 2011-ben már 38 bejegyzett civil szervezet segítette az intézmények munkáját és vállalt önkéntes feladatokat. Ez is azt mutatja, hogy amit szeretnének megoldani, megteremtik hozzá a megfelelő kereteket.

S ha már a kereteknél tartunk, van mit javítani a helyi információk megszerzésében és hasznosításában. Az Újfehértói Hivatali Hírek jelentik a helyi közmédiát. Tévé, rádió jelenleg nincs, a kábeltelevíziós hálózatot is csak részlegesen használják. Ennek ellenére – vagy éppen a kor kívánalmaihoz igazodva – egyre bővül az internetes hozzáférés, ám ezt még tovább szükséges fejleszteni. Ugyancsak hiányolják helyben a mozit, a képzőművészeti kiállítótermet és galériákat.

A város egyre bővülő külkapcsolatokat létesít és ápol rendszeresen a közeli, határon túli településekkel. Testvérvárosi vagy kulturális együttműködést hoztak létre az olaszországi Doberdóval, a cseh Nymburk, a lengyel Harta és Zarów, a kárpátaljai Gut és a romániai Árpástó városokkal. Kölcsönösen meglátogatják egymás ünnepeit, a helyi látványosságokat is felkeresik, és a gazdasági, kulturális, társadalmi, szociális téren is megtalálják a közösségi programokat, lehetőségeket.

Nagy Sándor is szembesül azzal a helyzettel, amelyet átél sok szülő: a gyermekei a fővárosban találnak munkát, alapítanak családot és már csak látogatóba jönnek haza. A polgármester fia, Sándor közgazdász, programozó, matematikus, az informatika fellegvárának számító IBM-nél dolgozik. Eszter lánya egy norvég gyógyszerforgalmazó cégnél helyezkedett el. Felesége tanár és naponta látja a közoktatás ellentmondásait. A polgármester kimagasló közéleti tevékenysége elismeréséül 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemérem  Polgári Tagozat Ezüst fokozatát. Mint mondja, a szülőföld köt és elenged, őt már örökre itt tartják az eredmények, az elvárások és az emlékek.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése