Orsó Lajosné

GAMESZ-vezető,

Újfehértó

szszb_17-190_orso_lajosne.jpgNincs olyan ember Újfehértón, akinek az élete – közvetve vagy közvetlenül – ne kerülne kapcsolatba valamikor a GAMESZ-szel. Az önkormányzati intézmények anyagi, technikai működését segítő szervezet, különösen nagy hangsúlyt kapott a rendszerváltozást követően. Vezetője, Orsó Lajosné született Sztányi Róza olyan ember, aki a hivatali ügyintézést az emberszeretettel igyekszik párosítani. Teszi mindezt azért, mert szeret foglalkozni másokkal, és örömére szolgál, ha segíthet elintézni valamit. Itt ezt a jó érzést nap mint nap megtapasztalhatja, mivel a családok életében a munkavállalástól a tereprendezésig számos tennivaló akad, amelyben ez a szervezet hivatott orvosolni a gondokat.

Hajdú-Bihar megyében, Pocsaj községben született 1951. október 16-án. Édesanyja, lánynevén Máté Róza, jelenleg 70 éves. Annak idején varrónőként kereste meg a család megélhetéséhez szükséges pénzt. Édesapja, néhai Sztányi Sándor, 61 évesen – az alig élvezett nyugdíj elérése után – 1987-ben hagyta itt övéit. Orsónénak – mindenki csak Mucikának ismeri az egész városban – két testvére van, Erzsébet dajka az egyik óvodában, Gyöngyi szaktanár. A férje, Orsó Lajos, a Hajdúsági Iparművekben dolgozott, a szakmája szerint szerszámkészítő lakatos. Házasságukból két gyermek született, Tünde az újfehértói Széchenyi-iskolában szabadidő szervező. Már férjezett, házastársa Görögh Ferenc géplakatos. Kisfiuk, Máté, ötéves. A másik gyermek Judit, jelenleg gyermekgondozási szabadságát tölti és hogy ne teljes az ideje csak ezzel az elfoglaltsággal, főiskolára jár. A férje, Kelemen István hentes, egy vállalkozásban dolgozik. Most született első gyermekük, Lili 14 hónapos.

A nyíregyházi Kossuth Lajos, akkor szakközépiskolában érettségizett 1971-ben, majd a Hajdúsági Iparművekben kezdett dolgozni. 1979-ben jött át a GAMESZ jogelődjéhez, az általános iskolai gondnoksághoz könyvelni. Időközben megszerezte a képesített könyvelői szakmát, s már GAMESZ-vezető, amikor a felsőfokú végzettségnek birtokába kerül, így lett mérlegképes könyvelő.

Egyre nagyobb igény mutatkozik meg a GAMESZ által nyújtott szolgáltatások iránt. Bővült a feladatkör, mivel önállóbbak lettek az iskolák, ám nem voltak képesek megbirkózni a rájuk háruló adminisztrációs feladatokkal. Éppen két évtizede, hogy 1983-ban létrehozták az akkori tanácsok háttérintézményét, a GAMESZ-t és rájuk testálták a tanácsi, később az önkormányzati feladatokat.

A rendszerváltozás után a funkcionális privatizáció levezénylése szintén a GAMESZ-en keresztül bonyolódott le. A képviselő-testület döntött arról, mit mennyiért lehet eladni, ám a lebonyolítás mikéntje Orsónéra és a dolgozókra maradt. A vezetőnő nagyon örül annak, hogy zökkenőmentesen szervezték és bonyolították le a hivatalos ügyintézést. Szolgáltatást is végez a GAMESZ, hisz ezzel tehermentesítik az önkormányzatot. Partnerei a testületnek és a választott tisztségviselőknek, ugyanakkor az intézmények napi gondjainak megoldását is ők látják el.

A négy általános iskola, a zeneiskola, az óvodai intézmények, a bölcsőde, az idősek otthona, a családsegítő szolgálat, a könyvtár és művelődési ház a maga 375 dolgozójával a város egyik legjelentősebb szervezetévé teszi a GAMESZ-t. Az a tény, hogy az 1 milliárd forintot is meghaladja a költségvetésük az idei évben, jól mutatja, milyen felelősséggel kell meghozniuk és végrehajtaniuk a döntéseket. Ha csak azt nézzük, hogy naponta kétezer gyermek – bölcsődés korútól a 14 évesig – étkeztetésének precíz megszervezése a tét, jól érzékelteti, hogy több ezer család nyugalma függ a gyors és humánus ügykezelésüktől.

Az 1 milliárd forintos költségvetési összeg 70 százaléka a bér és bérjellegű kiadásokból tevődik össze, s hiába tűnik viszonylag nagynak a fennmaradó pénz, a pályázati lehetőségekkel Újfehértó is igyekszik élni.

A közmunkások foglalkoztatása újabb feladatkörrel bővíti a tennivalók amúgy is széles skáláját. 1994-től nyílik lehetőség a foglalkoztatásukra, ami közös érdek: a dolgozó alkalmazásban áll és fizetést kap, az önkormányzat olyan feladatokat végeztethet el, amelyekre nehezen kapna munkaerőt és lényegében az állam is jól jár, mivel nem segélyért áll sorba a munkanélküli. 2003-ban, a különböző időszakokban 30 közmunkást és 12 pályakezdőt foglalkoztattak az intézményekben. A hagyományos tereprendezés és takarítás mellett szociális és egyéb területen is megtalálhatók a közmunkások. Orsó Lajosné kiemeli, hogy a közhasznúak 70 százaléka a munkavégzés révén kikerül az alulszocializált körből, és általában végleges munkához jut.

Mint arról Mucika elhivatottsággal beszél: mindig is emberekkel szeretett volna foglalkozni, s ebben a beosztásban a bölcsőtől a halálig végigkísérheti a helybelieket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése