Varga László

Jegyző,

Újfehértó

szszb_01-30_varga_laszlo.jpgA rápolti újsoron lakott egy család, amelynek nyalka fiatal tisztje tengerésznek szegődött. Ha végigment − mit ment, vonult − az utcán, minden szem rászegeződött. A lányok a messze kék ég, a haragos tenger fenséges voltát érezték benne, a falubeli legények egész egyszerűen irigyelték. Így volt ezzel Varga László is, aki ott rögtön elhatározta: márpedig ő is tengerész lesz…

A meseszép tervhez vezető út azonban elég prózainak ígérkezett. Apja polgárit végzett, adóügyi jegyző volt a helyhatóságban, s mi mást tanácsolhatott volna a fiának, mint azt, hogy ő is a közigazgatás felé kacsingasson. A szülők tősgyökeres szatmárököritóiak, a tudományokra éhes gyermeknek ezt a pályát látták lelki szemeikkel a legelfogadhatóbbnak.

Amikor Varga László közelebbről megismerte szülőfaluját, igazán elképedt, hogy Pesten a Nyugati pályaudvaron hiába mondta: kér egy jegyet Szatmárököritóra, az ablaknál nagy szemeket nyitó kisasszony még soha nem hallotta ezt a nevet. Pedig a metrót építő segédmunkás nemrég még azt hitte: ez a falu a világ közepe…

Ha a világ közepe hangzatos címről le is csúszott a falu, Varga László szíve csücskében örökre elraktározta azokat a felejthetetlen emlékeket, amelyek a településhez fűzik. Képzeletében ezerszer is lepergett a nevezetes tűzvész éjszakája, amit ő már szerencsére, csak hallomásból és az irodalomból ismerhetett. A tengerészpálya azonban változatlanul a kitörést, a kalandos élet reményét jelentette az ábrándozó fiatalembernek.

Az élet azonban keményen megvétózta a reményteljes álmokat. Mintha átok ülne apai ágon a családon: mindenkit időnap előtt elszólít a Teremtő. Apai nagyapját hatvanesztendős korában vitte el az infarktus, az apai nagymamát huszonéves korában temették, szintén a szíve mondta fel a szolgálatot. Varga László épp Nagykanizsán katonáskodott, amikor jött a távirat a végzetes hírrel: apját negyvenkét évesen ragadta el a halál szívtrombózis miatt. László egyik pillanatról a másikra vált családfenntartóvá, alig tizenkilenc esztendős korában. Azonnal leszerelték.

A porcsalmai tanácsnál, adóügyi előadóként helyezkedett el. Bár a könyvelésben kapott munkát, a behajtás embertelenségére még nem érett meg a gyerekember lelke.

A porcsalmai hivatalból gyakran nézegetett ki az ablakon: odalátott az iskolaudvarra. Mígnem észrevett a röplabdázók közt egy csinos lányt. Nemsokára egybekeltek Szatmári Irénnel. Ennek negyedszázada, s most már egyszem fiuk is házasságkötésre készül.

A mátészalkai járási tanácsnál 1969-71 között mint igazgatási főelőadó dolgozott, majd 1971. május 6-tól kinevezték vb-titkárnak Porcsalmán. A szolgálati lakás az átjáróházhoz hasonlított. Jöttek tanácsot kérni hivatalos ügyben, vagy a tanár nénit kereste valamelyik szülő. Lassan a gyermekük továbbtanulására kellett gondolniuk, amikor több hívás közül az újfehértóira mondtak igent: 1983. szeptember 16-tól az akkori tanácshoz végrehajtó bizottsági titkárnak jött el. Irénke itt is tanít, Lászlót az immár várossá terebélyesedett Újfehértó jegyzőjének nevezték ki. Eddig 23 évig tanult iskolai keretek közt.

− Az újfehértói porták tágasak, az otthonok kényelmesek. Ezek az előnyök viszont többletköltséget jelentettek a közművesítésben, és sokáig kellett talpalni egy-egy fontos beruházás elindításáért. Most például a telefon hiányzik annyira a városnak, mint egy falat kenyér. A Hajdútel társaság egyetlen Szabolcs megyei tagjaként nem a mának, hanem a holnapnak megfelelő telefont építjük ki. Majdnem 3 ezer vonalat kapcsolhatunk majd be jövőre a digitális rendszerű központ jóvoltából.

A macskaköves és poros utak lassan eltűnnek, a sok kilométernyi úthálózat hatvan százaléka szilárd köpenyt kapott. Még mindig kellene út, járda, kerékpárút. A szemétszállítást megoldottuk. Igény lenne egy szabadidő-központra, uszodára, de a városnak egyszerűen nem futja ilyen nagy beruházásra. Vállalkozó viszont azért nem fektet bele ennyi pénzt, mert a hosszú távú megtérülés és az egészségesebb lakosság egyszerűen nem vonzza a tőkével is rendelkezőket.

A közélet ezer apró és nagyobb üggyel várta Varga Lászlót. Tíz esztendeje tölti be a helyi sportkör elnökhelyettesi tisztét, helyettesítette a jegyzőt Bökönyben, de szép lassan rá kell jönnie: manapság igen sokrétű a közéleti munka, a jegyző tennivalója. Ráadásul úgy, hogy a polgármestert most megválasztották parlamenti képviselőnek is. Ha akad szabad ideje, legszívesebben kertészkedéssel tölti.

Mint mondja: földönjáró terveket szövögetnek a családdal. Nemrég fejezték be a lakásfelújítást, majd utána Erdélyben egy hetet nyaraltak. Mindketten arra vágynak: a humánum, a szeretet, a másik megbecsülése kormányozza a kapcsolatokat és akkor nyugodtabb, békésebb hétköznapok köszönthetnek ránk.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése