Váradiné Istenes Erzsébet

Vezető óvónő,

Újfehértó

szszb_14-200_varadine_istenes_erzsebet.jpgA helytörténeti kutatások során bukkantak rá Lengyel Laura nevére, akinek az édesanyja is a maga korában ismert író volt. Lengyel Laurát lokálpatriotizmusa, gyermekszeretete miatt névadójává választotta a megye legnagyobb óvodája, az újfehértói. Mint azt Váradiné Istenes Erzsébet vezető óvónő elmondta: 5 tagintézmény, 7 épület, 588 beiratkozott gyerek, 18 csoport, 36 óvodapedagógus, 1 óvodai titkár, 2 karbantartó és természetesen a vezető óvónő jelenti a teljes létszámot.

Váradiné tősgyökeres újfehértói családból származik, szülei munkás emberek, édesanyja Dudás Erzsébet, édesapja Istenes György. 1956. december 4-én született, és 1984-től ennek az óvodának a vezetője. 1999-ben vették föl Lengyel Laura nevét. Helyi nevelési programot készítettek, amelyben mind az öt tagintézmény megtartotta a saját arculatát. A főtéri óvodák a néphagyomány ápolására törekednek, egy másik a természetvédelmet tartja a legfontosabbnak, az Árvácska utcai központi óvodában játékország várja a kicsiket. A negyedik tagintézmény a mozgást és az ének-zenét állította központba, míg a mályváskerti tagóvoda a hagyományápolást és a természetvédelmet szorgalmazza. „Szent a játék” – mondja Váradiné –, és ebben benne foglaltatik az, hogy a kicsik legfontosabb tevékenységének a játékot tartják, amely egyúttal a világ és a társadalom, benne az emberek megismerésének óvodás korban az egyetlen lehetséges eszköze. A játék mellett a mozgásra helyeznek nagy hangsúlyt. Valamennyi fontos alapfeladatukat, úgy mint az egészséges életmód alakítását, az érzelmi nevelés és a szocializáció segítését, és az értelmi nevelést a családokkal együttműködve, kollektív munka eredményeként tudják elképzelni. Az ízig-vérig pedagógus vezető óvónő kiemeli az „én” tiszteletben tartásának fontosságát, és a másság elfogadását. Ez utóbbi csoportba elsősorban a fogyatékos gyerekeket sorolják, hiszen az etnikai kisebbség nem számottevő Újfehértón. Természetesen élnek itt cigány származású szülők a gyermekeikkel, de ők a gazdagabb réteghez sorolják magukat, és a népszámlálásnál kikérik a feltételezést: ők nem cigányok. Származás és életmód tehát jelentősen eltér egymástól.

Integrált intézményben a játékkal és a tevékenykedtetéssel érik el nevelési céljaikat. Nagy gondot fordítanak a gyermekek fejlődését segítő szokások kialakítására: ilyenek például a kulturált étkezés, az egészséges, korszerű táplálkozás, a délutáni pihenés, a testedzés, a higiéniai szokások megismertetése, elfogadtatása és gyakoroltatása. A szocializációt az érzelmi biztonság segítségével szeretnék elérni.

A gyermekek közösségi magatartásának megalapozása az óvodai nevelésünket teljes egészében átszövő feladat – rögzítik a helyi nevelési programban. A gyerekek óvodában eltöltött idejét úgy igyekeznek megtervezni és megszervezni, hogy a kicsik számára mindig érzékelhető legyen az érzelmi biztonság, amelyet az óvónő és a dajka nyújt. A mesterségesen kialakított közösségek falait teljesen feloldják a kötetlen udvari tevékenység idején. Biztosítják az átjárhatóságot a különböző csoportok játszóudvaraira. A gyermeknek az óvodában végzett sokszínű, sokféle tevékenysége lehetőséget biztosít önmagának és képességeinek megismerésére. Fejleszti a gyermek pozitív emberi magatartását, társaihoz való viszonyulását, egészséges versenyszellemet, kudarctűrést, figyelmet, türelmet, kitartást, egymás iránti figyelmességet, segítőkészséget alakít ki.

Csoportnaplót készítenek 1999-től, amely a képességfejlesztést és az egyéni képességek alakulását rögzíti és lehetővé teszi a személyre szóló fejlesztést. Így nemcsak azt tudják visszakeresni, hogy melyik gyerek hogy haladt az óvodában, hanem a csoportnapló segítségével életkori sajátosságokhoz igazodó fejlődési mintákat is nyomon követhetnek a szakemberek.

Büszkék a nevelési programra Újfehértón, hisz ez nemcsak az óvodapedagógusok eredménye, hanem a szülők is tevékeny szerepet vállalnak a célok valóra váltásából. A kissé elavult szülői értekezlet helyett inkább munkadélutánt tartanak, amelyeken egyenrangú partnerek – óvodapedagógusok és szülők – cserélhetnek eszmét a gyermekek optimális testi-lelki, érzelmi neveléséről, és az ezt segítő óvodai módszerekről.

Alapítványt hoztak létre Újfehértó Óvodásaiért néven. A hároméves alapítvány jól szolgálja a nevelési célok megvalósulását, valamint a személyi és tárgyi feltételek javítását.

Saját készítésű óvodai programmal, magas színvonalú nevelői attitűddel, a szülőkkel együttműködve, jó partneri kapcsolatot építve, élményekben gazdag, színes tevékenységekkel megismerjük, majd önmagához mérten fejlesztjük az óvodások képességeit. Váradiné azzal folytatja a gondolatsort, a gyermekek jobb megismerése révén megtudják, ki mely területen fejlett vagy tehetséges, és erre alapozva egyéni fejlesztő programokat készítünk.

Váradiné Istenes Erzsébet a Nyírségi Óvodaszövetség bázisóvodájának vezetőségi tagjaként sokirányú közösségi feladatot vállal a kollégák és intézmények szakmai munkájának összehangolása, fejlesztés érdekében.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése