Padláné Bodnár Júlia

Vezető óvónő,

Nyíregyháza

szszb_14-56_padlane_bodnar_julia.jpgBetört a piaci szemlélet az óvodába – ezzel a meghökkentő kijelentéssel Padláné Bodnár Júlia, a nyíregyházi Eszterlánc Óvoda vezetője összegezte negyedszázados tapasztalatait. Magyarázattal is szolgált: ma már az óvoda is a szolgáltató létesítmények sorába emelkedett. A szülő mintegy szolgáltatást veszi igénybe az intézményt. Ha esetleg nem tetszene a gyermek által közvetített kép, akkor elvinné a csemetéjét máshová. Szerencsére, a Tas utcai óvoda soha nem kongott az ürességtől, még a demográfiai hullámvölgyet is csak a hírekből tudják. Évente állandósult a 170–180-as létszám.

A patinás nyíregyházi Hímesben nőtt fel Bodnár Júlia. Édesanyja Oláh Julianna 35 éven keresztül eladóként dolgozott. Édesapja, Bodnár Mihály nyugdíjas. Férje, Padla Sándor kereskedelmi részlegvezető. Házasságukból két gyermek született, Dóra külkereskedelmi főiskolára jár Pesten, Zsófia a Zrínyiben másodikos.

Padláné tizennyolc évesen lépett be az intézmény kapuján. Ma már nem bánja, hogy nem vették fel rögtön a főiskolára, mert így közelebbi kapcsolatba kerülhetett a gyerekekkel. Elvégezte az óvónőképzőt Hajdúböszörményben, levelezőn. Megható volt, amikor a nála jóval idősebb kartársai pár év múlva vezetőjüké választották őt, a legfiatalabb gyermekkertészt. A vezető óvónő annak nagyon örül, hogy a 12 kollégája közül majdnem mindenki alapító tag, és 25 éve dolgoznak itt a legtöbben.

A prevenciót emelték ki a szakmai pedagógiai programban. A képesség- és a mozgásfejlesztésre nagy hangsúlyt helyeznek. Ezt a témát kiegészítették a művészeti neveléssel. Különösen a vizuális ábrázolásra fordítanak figyelmet. Az Eszterlánc Óvoda sajátossága, hogy a gyerekek az érkezéstől a távozásig a nap minden percében kedvükre festhetnek. Szinte minden falat az óvodások alkotásai dekorálnak.

A szülők még ennyivel sem érik be, hanem további plusz elfoglaltságokat kérnek az intézménytől. Éppen ezért a vizuális műhely mellett megszervezték a zeneóvodát, 24 éven keresztül a szomszédos iskolába vitték a nagycsoportosokat úszásra, és az érdeklődők játékos formában ismerkedtek az angol és a francia nyelvvel. Ha a szülők részéről további igények fogalmazódnak meg, akkor a szolgáltató óvoda megvizsgálja a lehetőséget annak megvalósítására.

A társadalmi igényt az anyukák, apukák közvetítik az óvodának. Mindenek előtt az az elvárás, hogy a szülők nyugodtan dolgozhassanak, ennek rendeljék alá az elfoglaltságokat. Természetesen azt is szeretnék a felnőttek, hogy csemetéik látványosan fejlődjenek, okosodjanak. Élménybeszámolót várnak a mindennapokról, és azt is elvárják, hogy mindig történjen valami az oviban, tehát legyen miről beszámolni.

Játszottunk matekot! – fogalmazzák meg a gyerekek az ismeretátadó, képességfejlesztő foglalkozások után. Padláné arra világít rá, hogy tevékenység és gyakoroltatás közben sajátítják el a tudományok alapjainak számító ismereteket a gyerekek. A játék az egyéni képességek felismerését és fejlesztését is szolgálja, és bármilyen hihetetlen, már a 3–6 éves korban is megfigyelhető a gyermekek irányultsága. Személyre szóló feladatokkal nemcsak az egyéniség gazdagodik, hanem a személyiség is fejlődik. Mindezt azzal érik el, hogy a gyerek tetszése szerint választ magának játékot és tevékenységet, s ezt addig folytathatja, amíg akarja.

Országosan és megyei szinten is magas az óvodai nevelés minőségi szintje Nyíregyházán. Erről a szakemberek egy csoportja személyesen is meggyőződhetett kétezer-kettő szeptemberének végén Olaszországban. Padláné Bodnár Júlia örömmel tapasztalta, hogy a személyiségfejlesztés, a képességek feltárása, a pozitív szokások kialakítása terén jó példát mutatnak a nyíregyházi óvodák. Ez mindenképpen a kollégák kreativitásának, felkészültségének köszönhető.

Ma már sokkal jobban megvalósulnak a gyermekek által felvetett ötletek, rég vége a pusztán fegyelmezésen alapuló, jó gyerekeket nevelő intézményi légkörnek. A negyedszázad tapasztalatát Júlia úgy összegzi, hogy napjainkban sokkal okosabbak a gyerekek, mint korábban. Folyamatosan le kell kötni a figyelmüket. Vissza a régi gyakorlathoz, amikor még nem múlt el nap mese nélkül a családokban, most az időhiányból fakadó űrt az óvoda igyekszik kitölteni. A hét minden napján mesélnek a kicsiknek.

Az itt szerzett élmények meghatározóak, és nemcsak a gyerekek érzik jól magukat, hanem szüleik is elégedettek. Adják egymásnak tovább az intézmény jó hírnevét. Érdekes megfigyelést tett a vezető óvónő: a felvett 30 gyermek szülei egytől egyig valakinek az ajánlása alapján jöttek a Tas utcai intézménybe. Ez is mutatja az óvoda komoly felelősségét.

A vezetői ismereteket jószerivel a gyakorlatban szerezte meg Padláné. Nemrégiben megszerezte második diplomáját a Budapesti Műszeki Egyetem közoktatási vezetői kurzusán. Szenvedélyesen szereti a bábot, vezetett gyermek és felnőtt bábcsoportot és maga is készített bábokat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése