Péter Lászlóné

Vezető óvónő,

Nyíregyháza

szszb_14-62_peter_laszlone.jpgGondolatban már akkor a huszonegyedik században jártak, amikor még az előző végén jártunk. A nyíregyházi Kincskereső Óvoda integrált intézmény és két tagóvodát jelent. Az Árpád utcai még a demográfiai hullám idején létesült, nagy gyermeklétszámot láttak el. Az egykori Guszevtelep Dália utcai óvodája pedig a másságot jeleníti meg. Így már nem meglepő, hogy az intézményben sok vendég megfordult, többek közt a közép-európai egyetemek rektorai, televíziós és CD-felvételre került sor e falak között, interneten ez elérhető. Pedig hihetetlen az ellentmondás aközött, hogy időnként a hátrányos helyzetű családokat, a szülőket is nevelni kell, nem elsősorban a 3–7 évesek szorulnak erre.

Péterné még tinédzserkorában megismerhette a kisdedóvás felemelő szépségét. Idényóvoda vezetésére kérték fel. A nagyecsedi gimnáziumban az emlékezetes 1970-es árvíz idején tett érettségi után a szarvasi óvónőképzőben szerzett felsőfokú képesítést.

Édesanyja lánynevén Kovács Erzsébet ma 85 éves, édesapja, Izsoó Ferenc műszaki vezetőként ment nyugdíjba. Testvére, Ferenc, sajnos már nem él. Férje, Péter László a munka- és a tűzvédelem területén dolgozik. Két fiuk van, László bölcsész, francia szakos és alkalmazott nyelvész, tanult japánul és angolul is. Zsolt jogász Budapesten.

Huszonkét éve kötődik Péterné Katika élete az egykori 15-ös, ma Kincskereső névre keresztelt óvodához. Az intézmény a Lépésről lépésre fejlesztő programot adaptálta. A döntést az előzte meg, hogy a Soros Alapítvány felkínálta a Dália utcai tagóvoda számára egy új óvodapedagógiai törekvés megismerésének, kipróbálásának lehetőségét. Annyira jól sikerült a kipróbálás, hogy az alapítvány felkérésére országos modellintézménnyé váltak. Az alternatíva két év elteltével minősített programként Lépésről lépésre néven vált ismertté. Két éve pedig a Lépésről lépésre Országos Szakmai Egyesület régióközpontjának feladatait látja el a tagóvoda. Az Árpád utcai óvoda nevelőtestülete, megismerve a program szellemiségét, tapasztalatot szerzett gyakorlati eredményeiről, úgy döntött, hogy ezt a programot választja a helyi pedagógiai program alapjául.

Nézegetjük a csoportszoba elrendezését, a bútorok elhelyezését. Feltűnik, hogy minden játék a gyerekek keze ügyében, és nem a polcon vár a sorára. Valamennyi foglalkoztató résznek jól elkülönített, látható funkciója van. A gyerekek szabadon dönthetnek, hová telepednek le, nincs kötelező tevékenység.

A rend, a játékok helye viszont meghatározott, kis kosarakban helyezik el a különböző játékokat a gyerekek. Mint azt Péter Lászlóné és Garajné Hajagos Andrea a Barangoló című kiadványban összefoglalja: az óvodai csoportszoba hét tevékenységközpontra tagolódik. Az egész nap felosztható játékra, tanulási folyamatra, munkára. Ez a csoportszobai környezet elősegíti a felfedezést, a tanulást, mivel állandó kihívást jelent a gyermek számára. A sokféle játékszituációban próbálhatják ki ötleteiket, felfedezhetik a tárgyakat, és ezeken a felfedezéseken keresztül válaszokat találhatnak elméleteikre.

Sajátossága a környezeti elrendezésnek, hogy az eszközök logikusan vannak csoportosítva, a zárt terek elmélyült tevékenységre késztetnek, a mozgástér korlátozásának eredményeként felesleges szaladgálással, ugrálással a gyerekek nem zavarják egymást.

A csendesebb és a zajosabb tevékenységeket elválasztják egymástól, a gyerekeket ez a szervezési forma önállóságra neveli, megosztja őket érdeklődésük alapján. Igazodik a kicsik fejlettségi szintjéhez. Az óvónő nem didaktikus módon irányít a középpontból, hanem megteremti a cselekedtetés lehetőségét, és mint egy diszpécser szervezi a háttérből a folyamatos tevékenységet.

Ennek az alternatív programnak a megvalósításához olyan ütőképes nevelőtestület kell, mint amilyen a Kincskereső Óvodában található. Amerikai trénerek és hajdúböszörményi szakemberek készítették fel a feladatokra az óvónőket.

Sajátos egységbe kovácsolja a program a Waldorf, a Freinet és a Montessori nevével fémjelzett óvodapedagógiai alapelveket és irányzatokat. Az elitnek is mondott, belvárosi óvoda és a hátrányos helyzetű, roma származású gyerekeket gondozó intézményben egyaránt megtalálhatók a kiemelkedő képességűek és a lemaradottak.

Mindannyiuknak a megfelelő lehetőséget kínálja a program, hogy a hátrány ne maradjon meg, a tehetségeket viszont gondozzák. A 205 gyerekkel tizenhét óvodapedagógus foglalkozik A Soros Alapítvány 10 millió forinttal támogatta a program bevezetését és az elért eredmények szinten tartásához és a továbbfejlesztéshez, a Phare-tól pedig 8 millió forintot kaptak sikeres pályázat útján a személyi, tárgyi fejlesztésre. A tv- és a CD-felvétel visszaigazolja Péter Lászlóné és a nevelőtestület eredményeit.

Az intézmény szervezeti keretein belül működik komoly költségvetési nagyságrenddel a Kincskereső Gondnokság, amely hat óvoda gazdálkodását intézi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése