Herczku Pálné

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Herczku Pálné A minisztertől átveszi a kitüntetést.jpgA kisgyermek egy később komoly teljesítményt felmutatóvá válik, ha fejlődni hagyják, úgy, mint a magot. Így minden bizonnyal, azokból a gyermekekből alkotó ember lesz, akik a Búzaszem óvodában kezdik el életüket. A névválasztás megkapó és mélyen emberi. Ahhoz, hogy valósággá váljon, kellenek mindazok, akikről ritkán esik szó, akiket tudunk, ott vannak…

„Nevem: Herczku Pálné. Magyon, egy nyírségi községben, boldog családi légkörben nőttem föl, ahol annyi szeretetet kaptam, amely egész életemben elkísért. Családomban, a szüleimnek nagyon fontos volt, hogy mindhárom gyermeküket taníttassák, érték volt számukra a tudás, a tisztesség, a másik ember tisztelete és megbecsülése. 40 éve dolgozom óvodapedagógusként, ebből 32 évet vezetői munkakörben.

Dolgoztam vezető óvónőként Magyon, óvodapedagógusként, igazgató-helyettesként, óvodavezetőként Baktalórántházán. Jelenleg a Búzaszem Óvoda vezetője vagyok immár 21. éve. Szakmai munkámat végigkísérte a folyamatos tanulás, képzés, önképzés. Iskoláim: Szarvasi Óvónőképző Főiskola: óvónő. Bessenyei György Tanárképző Főiskola: szakirányú továbbképzés. Hajdúböszörményi Főiskola: óvodavezetői szak. Kossuth Lajos Tudományegyetem: középiskolai tanár. Budapesti Műszaki Egyetem: közoktatási vezetői szakvizsga.

Munkásságomat, négy évtizedes tevékenységemet, mely rendkívül gazdag, sokrétű, az utókor számára meghatározó, maradandó, a teljesség igénye nélkül a következőkben foglalom össze: tagja vagyok a MPKKI Tanácsadó Testületének, a Pedagógiai Műhely szerkesztőbizottságának. Az MPKKI szaktanácsadója, és Tanügyigazgatási-közoktatási szakértő, A Nyíregyházi Vezetői Érdekvédelmi Szövetség Óvodai Tagozatának Vezetője is.

Nevemhez fűződik a Freinet pedagógia megismertetése, elfogadtatása, bevezetése a Búzaszem Óvodában, amely Kelet- Magyarország térségben egyedül álló gyöngyszemként van jelen. A Freinet szellemű helyi nevelési program kidolgozása, amely mint alternatív pedagógiai irányzat, hatékonyan fejleszti az óvodás gyermekek személyiségét. Országos és Regionális Freinet találkozót szerveztem nevelőtestületemmel Nyíregyházán, ezzel is öregbítve városunk hírnevét.

Pályázat útján, elsőként valósítottuk meg a Comenius Minőségbiztosítási rendszert, így óvodánk partnerközpontú oktatási intézmény lett. Az MPKKI akkreditált tanfolyamainak keretében vezető oktatója voltam a minőségbiztosítási rendszer kiépítésének Nyíregyházán, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos, egyéb településén működő oktatási intézményben.

Az MPKKI-vel közös HEFOP pályázat elnyerését követően bevezettük a kompetenciaalapú óvodai nevelési programot a Búzaszem Óvodában. Ennek megvalósításában és elterjesztésében úttörő szerepet vállaltam megyeszerte.

Tizenegy éve, a bázisóvoda vezetőjeként feladataim: az óvodák szakmai munkájának segítése, módszertani kultúrájuk fejlesztése, Nyíregyházán munkaközösségek működtetése, konferenciák, szakmai napok szervezése az időszerű közoktatási témákban. Az MPKKI-vel közösen a megye óvodapedagógusainak tanfolyamok vezetése, melyekre akkreditációs programok készítésében is vezető szerepet vállaltam.

Oktatói tevékenységemmel részt veszek a közoktatási vezető szakos hallgatók és a másod diplomás pedagógusok képzésében. Nagymértékben segítem Nyíregyháza város óvodapedagógiai ismeretségét, elismertségét publikációinak megjelentetésével…

Gyümölcsöző kapcsolatrendszerre törekedve igyekszem az óvodámban folyó munkát, annak jó hírnevét pozitív irányban befolyásolni a város vezetőivel, a kapcsolódó szervek munkatársaival, az Oktatási bizottsággal, az MPKKI vezetőivel, a szülőkkel, és a munkatársaimmal. A vezetői és emberi hitvallásom a gyermekek szeretete, a nyugalom, a türelem, egymás munkájának, értékeinek elismerése, megbecsülése, a halk, barátságos, kedves mindennapok megteremtése úgy a gyermekek között, mint egymással szemben.

Csodálatosan szép szakmai életem volt, van, melyet a sors egyik kezével adott, a másikkal viszont visszavett, hiszen magánéletem nem volt ennyire sikeres. Férjem 30 éve meghalt, kisfiamat egyedül neveltem fel. Ő ma már felnőtt, sikeres ember. A Bánki Donát Műszaki Középiskola matematika-fizika szakos tanára. Felesége, szeretett kis menyem a Raiffeisen Bank igazgató helyettese. Nemrégiben született kis unokám: Éva Panna, aki egy gyönyörű kis hajas baba. Most már egy kicsit többet szeretnék feléjük fordulni, ha igénylik, a segítségükre lenni.”

Ezeket a sorokat önmagáról írta Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett óvodavezető, Herczku Pálné, aki minden bizonnyal még nevelgeti tovább a kis búzaszemeket. Legyen hozzá ereje, egészsége.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése