Csobánné Mikulás Edit

Óvodavezető

Sényő

szszb_33_tk_csobanne_mikulas_edit.jpgA Mikulások sokáig élnek – állapította meg nem kis büszkeséggel a hangjában a sényői óvodavezető, aki négy évtizede kötelezte el magát a kisgyermekek nevelésével, gondozásával. Nyugodtan mondhatja, mert az édesapja, Mikulás István 86 éves. Az apai nagymama, lánykori nevén Tőkési Eszter 94 évesen, végelgyengülésben hagyta itt a földi világot. A hat gyerekétől 10-12 unoka nyaranta a fáradhatatlan, örökmozgó nagyi mellett ismerte meg a nagycsaládban megélhető örömöket, felelősséget, kötelezettséget. Edit, túl az ötvenen (Nyíregyházán, 1959. április 16-án született) még mindig élénken idézi emlékezetébe a családcentrikus nagymamát. Igen büszke rá, és bizonyára nem véletlenül dédelgetett pedagógusi álmokat. Édesanyja, néhai Jánócsik Erzsébet (77) a termelőszövetkezetben, édesapja a cipőgyárban kereste a kenyerét. A férjét Csobán György autóvillamossági műszerész személyében találta meg. Frigyüket egy fiú, Gergő formálta igazi családdá. Gergő a sényői iskolában történelmet, hittant, környezetismeretet tanít. Az élet durva, kegyetlen arcát mutatta felé, amikor 33 évesen elragadta párját a gyógyíthatatlan kór. Edit 29 évesen megözvegyült. Gyermekükben viszontlátja a szülőfaluhoz kötődést, a pedagógusi hivatás iránti lelkesedést. Maradt ő is Sényőn, a generációk óta féltő, óvó közegben.

Edit a helyi óvodában, iskolában készült az életre, a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett 1973-ban. A konzervgyár számviteli osztályán ismerkedett meg az alkalmazottak mindennapjaival. Végzett egy számítástechnikai tanfolyamot is a fővárosban. Ám az eljegyzése napján kapott egy másik ajánlatot is: Szabó József tanácselnök kopogtatott egy képesítés nélküli óvodai álláslehetőséggel. Nagyot dobbant a szíve, mert végre beteljesülni látszott a gyerekkori álom, pedagógus lehetett.  1979. november 15-étől  ez a második otthona. Hajdúböszörményben diplomázott. Egyik átszervezés érte a másikat, intézményneveket jegyzetelek, de a lényeg a sorok közt bújik meg. Csobánné Edit rátalált arra a hivatásra, amely kiteljesíti az életét. Megvigasztalódott a gyerekek közt, amikor legszívesebben a könnyeit törölgette volna. Saját gyerekük és az óvodások nevelése, később a vezetői feladatokkal történő megbirkózás – olyan hamar elszaladt egy nap, hogy csak otthon érezte át a társ hiányát. Mondja is a kolleganőinek: ide mindig mosolyogva lépjetek be. Régebben még a kisfiúk feleségül akarták venni, melyik szülő ne élte volna át ezt az élményt?

Mindent közösen értünk el – magyarázza.  – Az öt óvónő munkáját egy pedagógiai asszisztens, három dajka és egy gondozónő segíti.  2016. augusztusától a sényői Kölcsey Ferenc Általános Művelődési Központ óvodát, bölcsődét, valamint integrált szolgáltató teret, könyvtárat jelent. Csobánné intézményvezető és óvodavezető egy személyben. De ha mélyen a lelkébe néz, igazán jól a gyermekek közt érzi magát, született óvónő. Szebbnél szebb, saját készítésű dekorációk a csoportszobákban, jut belőle az irodába is. Elhárítja a dicséretet, ő legfeljebb ötletel, a megvalósítást a kollegák vállalják.

Hagyományápoló óvodaként figyelnek a környezetükre,  az emberekre.  A manapság oly sokat emlegetett civil világot tanulják a gyerekek, a játékokkal, a másság elfogadásával. Többször pályáztak, 2 alkalommal nyertek .  Vehettek 2 számítógépet, és eszközfejlesztésre kaptak pénzt. Edit indította el a jótékonysági bálokat két évtizede.  A helyi önkormányzat maximálisan segíti az óvodát, hogy színházba, állatparkba vagy csihu-vonatozásra vigyék a gyerekeket.

A tehetősebb szülőktől a szerényebb anyagiakkal rendelkezőkig széles a skála. A hátránnyal indulók kommunikációt tanulhatnak. Számítógépes programmal vizsgálják az egyéni fejlettséget, valamint a 4-8 évesek fejlődését is komputer követi nyomon. Légterápiás készülékeket szereltek be mindhárom csoportszobába, és ígéretet kaptak egy sószoba kialakítására is.

Már a második generáció jár ide: 20-30 éves felnőttek, a mostani ovisok szülei köszönnek a vezetőnőre az utcán: Kezit csókolom, Edit néni! Szemével megsimogatja őket és örül a lelke, hogy az egykori óvodások rá és kollegáira bízzák saját gyermekeiket is.

Szabad idejében történelmi, utazási és szakkönyveket olvas. Féltőn óvja és gondozza színpompás virágait, akárcsak a gondjaiba vett kicsiket. A hatalmas házat egyedül tartja rendben. Szoros kapcsolatot tart barátaival, a tágas család pedig szeretettel halmozza el, akárcsak ő teszi ezt a többiekkel. Mindig kapott tőlük támogatást, hogy élete legnehezebb időszakában se érezze magát egyedül.

Csobánné Edit boldog, kiegyensúlyozott ember. Derűs lelke harmóniával gazdagítja környezetét. Ahogy a közel 30 fokos koranyári hőségben kapuig kísér, bepillant a csoportszobákba.  Egy baráti intés a kollegának, minden rendben.

Valóban minden rendben. A Mikulások amúgy is sokáig élnek.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése