Ajler Ferencné

Vezető óvónő,

Nyíregyháza-Sóstóhegy

szszb_14-6_ajler_ferencne.jpgAz óvoda Nyíregyháza peremkerületén, Sóstóhegyen két, egymástól távol lévő szervezeti egységben integrált intézményként működik. A városhoz tartozás, a Sóstó közelsége és a kertvárosi jellegű, családi házas beépítésű környezet együttesen kínálják a gazdag élményszerzés feltételeit. A Nyitnikék Óvoda mindkét épülete gazdag növényzettel övezett, egészséges, természetes környezetben található. Az óvodakép a gyermeki személyiséget tisztelő, elfogadó, a gyermek jogait érvényesítő, egyéni képességek kibontakozását szolgáló, szeretetteljes, aktivitásra ösztönző elvek alapján határozható meg. Egyebek közt ezt tartotta fontosnak kiemelni Aljer Ferencné vezető óvónő az intézményről egy nemrégiben megjelent szakmai kiadványba. Ajler Ferencné, született Tóth Erzsébet az az óvodapedagógus, vezető és ember, akinek a közelében jó lenni, hisz minden szava, mozdulata, gesztusa szeretettől vezérelt. A mások céljait hangsúlyozza, és nem önmagát tolja előtérbe. Ritka az ilyen ember manapság.

Ajlerné Tiszaeszláron született 1953. március 17-én. Édesanyja, lánynevén Kovács Erzsébet, ma már nyugdíjas, édesapja, Tóth Bertalan nyugalmazott főkönyvelő. Testvére, József szobafestőnek tanult. Férje, Ajler Ferenc épületasztalos-mester. Két gyermekük született, Angelika építőmérnök Budapesten, Ferenc környezetgazdálkodási mérnök a nyíregyházi városüzemeltetési kht.-nál. A szülők nagyon büszkék a gyerekeikre, hisz mindketten lelkesedéssel, szakmai érdeklődéssel, odaadással végzik feladataikat. Nem véletlen, hogy huszonéves koruk ellenére megbecsült tagjai munkahelyüknek.

A jó nevű nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett Erzsike 1970-ben. Ezután Szarvason elvégezte a felsőfokú óvónőképzőt. 1972-ben Nyíregyházán a Városmajor utcai óvodában helyezkedett el. Az itt töltött öt év jó alapot adott számára egy óvoda optimális szervezéséhez, irányításához. 1977 szeptemberében a sóstóhegyi óvodában, mint vezetőhelyettes folytatta munkáját. Három év múlva, 1980-tól Ajler Ferencnét nevezték ki vezetőnek. Alig töltötte be a huszonhét évet, ami akkoriban ritkaságszámba ment vezetői pozíció odaítélésénél. Ennek huszonkét éve, és Ajlerné azóta is közmegelégedésre  mind a szülők, mind a fenntartó önkormányzat részéről megnyilvánul ez az elismerés látja el feladatait, kiválóan felkészült nevelőtestületi tagokkal.

A központi óvodában 4 csoportban 104 gyerekkel foglalkozik 9 óvodapedagógus, a tagóvodában 2 csoportban 48 kisgyermeket nevel, oktat a 4 óvodapedagógus. Minden szempontból optimálisak a személyi és a tárgyi feltételek.

Helyi nevelési programot állítottak össze, amely a komplex prevenciós programon alapszik. A nevelés alapvető kereteit az egészséges életmódra nevelés, a gyermek gondozása, a szokás- és szabályrendszer kialakítása, a mozgásfejlesztés, valamint az érzelmi nevelés és a szocializáció határozza meg. Ehhez olyan tevékenységi formákat keresnek, mint a mozgás, játék, mese, vers, ének-zene, énekes játék, vizuális nevelés, a külső világ megismerése, munka jellegű tevékenységek és a tanulás.

Az óvónő tudatosan alakítja a napirendet, hogy a nevelési célokhoz megtalálják a szükséges módszertani utat. Szeretnék az intézményben figyelembe venni a szülői igényeket, melyek érdekes módon két csoportra oszthatók. Az egyik szülői csoport számos plusz foglalkozást vár el az óvodától, míg mások csak a fizikai szükségletek és a biztonság megteremtését tartják fontosnak. Ajlerné úgy véli, az óvodai programba beépíthetik a szülői igények jó részét. Nagyon népszerű a gyermektorna, a Delacato terápiás torna, az ovifoci, a vizuális fejlesztés. A környezeti nevelés szellemében megismertetik a kicsiket a népi hagyományokkal. A szülőföldhöz és a közösséghez tartozás érzését alakítja ki és erősíti például az őszi szüret, a Mihály-napi vásár, az őszi lakodalmas játék. Lovaskocsin járták be a múzeumfalut,  megismerkedtek a népi mesterségekkel, és az egész napot egy letűnt világ szellemében töltötték el.

Azt a célt fogalmazzák meg, hogy a gyermek legyen gyermek, így a felzárkóztatástól a tehetséggondozásig az egyéni fejlesztésre épül a Nyitnikék Óvoda nevelési programja. Három éve gyermek anamnézissel kezdődik az egyénre szóló dosszié, amely tartalmazza a gyerek érdeklődését, és azt is, hogy milyen tevékenységet, készséget milyen életkorra sajátított el. Ajlerné 95 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy melyik óvodás milyen tanuló lesz az iskolában.

Húszéves a fejlesztő pedagógia címmel konferenciát rendeznek Budapesten, amelyen a komplex prevenciós program tapasztalatairól és a minőségbiztosításról tart előadást Ajlerné. Nemrégiben vette át diplomáját a BME közoktatási vezetői kurzusán. A négy éve létrehozott Nyitnikék Alapítványt az óvoda személyi-tárgyi feltételeinek javítására használja. Hobbija a családja, s a biztonságos támogató háttér az alapja a szakmai vezetői eredményeinek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése