Pallai Ágnes

Iskolaigazgató,

Újfehértó

szszb_10-238_pallai_agnes.jpgA Mályváskerti-iskola több évtizeden át igen mostoha körülményeket nyújtott úgy a tanulóknak, mint a pedagógusoknak. Hiányzott az angol WC-től a szaktantermekig minden. Ami viszont összetartotta ezt a közösséget, az a helybeli és a Nyíregyházáról kijáró pedagógusok lelkesedése. Ma, amikor Pallai Ágnes igazgatónővel visszapörgetjük az iskolatörténelem pillanatait, szinte mesébe illő hőskort tudhatnak maguk mögött. Mára elérték, hogy nemcsak új építészeti stílus szerint készült iskolaépületben, jól felszerelt szaktantermekben tanulnak a gyerekek, hanem az általuk kivívott lehetőségeket is megirigyelték az újfehértói iskolák.

Pallai Ágnes már gyermekkorában maga elé ültette az utcabeli gyerekeket és tanította őket. Iskolásdit játszottak, s közben készült arra a felnőtt életre, amelynek alakulásában sokat köszönhet szüleinek. MÁV-alkalmazott édesapja, Pallai György, és gyógyszertári asszisztens édesanyja, Papp Erzsébet, minden feltételt megadott az egyszem lány ismeretszerzéséhez. Már végzett pedagógusként is hálás a szüleinek, hogy az iskolán kívüli kulturális és csapatprogramokat nyugodtan szervezhette, mert az otthoni tennivalók alól felmentették. Az édesapja, sajnos, már nem él, az édesanyjának viszont most pótolja a törődést, az anyagi gondoskodást az igazgatónő.

Ágnes az újfehértói Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhetvenhétben, majd négy évvel később vette át diplomáját a Bessenyei György Tanárképző Főiskola magyar–orosz szakán. Keresztapja, keresztanyja és nagynénje nyomdokaiba lépett, és ő is a katedrát választotta. Bár az édesanyja titkon gyógyszerésznek szánta, Pallai Ágnes sokkal jobban vonzódott a tanári pályához. Azóta sem bánta meg.

Mivel ösztöndíj-szerződés kötötte a nyíregyházi járáshoz, először Bökönybe akarták kitenni tanítani. Ám ő otthon akart maradni az idősödő szülők támaszaként. Nagy segítséget jelentett neki ebben a törekvésben Antal Jánosné, aki őelőtte két és fél évtizeden át töltötte be az igazgatói posztot. Felkarolta az ambiciózus, fiatal tanárnőt, és felajánlott számára egy állást a Mályváskerti-iskola napközijében. Ágnes boldogan elfogadta. Ráadásul egy év múlva gyesre ment a magyar–orosz szakos kartársnője, így mindkét tantárgyat egyszerre taníthatta.

Egyúttal belevetette magát az iskola közéleti munkájába is. Természetes volt, hogy osztályfőnök lett, csapatvezető, kulturális programok szervezője, pályaválasztási felelős is volt egy személyben. Számítottak rá a többiek is, hisz amíg valakinek nincs saját családja, vélhetően jobban be tudja iktatni az iskolán kívüli programokat az életébe.

A rendszerváltozás idején ő is megélte az orosz szakosokat érintő átképzést. Német nyelvet tanult, letette a C típusú nyelvvizsgát, majd 1992 és ’95 között német nyelvtanári diplomát szerzett. Ezzel még nem fejezte be az újabb ismeretek megszerzését, mert a BME közoktatás-vezetői szakán is átvette diplomáját. Ezerkilencszázkilencvenkettőben nevezték ki a Mályváskerti Általános Iskola igazgatójának. Nemcsak a háromszáztizenöt tanulónak otthont adó intézmény technikai felszereltségének bővítéséről beszél, hanem a harmincegy pedagógus és a hét technikai, adminisztratív dolgozó – közülük is kiemelte a pedagógiai asszisztens tevékenységét – kollektív munkájának eredményét mutatta be. Pedagógiai programjuk lényege a gyermekszereteten alapuló képzés. Emelt szinten oktatják a testnevelést, ezerkilencszázkilencvennyolcban létrehoztak egy tankonyhát, amelyben háztartástant, főzést is tanítanak a következő generáció háziasszonyainak.

– Tanulóink zöme a mezőgazdaságban dolgozó és általában alacsonyabban képzett szülők gyermeke – magyarázza Pallai Ágnes. Ezért ismeretekből is igen sokat akarunk nyújtani, hogy jól megállják a középiskolában a helyüket a mieink. Nem ritka, hogy néhány gyermeknél pótolni kell a családot is. Van, aki csak iskolai kereten belül jut el színházba, múzeumba, tárlatra, kirándulni, koncertre, sportolni.

Az igazgatónő mindig előbbre néz, mint ami a napi feladatokból következne. Ezerkilencszázkilencvennyolcban megalakította a Dél-Nyírségi Iskolaszövetséget tizennégy iskola részvételével a környékbeli településekről. Bázisiskolának számítanak, és élvezik a Megyei Közoktatási Alapítvány és a Megyei Pedagógiai Intézet támogatását. Nyertek a Comenius 2000 pályázaton a második modellen, és ma már a minőségbiztosítás megvalósításán fáradoznak.

–Igen jó a tantestület – nem győzi dicsérni a kollégáit az igazgatónő. Többdiplomás pedagógusok alkotják a gárdát, az átlagéletkoruk harminc év. Ha valakinek van egy jó ötlete, a többiek igyekeznek együttes erővel megvalósítani. Igen jól sikerült az I. Gyermekszínjátszó Találkozó. Én azt hiszem, rég túljutottunk a technikai téren meglévő hátrányos helyzetünkön, és ma már szívesen adják a szülők a gyerekeiket a Mályváskerti-iskolába.

Az igazgatónő szabadidejében történelmi regényeket és klasszikusokat olvas, szeret nyaralni, kirándulni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése