Dr. Siska Katalin

A művészetoktatás elnöke,

Nyíregyháza-Sóstóhegy

szszb_15-44_dr_siska_katalin.jpgNemcsak a megyében, hanem országosan széles körben ismerik és tisztelik dr. Szűcs Lászlóné dr. Siska Katalint. Szinte felsorolni is nehéz, hányféle tevékenységgel foglalkozik, és hány közösségre gyakorol maradandó hatást a rendkívül sikeres vállalkozó.

A nyíregyházi tanárképző főiskolán szerzett népművelés-történelem szakos diplomát. Ezt követően a Nyíregyházi Váci Mihály Városi Művelődési Központ Ifjúsági Centrumát vezette, ahol a rászoruló fiatalok számára tanácsadó és szolgáltató hálózatot épített ki. A jog iránti érzékenységét bizonyítja, hogy ez irányú ismereteinek bővítés érdekében elvégezte a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karát. Ügyvédi szakvizsgája után valamennyi jogi szakterülettel foglalkozik, a büntetőügyektől a munkajogig, a polgári és családjogtól az oktatásjogig.

A konzervatívan gondolkodó értelmiségi rég beérte volna ennyi végzettséggel és piacképes tudással. Ám dr. Siska Katalint nem lehet a hagyományos kereteke közé szorítani, erre bizonyíték az is, hogy az elsők között hozott létre Magyarországon Alapfokú Művészetoktatási Intézményt.

Városon és falun élő gyermekek ezrei ismerkedhettek meg a művészetek különböző ágaival. Nyugodtan mondhatjuk, olyan fiatalok számára is elérhető közelségbe került a művészet, akiknek a családi indíttatás vagy az anyagiak híján kimaradt volna az életéből ez a szakterület.

Még mindig nem elégelte meg Katalin a tanulást: elvégezte az olasz nyelvtanári szakot, és 2001 nyarán pedig államvizsgázott a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemen, ahol vállalkozásmenedzsment szakközgazdászként diplomázott. Az csak természetes, hogy ilyen szerteágazó elméleti ismeretek és gyakorlati tapasztalatok birtokában a szakmai szervezetek igényt tartanak a tudására. Ő lett az elnöke az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények Szövetségének.

Újabb fejezet az életében, amikor a Sóstóhegyi Két Tannyelvű Szakközépiskola oktatási-nevelési igazgatóhelyettese lesz. A felsőoktatás is dr. Siska Katalin szerteágazó ismereteit. Évekig tanított a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Felnőttképzési és Művelődéstudományi Tanszékén, és több éve pedig a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Intézetének Nemzetközi Jogi Tanszékén docens.

Tudományos munkássága is kiemelkedő. Szakmai folyóiratokban publikál, 2001 nyarán pedig PhD-fokozatot szerzett. A műszaki egyetem közoktatás-vezetői szakát is elvégezte, angol nyelvből közép-, olasz nyelvből felsőfokú nyelvvizsgát tett.

Az említett Sóstóhegyi Két Tannyelvű Szakközépiskola az 1998-as alapítás óta az Abigél Többcélú Intézménnyel, majd az Erdei Iskola bátorligeti és tivadari táboraival egészült ki. Mint arról Tóth Gábor PR-igazgató beszél, a két tanítási nyelvű szakközépiskola egy létező igény kielégítésére épült: az érettségivel rendelkező, és jó szakmára vágyó fiataloknak akartak tanulási lehetőséget teremteni. Hat szakmát hirdettek meg a banki ügyintézőtől a hostessképzésig. Bevezették az általános iskola utáni képzést és a felnőttoktatást is. Speciális osztályt indítottak a hátrányos helyzetűeknek és a romáknak. A két tanítási nyelvű szakközépiskolában az iskolarendszeren kívüli képzést (dajka, gyógypedagógiai asszisztens, gyermek- és ifjúsági felügyelő, élelmezésvezető, kulturális menedzser, közművelődési szakember) munkanélküliek – a munkaügyi központ támogatásával – igen kedvező díjazás ellenében vehetik igénybe. Az iskolarendszeren belüli képzés (banki, üzleti ügyintéző, európai üzleti asszisztens, külkereskedelmi ügyintéző, üzletkötő stb.) minimális regisztrációs díj mellett ingyenes. Nappali és esti tagozaton készítenek fel érettségire.

Az Abigél Többcélú Intézmény egyrészt magára vállalja az alapfokú művészetoktatást, melynek keretein belül óvodások és iskolások részesülnek tánc-, báb- és iparművészeti képzésben. Az Abigélben a két tannyelvű szakközépiskolához hasonlóan OKJ-s érettségire épülő iskolarendszerű képzést is indítottak. Többek közt képeznek pedagógiai asszisztenst, gazdasági informatikust, protokoll ügyintézőt, számítástechnikai szoftverüzemeltetőt, szerkesztőségi ügyintéző titkárt, PR-munkatársat, multimédia-fejlesztőt.

2003 őszén indítják a művészeti szakközépiskolai képzést, zene-, táncképző és iparművészeti tagozatokon. Az elméleti ismeretnyújtás mellett számukra nagyon fontos az, hogy növendékeik életvezetési szokásait pozitív irányba alakítsák. Ennek remek színtere az eu-s szabványoknak is megfelelő bátorligeti és tivadari tábor. Speciális tábor, biobolt, jelmez- és ruhakölcsönző egészíti ki az ezerirányú oktatási profilt. Dr. Siska Katalin a szó legnemesebb értelmében profi üzletasszony.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése