Bákonyiné Kurucz Éva

Bereznay Gyula-díjas iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Bákonyiné Kurucz Éva.jpgKertvárosi általános iskolának indult, ám az eltelt évtizedek alatt az ország legjobbjai közt tartják számon a nevében a közösséget őrző Kertvárosi Általános Iskolát.

A miniszter már választotta ezt az intézményt az országos tanévnyitó helyszinéül. Eredményei összeforrottak Bákonyiné Kurucz Éva igazgatónővel, aki a napokban Bereznay Gyula Pedagógiai Díjat kapott. A Közoktatási Közalapítvány a megyében évente három pedagógust részesít ebben az elismerésben. Az iskola pedig az Európai Uniótól elnyert pályázat pénzéből újszerű pedagógiai módszereket és modern oktatási infrastruktúrát honosíthat meg „A jövő iskolája” program keretében.

Az igazgatónő büszke a helyettesére, dr. Sasváriné Tamás Terézre, aki az idén először átnyújtott Teleki Blanka-díjat vehette át. Az elismerés rangját jelzi, hogy az országban 80-an, köztük megyénkből tizenöten vehették át a rangos kitüntetést. Az esélyt teremtő pedagógusok számára adható díjra nemcsak azért javasolta helyettesét az igazgatónő, mert munkáját a kreativitás, a szakmai megújulás, a felkészültség és a gyermekszeretet jellemzi. Aktívan részt vesz pályázatokon, továbbképzéseken.

Tanítási óráin a kompetenciaalapú, kooperatív technikákra oktatást alkalmazza eredményesen. A 2003/2004-es tanévtől az ő irányításával vezették be a megyeszékhely öt iskolájában az Integrációs Programot. Jelenleg ő látja el az Országos Oktatási és Integrációs Hálózat, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális és Sport Iroda, valamint a város általános iskolái közt a koordináló szerepet.

Kiváló szervezőmunkája eredményeként az elmúlt négy év alatt közel százharminc pedagógus ismerkedett meg a kooperatív tanítási technikákkal, mely technikák alkalmazása elengedhetetlen eszköze az esélyteremtésnek, a másság elfogadásának. A pályázatokon öt év alatt tizenhárommillió forintot fordíthattak taneszköz-vásárlásra, felzárkóztatásra, tehetséggondozásra, táborozásra. Szakmai vezetésével még nagyobb esélyt teremthetett az intézmény a halmozottan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű tanulók hátrányainak csökkentésére. Több elismerés mellett az idén főtanácsosi címet is kapott.

Az a jó vezető, aki szakmailag felkészült, elkötelezett, sikerorientált munkatársakkal veszi körül magát. Sokszorosan igaz ez Bákonyiné Kurucz Évára, aki a matematika–kémia szakos diplomával a zsebében 1977 óta dolgozik a Kertvárosi Általános Iskolában. 1982-től iskolavezetőségi tagként aktívan bekapcsolódott az intézmény irányításába. Ő azon kevés igazgatók egyike Nyíregyházán, de országosan is az élmezőnyhöz tartozik, akit tizenhat éve, megszakítás nélkül nevezték ki az intézmény élére a sikeres pályázat után. A kemény, de igazságos megfogalmazás szerint: az eredmény minősít – messzemenően igaz őrá is. Kiemelkedő pedagógiai kultúrával rendelkezik.

Tájékozott a vezetéselméletben, igazgatási jogi és vezetéspszichológiai kérdésekben egyaránt. Vezetőként mindig szem előtt tartja az iskola lehetőségeit, eredményeit, hagyományait, s konkrét, reális célokat fogalmaz meg. Ambíciózus, hitelességét a szaktárgyaiban elért eredmények is fémjelzik. Fogékony az újdonságok iránt: a Kertvárosi Általános Iskola jövőjét az integrált, illetve a kompetenciaalapú, kooperatív technikákra épülő oktatás keretében képzeli el. Az intézmény hosszú távú sikerességét a szülőkkel, a pedagógusokkal, a tanulókkal, illetve a partnerekkel való szoros együttműködésben látja. Őszinte, emberi kapcsolatokat alakított ki az iskola valamennyi dolgozójával és tanulójával egyaránt. Az intézmény és a szakma iránti elkötelezettsége példaértékű.

Büszke az elért sikerekre, de azokat nem a saját, hanem a közösség eredményeként közvetíti kifelé is. Örömmel említi, hogy az iskola pedagógusai felismerték a szemléletváltozás parancsoló szükségletét, megismerték és alkalmazzák a kompetenciaalapú oktatást. Szélesebb alapokra helyezték a módszertani kultúrát, hangsúlyosabb lett az alkalmazóképes tudást középpontba helyező oktatás. Egyúttal fejlesztik a tanulók kommunikációs és együttműködési képességét, vitakészségét. Igyekeznek csökkenteni a különböző fejlettségi szinten lévő tanulók közti különbségeket.

A jól képzett pedagógusokat digitális eszközök sora szolgálja napi munkájában. Az eredmények igazolják a törekvést: a diákok egyre több gyakorlati, használható, alkalmazható tudás birtokába jutnak. Ilyen hozzáállás és közösségi összetartozás mellett nincsenek gondjaik az elsősök toborzása terén, a szülők ugyanis méltányolják az eredményeket, és örömmel íratják gyermekeiket olyan iskolába, ahol az életre tanítják őket.

A XXI. század iskolája arról szól, hogy az itt végző diákok az ország bármely, akár elitnek tartott középiskolájában is kiválóan teljesítsenek. Ebben a fészekmelegben ugyanis valamennyien megkóstolták a siker ízét…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése